Knygų leidėjai sakė šiuo metu, ieškant naujų rinkų, žvelgiama į Maskvą, taip pat į Kinijos bei Amerikos rinkas ir į Lenkiją. Leidyklos „Tikra knyga“ vadovas Jaunius Lingys tvirtina, kad sėkmingiausia į kitas rinkas veržtis galėtų pavykti su vaikų literatūra.

„Mums pasidarė įdomi Amerika ir labai įdomi nesuprantama Azija, konkrečiai - Kinija. Ten vykti mums kol kas per brangu, tačiau tikimės gal Kultūros ministerija pagelbės“, - sakė jis.

Kultūros ministerijos patarėja Rasa Balčikonytė sako, kad dalyvavimas knygų mugėse užsienyje atneša Lietuvai naudą plačiąją prasme, nes tai yra galimybė didinti šalies žinomumą, pristatyti kultūrą. Šiuo metu mūsų šalis sėkmingai dalyvauja Vokietijos Frankfurto ir Leipcigo knygų mugėse, taip pat mugėje Geteborge bei Bolonijos vaikų knygų mugėje ir mugėje Londone. Pasak R. Balčikonytės, ir toliau ketinama išlaikyti šias kryptis. Taip pat esą bus bandoma dalyvauti parodose Lenkijoje, o dėl Azijos bei Amerikos abejojama.

„Svarbiausia vis dėlto yra išverstos knygos, kiek mes jų turime. Orientuodamiesi į tai, turime išlaikyti Vokietiją, turime neužleisti pozicijų anglosaksiškoje rinkoje ir taip pat rimtai galvoti apie Lenkiją - Varšuvą ir Krokuvą, kur mes esame įdomūs, jie mums yra įdomūs, ir manau, kad mugės padėtų stiprinti bendradarbiavimą“, - sakė R. Balčikonytė.

Lietuvai itin sėkmingas buvo pirmasis dalyvavimas Frankfurto knygų mugėje 2002 metais. Jis pagerino šalies įvaizdį, lėmė knygų leidybos proveržį.

Leipcigo knygų mugėje, vienoje didžiausių knygų mugių Vokietijoje, 2017 metais Lietuva dalyvavo ypatingojo svečio teisėmis. Praeitais metais mūsų šalis šioje mugėje prisistatė ir atskirai, ir kaip regionas kartu su Baltijos kaimynėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją