„Daugiabriaunį miestą Vilnių kūrė ir jo istoriją rašė skirtingų epochų ir skirtingų pažiūrų žmonės, puoselėję jį savaip. Jeigu nuoširdžiai norime įsiklausyti ir bent kažkiek suprasti šį daugiabalsį chorą, mieste aidėjusį per 700 metų, sekime jų pasakojimais ir apžiūrėkime istoriją paliudijančius autentiškus eksponatus. Po ilgų svarstymų didžiosios parodos personažai atrinkti taip, kad proporcingai atskleistų kiekvieno istorinio laikotarpio Vilniaus gyventojų sudėtį, atspindėtų ryškiausius istorinius įvykius, o svarbiausia – pristatytų lankytojams unikaliausius miesto istoriją pasakojančius eksponatus. Visus kviečiame atrasti Vilnių iš naujo bei patiems prakalbinti asmenybes šioje didžiosios parodos dalyje – po atviru dangumi“, – sakė LNM generalinė direktorė Rūta Kačkutė.

Vilniečio lauko paroda

Visi parodoje „Aš esu vilnietis“ pristatomi asmenys paliko savo pėdsaką miesto istorijoje, nepaisant to, jog vieni Vilniuje gimė ir gyveno iki mirties, kiti atvyko ir pritapo, treti čia ilgai neužsibuvo. Visais atvejais akivaizdu, kad „vilnietis“ nėra demografinė sąvoka; tai yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas: mylėti ir kurti miestą, kuriame gyveni, ar jame tik gyventi.

„Vasarą žmonės daugiau laiko mielai praleidžia lauke, todėl visą parą veikianti ir atvira LNM parodos dalis leis miestiečiams atrasti ypatingas Vilnių kūrusių asmenybių istorijas. Jų pristatymai yra lengvai prieinami lauko reklamos stenduose ir viešojo transporto stotelėse įvairiose sostinės vietose, taigi vaikštinėjant ar tiesiog laukiant autobuso bus galima paklausyti, kaip šie žmonės tapo Vilniaus istorijos dalimi“, – sako lauko reklamos įmonės „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Vilniaus 700 metų jubiliejui skirta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Aš esu vilnietis“ Istorijų namuose (T. Kosčiuskos g. 3, Vilnius) veiks iki 2023 metų rugpjūčio 27 dienos. Parodą aktualizuoja plati renginių programa ir ekskursijos su kuratoriais bei muziejaus edukatoriais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)