1990-aisiais atkūrus Lietuvos nepriklausomybę pirmasis lietuviškas pašto ženklas buvo spausdinamas Kauno „Spindulio“ spaustuvėje ant ofsetinio popieriaus ir, apyvartoje išbuvęs ketverius metus, buvo išimtas iš apyvartos. Vėliau lietuviški pašto ženklai spausdinami užsienio spaustuvėse – Leipcige, Budapešte, Estijoje, Austrijoje, ir tik šių metų sausio 5-ąją į apyvartą vėl išleistas pašto ženklas, atspausdintas Lietuvoje.

„Pašto ženklai kaip saugios spaudos gaminys yra pakankamai sudėtingas daiktas, ir „Garsų pasaulis“ tokias technologijas pradėjo diegti tik nuo 2000 metų pradžios. Mes šiuo metu darom pašto ženklus daugiau negu 20-čiai šalių. Iš jų – keletui šalių Europos Sąjungoje, toliau Centrinė Amerika, Afrika, Azija. Esam iki šiol pagaminę daugiau nei 70 mln. pašto ženklų“, – sako UAB „Garsų pasaulis“ Saugaus spausdinimo padalinio vadovas Andrius Lukoševičius.

Spaustuvė šiemet spausdins visus Lietuvos pašto į apyvartą ketinamus išleisti pašto ženklus – 27, o t.y. dviem ženklais daugiau nei paprastai. Tai bus pašto ženklai, skirti Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms paminėti, vaikų piešti ženkliukai, skirti Tėvo ir Motinos dienai, Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Taryboje ir kiti. Pašto ženklus pieš 11 dailininkų, o jų į apyvartą išleidžiamas kiekis priklauso nuo jų poreikio. Stengiamasi, kad ženklai negulėtų sandėliuose, o keliautų po pasaulį. Pavyzdžiui, pirmojo šių metų ženklo išleista 80 tūkst. vienetų.

„Mes įvertinome, kad ši tema yra labai svarbi ne vien Lietuvos istorijai, bet tuo pačiu ir krikščionių bendruomenei pasaulyje. Mes būtent pritaikėm jam 2 Lt 45 ct nominalą tam, kad šis ženklas galėtų laisvai keliauti po pasaulį ir jį išvystų daugiau žmonių ir šalių“, – teigia Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras.

Sausio pabaigoje Lietuvos paštas į apyvartą išleis jau atspausdintą trijų pašto ženklų seriją apie Žuvinto rezervatą. Nuo 1990 metų Lietuva yra išleidusi 635 pašto ženklus.