Pastaruosius porą metų ji gyvena Frankfurte prie Maino, kur įgijo verslo magistrą Frankfurt School of Finance, gilinosi į naujas technologijas ir inovacijas finansų srityje. „Greta naujai vystomų kitų veiklų priderinti vadovavimo leidyklai Lietuvoje kasdienybę yra iššūkis, tačiau leidyba ir kūryba kartu su autoriais yra mano stichija, tad nekantrauju nerti į naują etapą ir įgyvendinti tai, kas jau seniau svajota bei planuota. Svarbiausia, kad grįžtu į labai brandžią ir kūrybiniams eksperimentams nusiteikusią Redakciją“, – sako leidėja ir redaktorė Ūla Ambrasaitė.

Autoriai sugrįžta, kai leidykla yra atvira kūrybinė laboratorija

Kitąmet dešimtmetį minėsiančios leidyklos „Lapas“ stiprybė yra į platųjį kultūros kontekstą įvesti temas, kurios anksčiau nebuvo populiarios, pavyzdžiui, architektūra, arba pristatyti įdomius, stiprų, savitą balsą turinčius autorius kaip Marija Drėmaitė.

„Didžiausias džiaugsmas yra palydėti autorių kūrybiniame kelyje nuo pačios idėjos užuomazgos iki jos virtimo knyga, autoriaus vardo sukūrimo, kol galiausiai parduodame paskutinį knygos egzempliorių. Ir tada vėl naujos idėjos. Todėl ypač džiaugiuosi, kad „Lapas“ visada buvo ir išlieka leidykla, į kurią autoriai grįžta kurti toliau. Šiemet tų sugrįžimų bus itin daug“, – ateities planais dalijasi leidėja Ūla Ambrasaitė.

Šiomis dienomis pasirodys neįtikėtinai smagi knyga, kiekvieno vilniečio must-have – Rūtos Miškinytės sudarytas kišeninis albumas „Vilkas, bokštas ir bažnyčia: Vilniaus suvenyrai“, kuris leidžiamas tęsiant bendradarbiavimą su Vilniaus muziejumi. Sutiktuvės vyks birželio 21 d. 18 val. Vilniaus muziejuje kartu su bendraautoriais Laima Laučkaite, Ernestu Parulskiu, Rasa Dargužaite ir muziejaus vadove Rasa Antanavičiūte.

Rudenį pasirodys architektūros istorikės prof. dr. Marijos Drėmaitės sudaryta knyga „ Jūs gaunate butą: Gyvenamoji architeketūra Lietuvoje 1940–1990 metais“. Tai jau aštuntoji autorės knyga kartu su leidykla „Lapas“. Naujos knygos jau laukia gausus ir ištikimas profesorės skaitytojų ratas.

Iki Kalėdų planuojamas išleisti trečias rašytojos Gabijos Grušaitės romanas „Grybo sapnas“. Tai futuristinė distopija apie mokslininko Dastino Karterio teoriją apie žmoniją valdančią grybų koloniją, kuri lėmė kognityvinę revoliuciją ir veda žmoniją kurti imperijas, verslus, tarnauti savajam ego iki savotiško susinaikinimo. Tai bus jau ketvirtoji Gabijos Grušaitės knyga su leidykla „Lapas“, po šiemet pasirodžiusios filosofinės pasakos suaugusiems ir vaikams apie gerą gyvenimą „Grožis ir Heizelis“.

Knygų mugei planuojama išleisti sėkmingai rašytoju tapusio muzikanto Kastyčio Sarnicko antrą romaną „Voyage Voyage“. Nuoširdumu, saviironija ir autentišku humoru jis nenusileidžia debiutiniam romanui-juoko bestseleriui „Turnė apie legendinę roko grupę „Alkūninis velenas““. Kastyčio Sarnicko romanai lietuvių literatūros lauką praturtina savita pasaulėjauta, gyva kalba, profesionalios popmuzikos kontekstu ir kelia dažnai nepatogų egzistencinį klausimą – ar gyventi jaunystės idealais ir svajonėmis vis dar įmanoma, kai netikėtai ateina ketvirtas dešimtmetis?

Taip pat Knygų mugei leidykla ruošia antrąją architekto, Nacionalinės premijos laureato profesoriaus Audriaus Ambraso monografiją apie studijos kūrybą, pa-statytas ir ne-pastatytas kūrybines vizijas.

Pirmoji Teksto redagavimo konferencija

Nuo pat pradžių „Lapas“ buvo daugiau nei vien knygų leidykla. 2013–2017 m. leidykla kuravo festivalį „Vilnius Street Art“, kuravo architektūros ir eksperimentinio meno parodas, organizavo viešas paskaitas ir daug kitų netradicinių veiklų.

Šiemet leidykla „Lapas“ kartu su partneriais rengia pirmąją Teksto redagavimo konferenciją. Ji bus skirta visiems, kas kalba, rašo, redaguoja, mokosi ir kitus moko lietuvių kalbos. Teksto redagavimo konferencijos tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, kelti klausimus apie kalbos vartojimo autentiškumą vs. institucionalizavimą ir redaktoriaus profesijos užkulisius, kuriuose redaktoriui suteikiama nekvestionuojama galios pozicija „sutvarkyti“ kalbą. Konferenciją kuruoja rašytoja Gabija Grušaitė, redaktorė ir leidyklos „Kitos knygos“ projektų vadovė Aira Niauronytė bei leidyklos „Lapas“ vadovė ir redaktorė Ūla Ambrasaitė.

„Daugeliui žmonių žodis „redagavimas“ siejasi su kalbos sutvarkymu – gramatikos ir sintaksės klaidų ištaisymu bei tam tikru sunorminimu. Viskas pagal taisykles, ir tekstas jau pasiruošęs skaitytojo akims. Bet ar tikrai? Vis daugiau redaktorių, leidyklų ir autorių pradeda kalbėti apie skirtingus redagavimo lygmenis, tad metas atsirasti platformai, Teksto redagavimo konferencijai, kuri šiuos diskursus sujungtų į kokybišką dialogą“, – apie priežastį ir impulsą surengti pirmąją Teksto redagavimo konferenciją sako kuratorė ir rašytoja Gabija Grušaitė.

Teksto redagavimo konferencija vyks rugsėjo 29 d. Nacionalinėje dailės galerijoje. Daugiau informacijos pasirodys netrukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją