„Golden Pin Best Design“ skirtingose produkto dizaino kategorijose buvo apdovanoti 9 geriausieji, išrinkti iš 8 tūkst. dalyvių skirtingose pasaulio šalyse. Laureatus rinko tarptautinė komisija. Lietuva šiame konkurse dalyvavo pirmą kartą, tačiau tai ne pirmasis Rapolo ir „Lava Drops“ dizaino laimėjimas. Jis jau du kartus yra laimėjęs „Red Dot“ produkto dizaino apdovanojimą, o „Golden Pin“ apdovanojimas yra trečiasis pasaulinis pripažinimas už išskirtinį „Lava Drops“ dizainą.

Siekiant pelnyti apdovanojimą, R. Gražiui teko kautis su patyrusiais dizaino pasaulio vilkais. Tarp finalininkų taip pat buvo Taivano dizaino kompanija „Ystudio“, pristačiusi „Nespresso“ kompanijai iš perdirbtų kavos kapsulių gaminamas maisto dėžutes, Kinijos įmonė „Morus Technology“, pristačiusi inovatyvią drabužių džiovyklę, ir taivaniečių įmonė „Adison Biomedical’s“, apdovanota už prietaisą, skirtą nustatyti tikslią kraujagyslių padėtį. Konkurse dalyvavo ir tokios kompanijos kaip „Asus“ bei „HP“, tačiau geriausio dizaino apdovanojimo jos nelaimėjo.

„Tai milžiniškas apdovanojimas man, kaip kūrėjui. <…> Didelė garbė sulaukti apdovanojimo tiesiai iš Taivano ekonomikos viceministro rankų. <...> Iš asmeninių ambicijų yra tiesiog noras kurti tai, kas prie širdies, garsinti Lietuvą, kurti unikalius instrumentus, kitus dizaino objektus, kurie atveria kūrybiškumą kitiems žmonėms. Galbūt toks mano, kaip kūrėjo, pagrindinis tikslas“, – LRT radijo laidoje „10-12“ apie „Golden Pin“ apdovanojimą ir savo kuriamas gitaras pasakojo R. Gražys.

„Gitara „Infinite Fretless Drop Electric Guitar“, už kurią buvo skirtas „Golden Pin“ apdovanojimas, pažymi mano pirmojo beskirsnio instrumento ir naujausio „Infinite“ serijos modelio apjungimą. Tai beskirsnis instrumentas, galintis išgauti mikrotonalinį skambesį. Gaminamas iš „Sapele“ bei klevo medienos derinio, kartu taikant lėktuvų aliuminio detalę, suteikiančią išskirtinį skambesį, ilgesnį rezonansą bei balansą instrumentui“, – apie unikalią gitarą pasakojo ją sukūręs R. Gražys.

Pasak dizainerio, šis instrumentas geba ilgai išlaikyti natos rezonavimą, o tai atveria dar didesnes galimybes kūryboje. Gitaros dizainas įkvėptas gamtos motyvų, jungiant juos su naujausiomis technologijomis. „Ši dermė kūryboje mane visad žavėjo. Jau atpažįstama tapusi lašo forma – tai „Lava Drops“ instrumentų tęsinys bendrame viso prekės ženklo pristatyme, kuri taip pat daro didelę įtaką instrumento ergonomikai“, – sakė Rapolas.

Rapolo laimėtu prestižiniu „Golden Pin Design Award“ apdovanojimu pasidžiaugė ir ekonomikos bei inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė: „Lava Drops“ laimėtas apdovanojimas yra ne tik įkvėpimas kitiems kūrėjams ir dizaineriams įgyvendinti novatoriškas idėjas, bet ir įrodymas, kad Lietuva turi daugybę talentų, kurie tarptautiniu mastu sėkmingai garsina šalies vardą.

Unikalios gitaros – privačiose kolekcijose

Rapolo kuriamos „Lava Drops“ gitaros yra pristatomos šiuolaikinio meno, muzikos ir inovacijų parodose, jos dažnai atsiranda privačiose kolekcijose. Šiomis unikaliomis gitaromis yra groję garsiausi muzikos pasaulio vardai: su Stingu koncertuojantis Dominicas Milleris, „Deep Purple“ gitaristas Steve’as Morse’as, 2008 m. ir 2010 m. geriausio akustine gitara grojančio gitaristo titulą pelnęs australas Tommy‘is Emmanuelis, o specialiai Jackui White’ui buvo sukurta vienetinė „Lava Drops“ gitara.

Išskirtinės gitaros yra gaminamos iš retų medžiagų, nebūdingų masinės gamybos industrijai: „Naudoju itin retos medienos rūšis, atkeliaujančias iš viso pasaulio, įvairius metalus bei natūralias medžiagas turinčias savo istoriją“. Vienas ypatingų dizainerio kurtų instrumentų – gitara „The Black Amber Drop“, pagaminta iš dviejų kilogramų juodojo gintaro. Jos istorija prasidėjo, kai prieš kelerius metus Rapolas buvo pakviestas dalyvauti prestižinėje parodoje Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tą kartą organizatoriai prašė pristatyti savo kurtą objektą, kuris atskleistų autoriaus šalies unikalumą.

Pasaulinis pripažinimas

„Lava Drops“ gitaros jau apkeliavo pasaulį – Rapolas sako, kad suskaičiuoti, keliose parodose yra dalyvavęs, būtų sunku. Kalifornija (JAV), Vokietija, Prancūzija, Jungtiniai Arabų Emyratai – tai tik kelios kryptys. Dubajuje instrumentai pristatyti vieninteliame „Rolls-Royce Boutique“ salone, šioje ypatingoje erdvėje įsikūręs ir „Rolls-Royce Bespoke Atelier“, kur priimami individualūs automobilių užsakymai. 2019 m. „Lava Drops“ gitaros buvo įtrauktos į Lietuvos dizaino istoriją Nacionalinės dailės galerijos parodoje.

Šiandien daugiausia dėmesio „Lava Drops“ sulaukia iš Amerikos, Skandinavijos ir Azijos šalių. O dabar Rapolo kurtomis gitaromis susidomėjo ir Taivanas – viena stipriausių šalių naujųjų technologijų plėtroje.

„Planuoju kurti ir toliau. Kol kas pagrindinį dėmesį skiriu elektrinėms bei bosinėms elektrinėms gitaroms. Bet produkto dizainas ir yra įdomus tuo, kad visada kyla naujos idėjos kitiems projektams“, – sako „Lava Drops“ įkūrėjas.

„Golden Pin“ yra didžiausias Azijos dizaino rinkos apdovanojimas, teikiamas nuo 1981 m. „Lava Drops“ gitara „Infinite Fretless Drop Electric Guitar“ kartu su kitų finalininkų darbais iki 2024 m. kovo bus eksponuojama Taivano dizaino muziejuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją