Specialųjį prizą laimėjo studijos „IMPLMNT architects“ architektai iš Vilniaus, projekto autoriai Aurimas Syrusas, Greta Brimė, Aurelija Kniukštaitė, Jonė Virbickaitė, Kotryna Bajorinaitė, Eglė Gečaitė ir Ieva Sirijatavičiūtė.

Konkurso tikslas buvo išrinkti pačią geriausią idėją pastatui ir viešosioms erdvėms, kurios sujungs kultūros centrą ir miesto erdves palei Emajoge upę. Kultūros centrą sudarys miesto biblioteka, meno muziejus, renginių centras, kino salės ir viešoji erdvė.

Naujasis kultūros centras įsikurs apytiksliai 4,5 ha sklype, ant Emajogi upės kranto, ši teritorija patenka į Tartu senamiesčio apsaugos zoną. Pagrindiniai konkurso vertinimo kriterijai buvo sprendimo integralumas į supančią aplinką, inovatyvumas, funkcionalumas, energinis pastato efektyvumas, tvarumas ir biologinės įvairovės išsaugojimas.

Komisiją sudarė Tartu miesto meras Urmas Klaas, kuris buvo ir konkurso komisijos pirmininkas, Kristina Pai, Tartu viešosios bibliotekos vadovė, Joanna Hoffmann, Tartu meno muziejaus direktorė, vyriausiasis Tartu miesto architektas Tõnis Arjus ir statybos skyriaus vadovas Priit Metsjärv, taip pat architektai Enrique Sobejano (Ispanija), Lina Ghotmeh (Prancūzija), Tõnu Laigu (Estija), Martin Allik (Švedija).

„Projekto vieta yra labai įvairialypiame kontekste. Sklypą supa tiek skirtingų laikmečių užstatymas, tiek viešosios erdvės, tiek gamtinė aplinka – Emajõgi upė. Pastato tūriu siekiame ne kontrasto, o sąveikos su artimiausia urbanistine aplinka, todėl sprendimas ne egocentriškas, jis suteikia pirmenybę viešajai erdvei. Projektu siekiame parodyti, kad architektūra yra tiek sėkminga, kiek nėra svarbesnė už pastato turinį. Todėl pastato architektūrą galime įvardinti keliais žodžiais – kontekstualumas, saikingumas, racionalumas,“ – apie projektą pasakoja studijos „IMPLMNT architects“ architektas Aurimas Syrusas.

„IMPLMNT architects“ studija įkurta 2016 m. Studija veikia Vilniuje, tačiau projektų geografija tuo neapsiriboja, architektai projektuoja ne tik Lietuvoje. „IMPLMNT architects“ daugiausia rengia visuomeninių pastatų architektūros, interjerų ir ekspozicijų architektūros projektus, sėkmingai dalyvauja architektūriniuose konkursuose, bendradarbiauja meniniuose projektuose. Tarp ryškesnių studijos projektų – Stasio Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje, Vilniaus lengvosios atletikos maniežas, Vilniaus „Keistuolių“ teatro rekonstrukcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją