Instaliacijoje „Ataka Fungus“ pristatoma erdvė, sukurta tyrinėjant grybų karalystę ir tvarių metodų taikymą kūryboje. Grybai, būdami vieni pirmųjų evoliucijos organizmų, ne tik išliko iki šių dienų, bet ir nuolat tobulėja. Į juos atsigręžia įvairių sričių mokslininkai – nuo medicinos iki kosmoso technologijų kūrėjų. Su grybais taip pat yra eksperimentuojama siekiant atrasti įvairių ekologinių problemų sprendimų būdų.

„Iš pradžių maniau, kad aš bandau pažinti grybus, dabar atrodo – kad grybai moko mus“, – sako Paulius Markevičius, keletą mėnesių gilinęsis į grybų pasaulį ir jų panaudojimo galimybes.

Paulius Markevičius – režisierius, aktorius, performansų ir instaliacijų kūrėjas. Savo darbais fiksuoja dėmesį į žiūrovo santykį ir patirtį. Meno ir mokslo sintezės tyrimus pradėjo meno ir mokslo laboratorijoje MMLAB, kur tyrinėjo kvantinės fizikos, mokslo klaidų, šviesos ir atspindžių, mokslo moralinius klausimus. Ankstesniais darbais analizavo antropoceno, filosofijos sritis, populiarino astronomijos ir kosmologijos šakas.

Pagrindinis „Ataka Fungus“ veikėjas – LNDT užaugęs ir augantis grybas, sustabdytame dialoge su neorganinėmis medžiagomis, sukurtomis perdirbant specialiai šiam tyrimui atrinktas atliekas. Tai gyvas, augantis, kintantis ir nykstantis erdvinis kūrinys.

Konsultuodamasis su mokslininkais bei tyrinėdamas šiuolaikinius aktyviai naudojamus ar dar tik vystomus grybų panaudojimo būdus skirtingose gyvenimo plotmėse, menininkas kūrė savo simbolinę erdvę teatre. Instaliacijos erdvė formuojama sustojusio laiko parafraze, kurioje tarpstantys grybai micelio, grybienos ir vaisiakūnių formose primena apie organinės materijos prigimtį ir jėgą. Čia augantys ir užaugę grybai egzistuoja dialoge su dirbtinėmis medžiagomis. Kiekvienas jų kuria originalų scenarijų vis naujai tobulėjimo, aplinkos pažinimo, adaptacijos galimybei. Pristatyme sausio 10 d. taip pat dalyvaus mikologas Matas Gavenauskas, konsultavęs Paulių Markevičių.

„Erdvinis kūrinys „Ataka Fungus“ apibendrina rezidencijos metu atrastą pažintį su pirmaisiais žemiškos kilmės astronautais, gyvenimo žemėje ir išgyvenimo permainų metu pionieriais, decentralizuotais organizmais, gebančiais mokytis ir momentiškai prisitaikyti prie kintančios aplinkos. Be ankstesnės patirties, ar nusistatymo“, – pasakoja instaliacijos kūrėjas Paulius Markevičius.

Lietuvos nacionalinis dramos teatras įgyvendina ir daugiau STAGES – Tvaraus teatro aljanso žaliai aplinkos kaitai skatinti – projektų. Teatre vykdoma savianalizė, siekiant rasti būdus, kaip LNDT galėtų veikti gamtai draugiškesniais metodais, prisidėti prie išteklių ir energijos tausojimo. Taip pat sausio 26 d. įvyks STAGES inicijuoto spektaklio „Pjesė gyvenantiems išnykimo laikais“, rež. Antanas Obcarskas, premjera. Šį spektaklį, pagal Mirandos Rose Hall pjesę, vadovaudamiesi tais pačiais principais, kuria dar dešimt teatrų Europoje. Be to, teatre siekiama pristatyti premjeras, kurių scenografija ir kostiumai būtų bent dalinai sukurti iš perdirbtų medžiagų.

Pauliaus Markevičiaus instaliacijos „Ataka Fungus“ pristatymas vyks sausio 10 d., trečiadienį, 18:30 val. LNDT fojė. Renginys nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją