Jackas Sheenas (g. 1993) gyvena ir dirba Mančesteryje (JK). Jis dirba su lyderiaujančiais orkestrais, ansambliais, galerijomis ir menininkais, su kuriais rengia koncertus ir operos spektaklius, kuria tarpdisciplininius projektus, įgyvendina kūrinių užsakymus. Jackas ypač gerai jaučiasi, diriguodamas vėlyvojo romantizmo ir šiuolaikinės muzikos repertuarą. Remdamasis savo kaip kompozitoriaus įžvalgomis, jis praturtina kertinį repertuarą savo interpretacijomis, kurios pelno publikos simpatijas ir kritikų įvertinimą.

Jackas Sheenas yra dirigavęs Londono simfoniniam orkestrui, Liucernos festivalio šiuolaikiniam orkestrui, Londono ir BBC filharmonijos orkestrams, taip pat tokiems kolektyvams, kaip „London Sinfonietta“, „Britten Sinfonia“, „Royal Northern Sinfonia“, ansambliams „Bit20“, „Apartment House“, „Ensemble 10/10“ ir kitiems. 2018–2023 m. Jackas Sheenas buvo vienas iš Londono šiuolaikinės muzikos festivalio, kurį „The Guardian“ pavadino „ambicingiausiu ir nuotykių kupinu sostinės naujosios muzikos renginiu“, kuratorių, yra vienas iš šio festivalio orkestro įkūrėjų.

Šį sezoną Jackas Sheenas su dideliu pasisekimu debiutavo Karališkajame Londono operos teatre, diriguodamas Oliverio Leitho operą „Last Days“, taip pat buvo reziduojančiu menininku Tanglewood muzikos centre (JAV), tampriai susijusiu su Bostono simfoniniu orkestru. Numatyti dirigento debiutai su BBC Škotijos simfoniniu orkestru, BBC Velso nacionaliniu orkestru ir „City of London Sinfonia“. Tarp kompozitorių ir menininkų, su kuriais bendradarbiavo Jackas Sheenas, yra tokios šiuolaikinio meno garsenybės kaip kompozitoriai seras George’as Benjaminas ir Chaya Czernowin, dainininkė, šokėja ir kompozitorė Elaine Mitchener, režisierius ir vaizdo menininkas Matthew Barney, konceptualiojo meno kūrėjas Cerithas Wynas Evansas.

Vilniuje Jackas Sheenas diriguos Lietuvos kameriniam orkestrui ir drauge su juo atliks įžymaus vengrų kompozitoriaus György Ligeti (1923–2006) kūrinius. Šiemet pasaulyje minimas šio legendinio kūrėjo 100-metis, kurį spalio 26 d. koncertu pažymi ir Tarptautinis aktualios muzikos festivalis „Gaida“. Jame nuskambės G. Ligeti Koncertas fortepijonui ir orkestrui bei užburianti kompozicija styginiams „Ramifications“. Koncerto solistas – garsus britų pianistas Nicolas Hodges, kuris pagros ir pluoštą populiariųjų G. Ligeti kūrinių fortepijonui solo. Pats G. Ligeti teigė, kad nuo 1980 iki 1988 m. rašytame Koncerte fortepijonui ir orkestrui jis pristato savo meninį „credo“: „Demonstruoju savo nepriklausomybę nuo tradicinio avangardo ir madingojo postmodernizmo kriterijų. Muzika man – lyg „sustingęs“ laikas, lyg objektas įsivaizduojamoje erdvėje, tarsi kūrimas, kuris tikrovėje rutuliojasi laike, tačiau vaizduotėje visi jo momentai egzistuoja lygiagrečiai vienu metu. Tai lyg laiko „užkalbėjimas“.“

Britų dirigento Jacko Sheeno, fortepijono garsenybės Nicolaso Hodgeso ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertas – spalio 26 d. Nacionalinėje filharmonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją