Maestro, kaip jaučiatės karantino metu, kai visus įprastus darbus teko patraukti į šalį?

Labai savotiškas jausmas – jautiesi nei pakartas, nei paleistas. Suprantu, kad yra teigiamų karantino pusių – galima pabūti su šeima, pasimokyti naujų partitūrų, su Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadyba internetu tvarkyti administracinius ir koncertų sezono planavimo klausimus, kalbėtis su solistais, galvoti apie naujo sezono programas. Kita vertus, labai neramina, kad iš viso pasaulyje yra tokia situacija – tiek daug žmonių mirčių, užsidaro šalys, laukiamas ekonomikos nuosmukis. Be to, manau, kad jeigu būtų galima repetuoti, bent jau su atskiromis instrumentų grupėmis, jausčiausi žymiai geriau. Deja, tai nėra įmanoma, suprantama, kodėl. Jaučiuosi atsakingas prieš žmones, tikrai labai gerai suprantu situacijos rimtumą, ir tai mane neramina.

Karantinas pakeitė visų planus. Galbūt buvo kokių svarbių pasirodymų, kurių teko atsisakyti ir Jums?

Taip, kaip tik šiuo metu buvo suplanuota labai daug koncertų. Karantinas Lenkijoje buvo paskelbtas dviem dienom anksčiau negu Lietuvoje. Tuo metu buvau Varšuvos filharmonijoje ir repetavau labai įdomią programą, turėjo būti du gražūs koncertai. Bet antros repeticijos pabaigoje atėjo filharmonijos direktorius ir mus visus paleido. Labai gerai, kad suspėjau laiku parskristi – tą pačią dieną Varšuvos filharmonija man suorganizavo bilietą atgal į Vilnių, tai buvo kovo 11-oji. Po kelių dienų karantiną paskelbė ir Lietuvoje. Dar vienos gastrolės nukrito – tai Sankt Peterburgas ir dirigavimas Michailovskio teatre. Taip pat „Pikų damos“ spektakliai su „Vilnius City Opera“, visi kiti darbai Lietuvoje.

Ką planuojate daryti su karantino laikotarpiu turėjusiais įvykti Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertais?

Kiek įmanoma, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertus stengsimės perkelti. Noriu pakviesti mūsų gerbiamą ir mylimą publiką būti labai atlaidžia. Labai kviečiu ateiti į kitus mūsų koncertus, į perkeltus mūsų koncertus – tie bilietai, kurie buvo nupirkti, tikrai galios, be to, juos bus galima pasikeisti į kitus koncertus Vilniaus kongresų rūmų kasoje, pasibaigus karantinui. „Pikų damos“, „Fausto“ spektakliai, Luko Geniušo, Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertai įvyks vėliau. Mes stengsimės pratęsti savo sezoną, koncertuoti ilgiau, taip pat ir vasarą, tam, kad įgyvendintume visus savo koncertus ir savo įsipareigojimus publikai.

Kaip pasikeitė Jūsų dienotvarkė, kaip dabar leidžiate dienas, ką veikiate?

Keliuosi labai anksti, nes mūsų mažiausias Linukas keliasi ankstokai (šypsosi). Kartais žmona man leidžia pamiegoti, kartais – aš jai, tuomet būnu pats anksčiausias. Tą ankstyviausią laiką, apie porą valandų ryte, praleidžiu su Linuku, paskui prasideda vaizdo konferencijos su Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro administracija, aptariame planavimo, esamos situacijos klausimus, einamus darbus. Labai gaila, kad tuomet nėra repeticijos, bet stengiuosi išnaudoti laiką naujų partitūrų mokymuisi ir, aišku, buvimui su šeima. Visi turbūt laukiame, kad ši situacija kuo greičiau baigtųsi... Suprantame, kad karantinas baigsis tada, kai visi bus labai sąmoningi, saugosis, prisiims atsakomybę ir liks namuose tam, kad nekiltų vis nauji užsikrėtimai. O kuo viskas baigsis, dabar labai sunku pasakyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt