Aukciono rinkinį sudaro 320 lotų, tematiškai suskirstytų į 24 rubrikas: nuo XVI a. (1564 m. būtų datuojamas ankstyviausias turimas lotas – atvartas iš Sebastiano Münsterio „Cosmographia universalis“) iki praktiškai šių dienų.

Yra tikrų raritetų: tai ir pilnas „Domus Aurea“ albumas su Marco Carloni raižiniais pagal Pranciškaus Smuglevičiaus piešinius (1776), ir Vilniuje, brolių Leono ir Kuzmos Mamoničių spaustuvėje leisti „Apaštalų darbai“ (1591), parašyti senąja bažnytine slavų kalba, kuriai įskaityti reikia specialių paleografijos žinių; Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus poezijos knyga (1759), Liudviko Rėzos parengtas ketvirtas Biblijos leidimas (1823), graždanka išleistos Kantičkos (giesmių knyga, 1865). Tarp unikalių dalykų minėtinas beveik pilnas „Grindinio žinių“ („Wiadomosci Brukowe”), leistų Vilniaus Šubravcų draugijos 1816–1822 m., komplektas, keli kontrafakciniai leidiniai, taip pat pilnas 1892–1940 m.
Vilniaus žydų kalendorių Luach rinkinys. Jeigu kas po vieną kantriai ir ilgai rinko lituanistinius vaizdus iš Napoleono Ordos „Widoków Historycznych Polski”, tai dabar bus galima įsigyti visą lituanistinių vaizdų rinkinį su 22 Lietuvos dvarų ir pilių litografijom. Taip pat – ne vieną graviūrą iš įvairių Jono Kazimiero Vilčinskio „Vilniaus albumo“ sąsiuvinių, tame tarpe – visus 5 Verkių rūmų vaizdus.

Kartografijos skiltyje rasime Sebastiano Münsterio žemėlapių mini rinkinį, taip pat – o kaipgi be jo? – Mikalojaus Kristupo Radvilos užsakytą ir mecenuotą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapį (1631–1645). Dar vienas įdomus lotas iš šios skilties – tai daugialakštis Rizzi–Zannoni ATR žemėlapis iš 24 vario raižinių lakštų (1772). Rasite atskiras Judaikos, Vilnianos, Vydūnistikos skiltis, taip pat Ekslibrisų, Filatelijos pirmavaizdžių (akvarele pieštų piešinių, pagal kuriuos buvo išleisti lietuviški pašto ženklai) rubrikas. Pristatoma nemažai įvairios periodikos, plakatų ir afišų. Nauja atsiradusi tema, kurios nebuvo ankstesniuose knygų aukcionuose – tai Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio periodika, kuri, praėjus daugiau nei 30 metų nuo jos cirkuliacijos, tampa įdomia kolekcine tema.

Susipažinti ir iš arčiau apžiūrėti visą Vilniaus aukciono vertybių rinkinį bus galima nuo 2023 m. rugsėjo 4 d. sostinės galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius) įrengtoje ekspozicijoje. O jos pabaigą vainikuos 2023 m. rugsėjo 8 d. 18 val. vyksiantis LXXVIII Vilniaus aukcionas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją