Savivaldybė teigia su kirtimu nesutikusi

Vilniaus savivaldybė skelbė, kad rekonstruodama kultūros paveldo J. Basanavičiaus g. 14A pastatus, uždaroji akcinė bendrovė „Dobilo daigas“ planuoja šalinti devynis medžius. Išplatintame pranešime žiniasklaidai buvo teigiama, kad Vilniaus miesto savivaldybė dėjo visas pastangas apsaugoti medžius ir reikalavo rasti sprendimus, kaip išsaugoti klevą, šešis kaštonus, uosialapį klevą ir kaukazinę slyvą. Savivaldybė nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, į kurį kreipėsi „Dobilo daigas“, negavęs Savivaldybės pritarimo kirsti medžius, patvirtino įmonės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

„Keletą dešimtmečių čia brendę medžiai yra išaugę prie pat pastato pamatų. Paveldosaugos specialistai tvirtina, kad šaknys ardo pastatą. Medžius įvertino ir mūsų specialistai. Deja, kad ir kaip norėtume, neturime teisinių galių juos apsaugoti“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Savivaldybė įpareigojo bendrovę „Dobilo daigas“ organizuoti susitikimą su gyventojais: jo metu įmonės atstovai kartu su savivaldybės specialistais ruošiasi paaiškinti, kodėl medžius reikia pašalinti ir kaip jau artimiausioje ateityje bus apželdinta teritorija. Kol kas skelbiama, kad naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.

Primena: tokį miestovaizdį pasirinko paminklo autorius

Tačiau tokie planai įsiutino vilniečius, tarp kurių – ir daug žinomų kultūrininkų.

„Kas nežino šio paminklo? Jis vienas lankomiausių Vilniuje, ir žinomiausias Vilniaus paminklas pasaulyje, pastatytas terasoje, priklausiusioje Vilniaus geležinkelių valdybai. Ta sąmoningai apželdinta terasa – būdingiausia Naujamiesčio dalis. Naujamiestis buvo formuojamas Paryžiaus pavyzdžiu, sukuriant žalias salas, medžių alėjas, skverus. Ši terasa, pastatyta skverui –ryškiausias tokio Naujamiesčio akcentas. Būtent tokį, Romain Gary vaikystės miestovaizdį, pasirinko paminklo jam autorius Romas Kvintas. Būtent šitas vaizdas jau tapo ikoniniu Vilniaus žydų kultūros gerbėjams visame pasaulyje.

Bet rugpjūčio 3 d. jo neliks. Tą dieną skveras bus iškirstas. Nekilnojamojo turto vystytojai nusprendė „įveiklinti“ kažkokiu būdu privačia tapusią terasą (!) , paversdami ją dviejų aukštų pastatu. Medžiai tam trukdo. Sukurta legenda, kad jie auga ant stogo (jokio stogo čia nebuvo, apačioje yra pusrūsio patalpos, suprojektuotos drauge su terasa kaip postamentu skverui, rengtame nuokalnėje), kad šaknimis ardo pamatus. Taip, medžiai šaknimis ardo pirmojo Vilniaus dangoraižio pamatus! Įsivaizduojate? O iš tikrųjų jie, ramiausiai augantys jiems sukurtoje dirvoje, trukdo iš vidaus aukštinti ar gilinti patalpas, sukuriant du aukštus. Tam, tikriausiai, bus kasama.
Su šia legenda gauti leidimai skverą iškirsti, pažadant jog ten bus vazonai su medeliais. Taigi Romaino Gary skveras virs plyne su kažkokia industrine konstrukcija fone.

Kur ribos Vilniuje? Kodėl Savivaldybė vėl verkia, nieko negalinti padaryti, nes tokios taisyklės – jos pačios parašytos? Kas tie „paveldosaugininkai“ pritarę šiai manipuliacijai? Ką jie žino apie ryškiausią Naujamiesčio vietą? Klausti, kaip ansamblio dalis buvo privatizuota, jau matyt beprasmiška. Visi leidimai gauti, bet liepos 19 d. 18 val. plėtotojai privalo „pristatyti sprendimus“. Po to jie jau galės imtis pjūklų“, – feisbuke rašė istorikė, diplomatė Irena Vaišvilaitė.

Stebisi nesupratimu, kas vertinga

Mero Valdo Benkunsko dėmesį socialiniuose tinkluose bandė atkreipti dėmesį ir režisierė Giedrė Žickytė: „Prašau, atkreipkite dėmesį, padėkite išsaugoti nuostabius Basanavičiaus g. medžius. Tai bus didžiulis praradimas, jei vietoj Romain Gary paminklą juosiančių medžių, magiškai papildančių nuo Basanavičiaus gatvės atsiveriančią Senamiesčio panoramą, atsiras stiklainis ir pora dirbtinų krūmelių!“.

Redaktorė, leidybos projektų vadovė Aira Niauronytė prisiminė, kad Antakalnio Sapiegų parke bendruomenei pavyko pasiekti sėkmę: „Ten iki dabar liko seni medžiai, nes atėjo bendruomenė ir pasakė, kad nori tų medžių, o ne barokinio manikiūrinio parkelio. Tai žmonių pergalė, kad neiškirto. Pergales reikia atsiminti ir semtis įkvėpimo“.

„Kur žmonių, kurie nori kirsti sveikus medžius, ambicijos – ar tikrai kieta po savęs palikti iškirstus medžius? Koks žemas lygis. Nemalonu, kad XXI a Vilniuje tokio lygio ir supratimo žmonės gali priiminėt destruktyvius sprendimus.

Seniau žmonės buvo gamtos dalis, kaip kiti gyvūnai. Dar buvo neevoliucionavę iki skirties natūra vs kultūra. Tokių žmonių yra ir dabar: jie verčia statybines šiukšles miške, skandina kačiukus be širdies suvirpėjimo, be skrupulų išnaudoja ir išdavinėja kitus, nes neturi moralės pamato. O gamtoje nėra moralės. Jie patys vis dar yra gamta, be savimonės.

Tie, kurie yra įsisavinę skirtį natūra vs kultūra, supranta, kad grynas oras, medžiai yra vertybė, kad tai saugotina, ne savaime suprantama, ypač miesto centre tarp mašinų.

Šiais laikais yra būdų, kaip pasirūpinti ir medžiais, ir pastatu. Čia svarbu supratimas, kas yra vertinga“, – rašo A. Niauronytė.

„Medžiai yra svarbi kultūrinės Vilniaus miesto tapatybės dalis. Bet kultūriniams analfabetams tai išvis aukštos materijos - kas per miesto tapatybė? Tūkstantis metų. Tai kodėl jiems su tokiu priešistoriniu supratimu leidžiama priiminėt kenksmingus sprendimus, kurie paveiks ir kitų gyvenimą?“ – kelia klausimą ji.

Kviečia į protestą

Menininkė, rašytoja Paulina Eglė Pukytė, feisbuke sukūrusi viešą renginį, ragina žmones ateiti išsakyti savo nuomonės į planuojamą pristatymą visuomenei liepos 19 d. 18 val. Vilniuje, J. Basanavičiaus g. 14A.

„Nuostabioje dabartinės Amy Winehouse kavinės terasoje ant Basanavičiaus-Mindaugo gatvių kampo jau rugpjūčio 3 dieną planuojama iškirsti visus 9 brandžius medžius. Bus sunaikinta nuostabi, magiška miesto oazė, išlaikiusi Romaino Gary laikų landšaftą, čia esanti ir kelianti pasigėrėjimą jau daug dešimtmečių, o vietoj jos, anot patvirtinto projekto, – keletas vazonų ir „geležinkelių tiltams būdingo motyvo metalinis karkasas užstiklintas stiklo paketais“, – rašoma renginio aprašyme.

„Savivaldybės pateikė tokį šio medžių naikinimo pagrindą: pagal LR Vyriausybės nutarimą „Dėl kriterijų, kuriuos atitinkantys medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams, patvirtinimo“ – „medžiai, augantys ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jų dalių, inžinerinių statinių, laikomi nesaugotinais, todėl leidimas juos kirsti nereikalingas“.

Bet ar tikrai šie medžiai auga ant stogo arba ant pamatų? Ar tiesiog šalia jų augimo terasos yra vėliau įrengtas rūsys, kurį vystytojai nori praplėsti, prisidengdami neva kilniu siekiu „apsaugoti kultūros paveldą“?

7 gėlių vazonai vietoj 9 brandžių medžių – tai ne apželdinimas, o brutalus želdinių ir šios vietos auros sunaikinimas. Stabdykime jį!

Ateikite užduoti klausimus, ateikite pasisakyti prieš vystytojų manipuliavimą įstatymais ir paveldosaugos reikalavimais, prieš savivaldybės nuolaidžiavimą verslui ir miestiečių apgaudinėjimą. Ateikite apginti Romaino Gary skvero medžių, jų teikiamo pavėsio karštomis dienomis, užuovėjos nuo triukšmo, dulkių ir smalkių. Ateikite apginti mūsų visų medžių ir šios vietos dvasios!“, – raginama nelikti abejingais.

„Dobilo daigas“: medžiai daro neigiamą poveikį net ne vienam pastatui

Bendrovės „Dobilo daigas“ teisininkas Vilius Martišius teigė, kad projektas jau anksčiau buvo pristatytas visuomenei ir jokių prieštaravimų nesulaukė.

„Aišku, kažkokios reakcijos tikėjomės, gal dabar kadangi kažkokių kitų naujienų ir temų nelabai yra viduryje vasaros, tai šita labai visiems pasidarė aktuali“, – svarstė jis.

„Bet viskas iš mūsų pusės yra padaryta tvarkingai, ne staiga po kilimu ar už užuolaidų: ilgą laiką vyko projekto ir leidimo derinimas, visas stadijas perėjo, ir viešinimas visuomenėje jau buvo šio projekto, berods, 2019 metais. Buvo paskelbta, kad vyks susirinkimas, viešas svarstymas, bet kažkaip niekas nesusidomėjo ir nedalyvavo tada iš visuomenės. Jau tada projekte buvo numatyta, kad seni medžiai bus šalinami, buvo numatyta, koks turėtų būti naujas apželdinimas, tik vėliau jau kai reikėjo grynai medžių kirtimui leidimą išduoti, tada kažkaip savivaldybė apsigalvojo ir neišdavė. Tada, kai kreipėmės į Teismą, Teismas tą jų sprendimą panaikino šių metų pradžioje, mes iš naujo kreipėmės į Savivaldybę, pateikėme argumentus, arboristų, kitų specialistų išvadas, kad tie medžiai iš tikrųjų daro neigiamą poveikį pastatui, netgi ne vienam – kur šalia atraminė sienelė, ir iš kitos pusės pastatas, ardo šaknys tas konstrukcijas, pamatus ir dėl to juos reikia šalinti“, – kalbėjo V. Martišius.

Jis patikino, kad trečiadienį susitikime su visuomene kas nors iš bendrovės būtinai dalyvaus.

„Eisime, bet jei tik piktai parėkauti, tai aišku, kad niekas nieko neišspręs ir nepakeis turbūt. Bet jei bus kažkokių konstruktyvių pasiūlymų, kaip čia tą apželdinimą pakeisti projekte, kažką kitaip padaryti, būsime pasiruošę išklausyti ir išnagrinėti tuos pasiūlymus“, – sakė bendrovės teisininkas.

V. Martišius teigė, kad viešojoje erdvėje skelbiama ir neteisingų faktų. „Pirmiausia, skelbiama, kad čia bus tik vazonuose medžiai nauji – yra ne taip, nes pagal projektą, kuris irgi yra paviešintas su vizualizacijomis, yra nurodyta, kad keturi nauji medžiai bus pasodinti į gruntą šalia to sklypo palei Mindaugo gatvę, šešių centimetrų storio, vadinasi, paaugę, nemaži, ir dar, berods, septyni vazonai bus, ne tai, kad po vieną medį ant ilgo stiebo, bet ir alyvos, ir šermukšniai, įvairūs medžiai – žalumos bus daug. Kitas dalykas, kas yra neteisingai pateikiama, kad keli aukštai bus statomi, ar kažkokia stiklinė terasa bus ant to sklypo, tai irgi nėra taip – yra tik numatyta po žeme įrengti naujas patalpas, nei vieno naujo lango, tai bus negyvenamos patalpos, tik bus iš jų išlipti laiptai į viršų, į tą terasą, ir stiklinė konstrukcija grynai virš laiptų, virš laiptinės, kad uždengtų laiptus, kad nelytų į patalpas – jokios ten įstiklintos terasos ar šiltnamio tikrai nebus“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją