Pasak kūrėjos, vienas iš spektaklio atramos taškų – sufijų poeto Rumio eilės, teigiančios meilę pasauliui ir jo Kūrėjui; šis poetas, beje, palaidotas Turkijos regione Konijoje. Šią šalį spektaklio kūrėjai turėjo galimybę pažinti iš arti – kurdami spektaklį, praeitų metų vasarą jie ištisą mėnesį praleido važinėdami po Turkiją, bendraudami su šalies žmonėmis, ragaudami jų maistą, stebėdami jų tradicijas.

Kaip visuomet, kurdama spektaklį L. Juodkaitė gausiai remiasi ritualais ir simboliais – judesiuose užkoduota gyvenimo prasmės ir kūrybos, džiaugsmo ir skausmo temos. Scenoje dominuoja natūralios medžiagos ir spalvos, o išskirtinę atmosferą kuria ne tik įspūdinga turkų grupės „Kardes Turkuler“ atliekama muzika, bet ir scenoje gausiai naudojamas smėlis ir vanduo.

Nors spektaklį įkvėpė saulės ir energijos prisodrinta Turkija, choreografė sako siekusi atskleisti ne skirtumus, o panašumus – rasti tai, kas yra bendro tarp skirtingų tikėjimų, skirtingų kultūrų žmonių. Spektaklyje susilieja ne tik Lietuvos ir Turkijos kultūros – prie keturių lietuvių menininkų prisijungė ir šokėja iš Belgijos Marjorie Kellen. Ji sakė susidomėjusi kūrybiniu procesu, nes tai buvo tarsi kelionė į save, kurioje ji suprato būsiant ir skausmo, ir džiaugsmo, ir atradimų. Viename interviu prieš pat spektaklio premjerą ji teigė, kad būtent čia, Lietuvoje, kurdama šį spektaklį, ji atrado save.

Spektaklyje taip pat šoka baleto šokėjas Andrius Žužalkinas, kuriam, jo paties teigimu, darbas su L. Juodkaite leidžia pajusti kūrybinę įvairovę, pakeliauti. Kiti du spektaklio kūrėjai – tai Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjas Mantas Stabačinskas ir jauniausias trupės šokėjas – neseniai LMTA baigęs Tautvilas Gurevičius, taip pat džiaugėsi galimybe išbandyti jėgas talentingos choreografės spektaklyje.

L. Juodkaitės grįžimas į Lietuvą – trumpalaikis. Šiemet jos planuose – naujo spektaklio kūrimas, kuris vėl vyks užsienyje. Tačiau lietuvių publikai ji nusiteikusi pasirodyti kaip galima dažniau – šį pavasarį Menų spaustuvėje išvysime ne vieną jos darbą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją