Trys instaliacijos, pavadintos „Už raudonojo Mėnulio“, kabo didžiojoje galerijos Turbinos salėje nuo lubų. Jų kūrėjas – menininkas iš Ganos El Anatsui.

Menininkas suspaudė, susuko ir susiuvo du milijonus plastmasinių butelių kamštelių į spalvingą mozaikinį audeklą, kuris pasakoja glaudžiai susijusių tarpusavyje Afrikos, Europos ir Amerikų istoriją.

Instaliacijos kuratorius Osei Bonsu paaiškino, kad šios struktūros reprezentuoja migrantų keliones iš Afrikos į Šiaurės ir Pietų Ameriką.

„Kūrinys, kurį čia matote, vadinasi „Už raudonojo Mėnulio“. Jį sudaro trys instaliacijos, visos trys pagamintos iš buteliukų kamštelių ir atskleidžia tarpusavyje susijusių Afrikos, Europos ir abiejų Amerikų istoriją. Šie kūriniai pagaminti iš 2 milijonų buteliukų kamštelių ir metalinių detalių, suspausti kamšteliai suspausti ir susiūti, šiuos didžiulius lakštus siuvo meno studijose Vakarų Afrikoje, Ganoje, Temos mieste ir Nigerijoje. Kūrėjas vadina savo darbą metalo uždanga, kuri krenta nuo pastato lubų. Šie kūriniai žadina daug jausmų, nes, viena vertus, pasakoja apie keliones, apie afrikiečių migravimą į Amerikų žemynus. Tai savotiškas istorijos ratas, kurį iliustruoja kūriniai iš buteliukų kamštelių“, – sako instaliacijos kuratorius Osei Bonsu.

Bonsu teigė, kad vienos struktūros raudoni kraštai simbolizuoja netektį, kai vergovės laikais prekes ir žmones gabeno į kitas pasaulio šalis.

„Kūrinys pavadintas „Už raudonojo Mėnulio“, nes įėję į Turbinos salę pamatome Mėnulį. Šis kūrinys panašus į burę. Iš vienos pusės ji geltona, iš kitos – raudona. Menininkui El Anatsui Mėnulis suteikė galimybę papasakoti kelionių, judėjimo istoriją, priminti, kad jūreiviai plaukdami vadovaudavosi Mėnuliu danguje. Be abejo, raudonas Mėnulis įkūnija ne tik Mėnulio užtemimą, bet ir netektis, susijusias su prekių ir žmonių gabenimu į kitas pasaulio šalis vergovės metais. Nusileidus rampa matyti tarytum kūnų fragmentai, kabantys ore. Pakilus tiltu pasidaro aišku, kad tai – ratas, apskritimas. Šį apskritimą jis vadina pasauliu“, – sako O. Bonsu.

Anatsui instaliacija – naujausias „Hyundai“ ir Tate modernaus meno muziejaus bendradarbiavimo projektas. Šis projektas tarp automobilių gamintojos ir galerijos prasidėjo 2014 m. Instaliacija „Už raudonojo Mėnulio“ bus eksponuojama galerijos Turbinos salėje iki 2024 m. balandžio 14 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją