Lietuvos kultūros tarybos ekspertai – itin svarbi kultūros ir meno projektų bei stipendijų finansavimo proceso dalis. LKT skiria lėšas ir finansavimo sumas nustato remdamasi ekspertų darbo grupių rekomendacijomis. Kiekvienam finansavimo konkursui iš ekspertų duomenų bazės sudaromos darbo grupės programų, sričių ir stipendijų kultūros ir meno kūrėjams paraiškų vertinimui. LKT siekia suderinti įvairovę ir balansą ekspertų darbo grupėse, kad skirtingų vertinimų ir aktyvių diskusijų kontekste išryškėtų geriausi projektų vykdytojų sumanymai. Ekspertai pateiktas paraiškas vertina individualiai, o vėliau, darbo grupės posėdyje, suformuoja galutines rekomendacijas Tarybos narių susirinkimui – sudaro paraiškų reitingą pagal balus, aptaria siūlomas skirti sumas ir susitaria dėl konsoliduotų komentarų.

Tarp reikalavimų ekspertams – patirtis, išsilavinimas ar kūrėjo statusas

Norint tapti LKT ekspertu būtinas aukštasis universitetinis ar jam prilygintas išsilavinimas arba meno kūrėjo statusas, taip pat ne mažesnė kaip 3 metų praktinė profesinės veiklos patirtis ir, žinoma, nepriekaištinga reputacija. Ekspertais gali tapti įstaigų ar projektų vadovai (jei jų vadovaujamos įstaigos ar projektai teiks paraiškas finansavimui, tokie ekspertai negalės vertinti konkrečių meno sričių ar kultūros programų, kurių konkursams pateiktos jų vadovaujamų įstaigų ar projektų paraiškos).

LKT atrankoje laukia įvairių kompetencijų profesionalų

Mažąją ekspertų atranką LKT vykdė šį rudenį, o dabar pakartotinai skelbia kvietimą į 8 kompetencijas (alternatyvioji muzika, bendruomeninis menas, bibliotekininkystė, cirkas, dizainas, etninė kultūra ir nematerialus kultūros paveldas, Lietuvos diasporos kultūra, teatras) siekdama jas papildyti.

LKT taip pat laukia ir įvairių meno sričių profesionalų (architektūros, dailės, literatūros, muzikos, šokio ir kt.), kurie yra ekspertų duomenų bazės pagrindas. Šie ekspertai kviečiami vertinti dažniausiai, nes įtraukiami ne tik į organizacijų projektų, bet ir į stipendijų vertinimo grupes.

Kitas kompetencijų pluoštas grupuojasi pagal įvairias kultūros sritis (autorių teisės, filosofija, istorija, muzeologija ir kt.). Šių kompetencijų ekspertai dažniausiai pasitelkiami vertinti ne meno srityse, o kultūros programose, kuriose keliami konkretūs tikslai, temos, veiklos ir pan.

Taip pat LKT ieško ir organizacijų valdymo kompetenciją turinčių ekspertų, kuriuos ketina pasitelkti strateginio finansavimo programose.

Ekspertų atrankos naujovė – rezervinis ekspertų sąrašas

LKT siekia, jog kiekvienas duomenų bazės ekspertas savo kadencijos metu sulauktų galimybės bent vieną sykį vertinti paraiškas, dėl to ekspertų kiekis negali būti pernelyg didelis. Tad pirmą kartą viešai skelbia minimalų ekspertų poreikį kiekvienai kompetencijai. 3,75 balų ribą peržengusius ekspertus LKT ketina įtraukti į rezervinį sąrašą ir pakviesti vertinti tada, kai duomenų bazės ekspertai vertinti negalės dėl ribojimų, laiko stokos ar kitų nepalankių aplinkybių.

Daugiau informacijos apie LKT ekspertų atranką ir atrankos anketos rasite čia. Anketą galima pateikti iki 2023 m. gruodžio 18 d. 23:59 (Lietuvos laiku).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją