K. Donelaičio hegzametro grožį minimalistinių konstrukcijų fone perteiks aktorius Darius Meškauskas. Koncertas „Metai” ženklina net tris garbingas sukaktis: iškiliausio lietuvių kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus (g. 1932 09 13) 80-metį, Lietuvos muzikinę kultūrą puoselėjančio Donato Katkaus (g. 1942 09 21) artėjantį 70-metį ir lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio (1714-1780) laukiamą 300 metų jubiliejų.

Šie lietuviško muzikinio prisikėlimo šaukliai mums atvers pamirštus senosios kultūros sluoksnius, panardins į užburiančią laiko tėkmę, žodžio, muzikos, garso efektų pagalba perteiks kiekvienam metų laikui būdingą nuotaiką. Šventine dvasia alsuojančio koncerto išvakarėse pakalbinome dirigentą Donatą Katkų.

- Šv. Kristoforo kamerinis orkestras garsėja atliekamais lietuvių kompozitorių naujausiais opusais. Kokia Jūsų vadovaujamo orkestro patirtis su kompozitoriumi Broniu Kutavičium?

- Su Kutavičiumi kūrybiškai bendradarbiauju nuo 1968 metų, kai dar grojau Vilniaus kvartete - tad visos to meto jo kvartetinės premjeros buvo mūsų rankose. Esu atlikęs ir sonatos altui premjerą. Su orkestru esame atlikę beveik visus premjerinius kūrinius kameriniam orkestrui. Net mūsų Kristupo vasaros festivalio pradžia 1995 metais buvo pažymėta ciklo „Jeruzalės vartai” premjera. Kutavičiaus kūrinius ne kartą grojome Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose. Tai - mano vienas labiausiai mylimų ir gerbiamų lietuvių kompozitorių. Laimė yra susiliesti su jo muzika.

- „Metai” - sceninis kūrinys. Kas bus režisierius, solistai (aktoriai, skaitovai)?

- „Metai” nėra sceninis-teatrinis kūrinys. Tai muzikinis ciklas, išaugęs iš Donelaičio kūrinio interpretacijos. Be abejo, jame nemažai teatrališkumo - kaip ir būdinga Kutavičiaus kūrybai, tačiau svarbiausią vaidmenį čia atlieka muzika. Man buvo šovusi mintis pastatyti spektaklį. Susitariau su režisieriumi Oskaru Koršunovu, tačiau greitai supratome, kad tai didelis užmojis, reikalaujantis ne tik didelių pinigų, bet ir laiko. Šis koncertas beveik sutampa su „Pero Giunto” premjera Osle, kurį stato Koršunovas. Tad nutarėme idėją įgyvendinti vėliau - Donelaičio jubiliejiniais metais.

- Kaip Šv. Kotrynos erdvė atliepia „Metų” muziką, perteikiančią gamtos ritmus, nuotaikas?

- „Metai” - kūrinys ne tiek apie gamtą, kiek apie žmones, jų darbus ir gyvenimą. Tai - pamokslai bažnyčioje, kalbantys apie moralę bei gyvenimą. Tie Donelaičio tekstai skambės aktoriaus Dariaus Meškausko lūpomis.

- B. Kutavičiaus „Metai” - didelės apimties ciklinis kūrinys. Ar jis praplečia Donelaičio „Metų” viziją?

- Be abejo. Man šis naujas, sakyčiau, modernus aspektas primena dailininko Petro Repšio spalvines ir erdvines Donelaičio analizes. Jo straipsnis apie tai prieš dešimtmetį buvo sensacingai naujas, aiškus, gilus.

- Ar klausytojams reikia specifinio nusiteikimo, ar laukia kokie netikėtumai?

- Tai - tipiška Kutavičiaus muzika, kurioje net sudėtingiausiose vietose veržiasi mūsų lietuviška pasaulėjauta. Ji emocionaliai labai paveiki ir būtent šis emocionalumas netikėtai, giliai praplečia Donelaičio žodį.

Broniaus Kutavičiaus ciklas „Metai“ skambės rugsėjo 13 dieną, 19 valandą, Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius). Koncerte dalyvauja: Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, choras „Jauna muzika”, aktorius Darius Meškauskas. Dirigentas Donatas Katkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją