Milijonus sekėjų Youtube kanale turintis, pasaulį savo genialiu grojimu sužavėjęs O. Khrustevych koncerte atliks jau savo vizitine kortele tapusį kūrinį A. Vivaldi „Metų laikus“, o taip pat J. S. Bacho, W. A. Mozarto ir kitų kompozitorių kūrinius.

O. Khrustevych grojimu žavisi milijonai klausytojų, muzikos profesionalai, koncertų organizatoriai. Tai fenomenalus atlikėjas, savyje talpinantis neįtikėtiną virtuoziškumą ir kartu ypatingą muzikalumą. Ukrainoje gimęs, augęs ir gyvenantis atlikėjas buvo pastebėtas atsitiktinai, kuomet Youtube kanale patalpino keletą savo neprofesionalia kamera įrašytų video. Po šių įrašų pasipylė pasiūlymų lavina iš koncertų organizatorių visame pasaulyje.

„Iš tiesų, prieš keturiolika metų grojau Ukrainoje, savo gimtajame mieste, mokyklos salėje. Jau du mėnesius prieš koncertą jaučiau, kad viskas klojasi gerai, kad sekasi ruoštis. Vėliau jo įrašus patalpinau internete. Man pačiam buvo keista, tačiau kiekvieną dieną gaudavau vis naujus komentarus, laiškus, klausimus. Gavau pasiūlymus koncertuoti JAV, Ispanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir kitose šalyse. Šis įrašas su balionais man už nugaros tapo tarsi mano raktas į šlovę. Todėl netgi ir dabar, kuomet esu kviečiamas koncertuoti visame pasaulyje, neišimu šio neprofesionaliai įrašyto klipo,“ – pasakojo pats O. Khrustevych.

Su savo pasirodymais aplankęs JAV, Braziliją, Norvegiją, Čekiją, Austriją, Vokietiją, Italiją, Ispaniją, Lenkiją, Serbiją, ir daugelį kitų šalių – O. Khrustevych koncertavo Kijeve kartu su muzikos mega žvaigžde, kelių „Grammy“ apdovanojimų laimėtoju, dainininku ir kompozitoriumi Bobby McFerrinu.

„Vieną dieną sulaukiau netikėto skambučio iš koncertų organizatorių Kijeve. Pasirodo, ruošdamasis koncertui B. McFerrinas perklausė daug bajanistų ir iš viso sąrašo pasirinko kartu koncertuoti būtent mane. Iš pradžių dvejojau dėl šio koncerto, kadangi mano repertuare daugiau klasikinės muzikos kūrinių, o B. McFerrino muzikoje gausu improvizacijos. Siūliau organizatoriams ieškoti kito atlikėjo, tačiau dainininkas nenorėjo nieko kito, tik manęs. Taip mes ir susitikome viename koncerte, kurio klausėsi daugiau nei trys tūkstančiai klausytojų. Tai, žinoma, nepamirštamas įvykis mano gyvenime“, – įspūdžiais dalijosi bajanistas.

O. Khrustevych talentu žavisi ir muzikos elitas. „Prieš keletą metų sulaukėme netikėto laiško iš pasaulinės smuiko žvaigždės Itzhak Perlman draugo. Laiške jis pasakojo, kad smuikininkas priblokštas O. Khrustevych grojimo ir norėtų gauti jo kompaktinę plokštelę. Ne ką mažiau įspūdingesnė istorija ir ta, kad kai pradėjome dirbti su Oleksandru, peržiūrėjome jo įvairią korespondenciją, ir sunku patikėti, kokių ten laiškų radome. Pavyzdžiui, jam rašė garsiausios pasaulio koncertų salės Niujorko Carnegie Hall atstovai, norėdami pakviesti jį į koncertą. Ir kaip jūs galvojote, Oleksandras neatsakė į šį laišką, nes tada jis paprasčiausiai dar nemokėjo anglų kalbos,“ – pasakojo O. Khrustevych atstovai.

O. Khrustevych sugeba atlikti pačių sudėtingiausių smuiko, fortepijono, orkestro kūrinių transkripcijas: nuo P. Čaikovskio Koncerto smuikui ir orkestrui iki A. Vivaldi „Metų laikų“. Dešimčia pirštų vienu metu jis lengvai sugroja ir orkestro, ir smuiko partijas. Klausytojai komentuoja: „Klausantis įrašų, sunku patikėti, kad žmogus gali šitaip groti – įsivaizduokite, kas darosi salėje klausantis jo gyvai.“

Groti bajanu jis pradėjo būdamas šešerių metų, baigė Ukrainos nacionalinę muzikos akademiją Kijeve.

Mygtukinis akordeonas, kitaip vadinamas bajanas – populiarus instrumentas pasaulyje, tačiau Lietuvos publikai gana mažai pažįstamas.

„Bajanas suteikia atlikėjui dideles galimybes, juo galima groti viską nuo liaudiškos iki klasikinės muzikos, nuo J. Bacho iki šiuolaikinių kompozitorių kūrinių. Bajanas, kuriuo šiandien groja profesionalūs muzikai, kilo iš nacionalinio instrumento. Kitaip nei akordeonu ar armonika, patobulintu bajanu galima pagroti plačius, kelių oktavų akordus. Kadangi nėra klavišų, o tik mygtukai, lengva pagroti sudėtingus, techniškus kūrinius. Dauguma kūrinių bajanui yra transkripcijos – nuo opusų vargonams iki virtuozinių smuiko koncertų. Žinoma, geriausiai instrumento galimybes atskleidžia festivaliuose ir konkursuose skambantys šiuolaikinių kompozitorių kūriniai rašyti specialiai bajanui“, – sako O. Khrustevych. Anot muzikanto, bajanas dažnai lyginamas su akordeonu, tačiau nuo jo skiriasi ne tik savo sandara (dešinėje pusėje yra mygtukinė klaviatūra), bet ir platesnėmis kūrinių atlikimo galimybėmis.

Šiam koncertui Gariūnų verslo ir kultūros parko Koncertų salėje O. Khrustevych atvyksta tiesiai iš Kijevo. Ne kartą jam kolegos ir pažįstami iš skirtingų šalių siūlė išvykti iš karo siaubiamos šalies, tačiau muzikantas nesuabejoja nei sekundei: „Ukrainoje visa mano šeima... mano gyvenimas... čia mano šalis ir aš jos nepaliksiu. Kiek galėdamas skleidžiu žinią apie mūsų šalį, žmones, kultūrą ir kviečiu visus susitelkti šioje žiaurioje kovoje. Šis karas – tarsi košmaras, sustabdęs visą Ukrainos progresą, atėmęs gyvybę tokiam skaičiui žmonių. Bet mūsų dvasia stipri... ir bent dalele jos aš atvykstu pasidalinti su lietuvių klausytojais... Tegul mus sujungia muzika. Esu nepaprastai dėkingas Lietuvai už visą pagalbą Ukrainai, todėl šis koncertas man ypatingai svarbus ir simbolinis.“ – kalbėjo O.Khrustevych.

Koncertas nemokamas, būtina išankstinė registracija el.p. koncertai@gariunai.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją