Koncerte skambės nuotaikinga vokiečių kompozitoriaus Carlo Maria von Weberio operos „Laisvasis šaulys“ uvertiūra ir Antrasis koncertas klarnetui ir orkestrui bei rafinuotos prancūzų autoriaus Maurice’o Ravelio partitūros – siuita „Kupereno kapas“ ir antroji siuita iš baleto „Dafnis ir Chloja“.

Lietuvos nacionalinė filharmonija dalyvauja tarptautiniame projekte „N. Malko konkurso Kopenhagoje laureatai su Europos orkestrais“, kur įvairių Europos šalių klausytojams pristatomi Kopenhagoje vykusio prestižinio dirigentų konkurso laureatai. Konkursas pavadintas legendinio rusų batutos meistro Nikolajaus Malko (1883–1961), 25 metus vadovavusio Danijos nacionaliniam simfoniniam orkestrui (1930–1955), vardu ir nuo 1965-ųjų vyksta kas treji metai. Tai bene didžiausios ir svarbiausios simfoninės muzikos dirigentų varžybos visame pasaulyje. 2015 m. konkurse varžėsi net 316 dalyvių ir tik dvidešimt keturiems iš jų pasisekė iškopti į finalinį etapą. Vienas iš laimingųjų buvo Vilniuje koncertuosiantis Tung-Chiehas Chuangas, laimėjęs šį konkursą.

Berlyne šiuo metu gyvenantis 32 metų dirigentas iš Taivano į save dėmesį atkreipė dar 2013-aisiais, pelnydamas II premiją G. Mahlerio konkurse, o netrukus – II premiją ir klausytojų prizą G. Solti konkurse, taip pat jis yra Jaunųjų dirigentų konkurso Bukarešte laureatas. Iki pasirodymo prestižiniame N. Malko konkurse Tung-Chiehas Chuangas jau dirigavo tokiems kolektyvams kaip Bambergo, Berlyno filharmonijos, Taivano nacionalinis, Taipėjaus simfoniniai orkestrai; 2012 m. jis inicijavo pirmą muzikos pasaulio istorijoje orkestro koncerto „flashmob“ transliaciją iš Taivano.

Laureato vardą N. Malko konkurse pelniusiam Tung-Chiehui Chuangui suteikta galimybė trejus metus stažuoti pas konkurso žiuri narį – pasaulinio garso maestro Sakari Oramo. Nugalėtojas taip pat laimėjo solidų piniginį prizą – 20 tūkstančių eurų bei dar įspūdingesnį kontraktą – kvietimą koncertuoti net su 27 Europos simfoniniais kolektyvais, tarp kurių tokie žymūs kaip Stokholmo, Oslo, Miuncheno filharmonijų, Danijos nacionalinis ir kiti orkestrai.

Koncerte Vilniuje su Chuango diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru C. M. von Weberio Antrąjį koncertą klarnetui ir orkestrui atliks talentingas jaunosios kartos lietuvių klarnetininkas Rimvydas Savickas. Kai laimėjo laureato vardą Juozo Pakalnio konkurse, jis buvo pakviestas į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Vadovaujamas profesoriaus Algirdo Budrio, tapo konkursų laureatu Suomijoje, Ukrainoje ir Latvijoje. Įgijo bakalauro laipsnį Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. A. Budrio klasėje), pusmetį tobulinosi Danijos karališkojoje muzikos akademijoje pas prof. Jørgeną Jenseną.

2011–2014 m. R. Savickas įgijo magistro laipsnį Kalifornijos valstijos Fulertono universitete Los Andžele, čia studijavo pas tarptautinio garso klarnetininką Håkaną Rosengreną. Tuo metu dalyvaudamas tarptautiniame Imos Hogg konkurse Hiustone pateko tarp dešimties geriausių solistų iš 138, grojusių įvairiais instrumentais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)