Kunkuliuojantis muzikavimas, intensyvus lyriškumas ir kerintis garso grožis – tai savybės, užtikrinančios LKO vadovaujančiam smuiko virtuozui Sergejui Krylovui vietą tarp žymiausių šiandienos atlikėjų. Šios savybės uždega ir visą maestro vadovaujamą orkestrą, pasiryžusį ne tik puoselėti ilgametes orkestro tradicijas, bet ir novatoriškai žengti pirmyn, rinktis kuo įvairesnį repertuarą, plėsti ir savo, ir publikos akiratį. Apie savo santykį su LKO S. Krylovas yra sakęs: „Iš orkestro noriu to, ko siekiu ir pats: instrumentinės, techninės atlikimo kokybės, nuolatinių interpretacinių paieškų, kurioms peno teikia visą gyvenimą trunkantys tyrinėjimai. Tikiu, kad tai įmanoma pasiekti, nes mūsų kolektyvas vertas būti Europos kamerinių orkestrų dešimtuke.“

Pasitikdamas jau 63-iąjį sezoną, kolektyvas žada jį būsiant kupiną įdomių ir netikėtų programų, lietuvių kompozitorių muzikos, XX a. užsienio kūrėjų ir laiko patikrinto baroko, klasikos, romantikų kūrinių.

Visada paklausi klasika, skambėsianti anšlaginiame rugsėjo 30-osios koncerte, persismelks ir į kitus sezono koncertus. Antai spalio 11 d. koncerte „Švytinti vakaro šviesa“ laukia intriguojanti programa nuo XII a. viduramžių vokiečių mistikės, krikščionių šventosios, kompozitorės, poetės Hildegardos von Bingen, Vienos klasiko Josepho Haydno iki mūsų amžininkų – latvio Pēterio Vasko (laukiama Antrojo koncerto smuikui premjeros Lietuvoje) ir švedo Alberto Schnelzerio kūrinių, o šią programą su LKO atliks ypatingo mūsų publikos susidomėjimo sulaukęs smuikininkas ir dirigentas Hugo Ticciati.

Žvilgsnis į šiuolaikinę muziką, be abejo, pakryps LKO tradiciškai dalyvaujant Tarptautiniame aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida 2023 “ – spalio 26 d. Filharmonijos scenoje su britų fortepijono įžymybe Nicolasu Hodgesu rengiamasi atlikti György’o Ligeti kūrinių programą. O lapkričio 8 d. LKO dalyvaus Lietuvos žydų genocido atminimui skirtame koncerte Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje, programoje „Musica dolorosa“ greta Vaclovo Augustino, Arvo Pärto, Pēterio Vasko kūrinių numatyta ir Hannso Eislerio septynių dainų ciklo „Ernste Gesänge“ („Rimtosios dainos“) premjera Lietuvoje.

Lapkritį LKO įsitrauks į vieną publikos laukiamiausių šio rudens renginių – VII Vilniaus fortepijono festivalį – ir 25 d. Filharmonijos scenoje muzikuos su pianistu ir dirigentu Barry Douglasu bei šio festivalio siela, pianiste Mūza Rubackyte. Programoje numatyti Ludwigo van Beethoveno, Krzysztofo Pendereckio, Wolfgango Amadeus Mozarto aukso fondo kūriniai.

Su LKO šį pusmetį galės susitikti ir koncertų visai šeimai lankytojai – gruodžio 3 d. orkestras ir pianistai Lukas Gedvilas bei Neringa Valuntonytė pakvies pasimėgauti Camille’io Saint-Saënso fantazija „Žvėrių karnavalas“.

Norintys žiemos vakarui pasidovanoti gražios, gaivinančios muzikos koncertą jau dabar gali suskubti ir pasirūpinti bilietais į gruodžio 16, 27 ir 31 d. LKO koncertus. Gruodžio 16 d. programą „Galantiškoji Europa“ (Luigi Cherubini, Joseph Bologne de Saint-George, Wolfgang Amadeus Mozart) su LKO atliks orkestro svečias – italų dirigentas Christianas Frattima, pasirodys solistai Aistė Pilibavičiūtė (sopranas) ir Džeraldas Bidva (smuikas). Gruodžio 27 ir 31 d. niekada nenuviliančiuose šventiniuose koncertuose su LKO sužibės orkestro meno vadovas, smuikininkas Sergejus Krylovas.

LKO sezoną pradeda koncertu „Mozarto, Britteno ir Paganini šedevrai“, jis vyks rugsėjo 30 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją