Ši kino juosta, pelniusi daugybę tarptautinių apdovanojimų, sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo ir savo šalyje. Išskirtinė filmo "Nepalaidoti gyvieji" peržiūra - bendras Vengrijos ir Lenkijos ambasadų Lietuvoje renginys.

Antrasis renginys, skirtas paminėti Vengrijos Revoliucijos metines - lapkričio 9 dieną galerijoje "Meno niša" atidaroma fotografijų paroda "Budapešto didvyrių keliai". Ekspoziciją pristatys jos autoriai, du mokslininkai - vengras Eszteras Balazas bei prancūzas Philas Casoaras.

Jų studijų objektu tapo simbolinė revoliucijos metu padaryta nuotrauka, kuri buvo išspausdinta 1956 metų "Paris match" žurnale. Nuotraukoje pavaizduoti vaikinas ir mergina atspindi jaunųjų laisvės kovotojų pasipriešinimo sovietinei armijai dvasią.

Parodoje "Budapešto didvyrių keliai" atvaizduotas laisvės kovotojos - tos tuomet devyniolikmetės merginos iš nuotraukos žurnale - gyvenimo kelias. Fotografijos pasakoja apie paprastos 20 amžiaus moters, kentėjusios nuo politinių žaidimų bei sovietinės priespaudos bei marionetinio režimo Vengrijoje, gyvenimo istoriją. Kolekciją sudaro 70 nuotraukų, daugelyje kurių atspindėti 1956 metų neramumai Budapešte ir kurios niekuomet nebuvo publikuotos.

Šią parodą pristato Vengrijos Respublikos ambasados Lietuvoje bei Prancūzų kultūros centras. Lapkričio 10 dieną Vilniaus universitete organizuojamame seminare E.Balazas bei P.Casoaras kalbėsis su Lietuvos istorikais, studentais bei buvusiais politiniais kaliniais apie parodą bei 1956 metų revoliuciją.

1956 metų lapkritį sovietų kariai įsiveržė į Vengriją, netrukus po to darbą pradėjo marionetinė vyriausybė. Studentų demonstracijomis Vengrijoje prasidėjusi revoliucija, kaip paramos ir solidarumo ženklas streikuojantiems Lenkijos darbininkams, netrukus peraugo į ginkluotą pasipriešinimą - kovą prieš primestąjį komunistinį režimą.

Tuomet Vengrijos vyriausybė paskelbė savo siekį suformuoti nepriklausomą ir neutralią valstybę. Šie siekiai nevirto realybe - jau po kelių dienų sovietų kariai įsiveržė į sostinę Budapeštą, kur kovos prieš pranašesnę ginkluotę turinčius sovietų karius truko savaitėmis.

Revoliucijos pasekmės vengrų tautai buvo skaudžios. Keletui šimtų žmonių, tarp kurių buvo ir premjeras Imre Nagy, buvo įvykdytos mirties bausmės. Apie 200 tūkst. žmonių paliko savo gimtąją šalį ir emigravo į Vakarus, bijodami susidorojimo ar represijų. Žmonių, likusių savo gimtojoje šalyje, laukė sovietinis režimas, žlugęs tik 1989 metais.

1956 revoliucija - Lietuvos partizaninio pasipriešinimo prieš Sovietų valdžią tąsa. Ši revoliucija simbolizavo dar vieną žingsnį, žengtą link Vidurio ir Rytų Europos žmonių laisvės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją