Garsios muzikų šeimos atžala ne tik puikiai griežia klasikinį repertuarą, bet taip pat ieško jungčių ir su populiariąja muzika. Jo dainų aranžuotes smuikui solo viešai įvertino net pats seras Eltonas Johnas: „Tai taip fantastiška, jog jas tiesiog privalu išgirsti.“ R. Balanas debiutavo Londono „Royal Festival Hall“ bei „Wigmore Hall“ salėse, yra geidžiamas įvairių Europos koncertų salių svečias. Jo seserys Kristīne ir Margarita Balanas – taip pat žymios stygininkės, jau ne kartą pasirodžiusios ir Lietuvoje.

Gruodžio 5 d. ši programa nuskambėjo Latvijos nacionaliniame operos ir baleto teatre, ji susilaukė milžiniško klausytojų dėmesio – publika koncertą palydėjo gausiomis ovacijomis ir net keturiais bisais. Tad Vilniaus klausytojai, nutarę papuošti Naujųjų metų išvakares subtiliu koncertu, tikrai nesuklys. Skoninga ir darni jungtis tarp populiariosios klasikos, džiazo ir popmuzikos suskambės padedama rafinuotų aranžuočių: išgirsime legendines George’o Gershwino dainas, regtaimo bei svingo ritmus. Skambės ir nauji, Lietuvoje dar neatlikti kūriniai – paties R. Balano kompozicija „Blurred Paths“, specialiai aranžuota orkestrui Tado Šileikos, taip pat jaunosios kartos kompozitorės Angelos Luque specialiai šiam koncertui sukurtas kūrinys smuikui solo bei elektronikai „En Llamo“.

Antroje koncerto dalyje klausytojų laukia premjera su ispanišku koloritu – žymaus kompozitoriaus Oscaro Navarro Koncertas smuikui ir pučiamųjų orkestrui „Latent Emotions“, praskleisiantis visą muzikinių charakterių įvairovę ir jautriai paliesiantis savo dramaturgine forma. Orkestro vyriausiasis dirigentas Karolis Variakojis sako, jog šis kūrinys yra tarsi siuita, kurioje mainosi tango ir flamenko ritmai, perteikiantys plačią muzikinių jausmų įvairovę – nuo aistros, euforijos iki nerimo ar net pykčio. Anot dirigento, nepaisant sudėtingų faktūrų ir atlikimo iššūkių, tai motyvuoja rinktis vis sudėtingesnius ir virtuoziškesnius kūrinius, ieškoti Lietuvoje dar neskambėjusio repertuaro.

Intriguoja ir paties R. Balano aranžuotos populiarių dainų melodijos elektriniam smuikui, kurios interneto platybėse susilaukė nepaprasto dėmesio dėl savo virtuoziškumo ir skambesio spalvų. Pats solistas savo susidomėjimą populiariąja muzika grindžia šiuolaikiškumo paieškomis klasikinės muzikos teritorijoje, siekiant ne tik praplėsti tradicinę koncerto sampratą, bet ir pritraukti įvairesnę auditoriją. Anot jo, vien populiariąja muzika besidomintys klausytojai galbūt maloniai nustebs išgirdę, kaip patraukliai gali suskambėti orkestrinė muzika, ir atvirkščiai – klasikos gerbėjai išgirs kokybiškas ir turtingas populiarių melodijų aranžuotes. Koncertą Nacionalinėje filharmonijoje, poetiškai pavadintą „Virpančios stygos fanfarų spindesy“, pristatys „LRT Klasika“ vyresnioji redaktorė, muzikologė Rasa Murauskaitė-Juškienė.

Koncertas „Virpančios stygos fanfarų spindesy“ vyks gruodžio 29 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją