Knygos herojus Tijuris – beveik riteris. Nuo įšventinimo į riterius jį skiria tik viena naktis. Jis turi ją praleisti atsiskyręs tyloje prie blyškios liepsnos koplyčioje. Tada pasigirsta beldimas į duris ir suskamba pagalbos šauksmas. Jei Tijuris atsakys, netaps riteriu. Tijuris atidaro duris ir naktinis lankytojas jam pateikia prašymą, kuris pakeis jo gyvenimą. Jaunuolis turi nugabenti laišką karaliui kitoje kalnų pusėje – laišką, nulemsiantį karalystės likimą.

„Laiškas karaliui“ – tai metaforiška riterystės istorija, kurioje nė vienas žodis nešvaistomas veltui. Šešiolikmetis Tijuris laužydamas riterių tradicijas yra pasiryžęs pristatyti paslaptingą laišką į kaimyninę karalystę – taip jis leidžiasi į pavojų kupiną kelionę ir iš pažeidžiamo jaunuolio tampa vyru. Jo vaidmuo ypatingas – jis negali niekuo pasitikėti, privalo slėpti savo tapatybę ir niekam neatskleisti, kas parašyta laiške. Kelionė jį veda per grėsmingus miškus, klastingas upes, pavojingas pilis ir keistus miestus. Jis susiduria su priešais ir netikėčiausiose vietose suranda išmintingus draugus.

Rašytoja Tonke Dragt gimė 1930 m. Batavijoje (dabar Džakarta) Indonezijoje. Ten praleido didžiąją dalį vaikystės; trejus metus (1942–1945) gyveno japonų internuotųjų stovykloje, kur buvo laikoma kartu su mama ir dviem seserimis, o tėvas kaip karo belaisvis buvo kalinamas kitoje stovykloje.

Nelaisvėje T. Dragt pradėjo rašyti ir piešti paveikslėlius smėlyje. Praėjus karui šeima, padedama Raudonojo Kryžiaus vėl susitiko ir persikėlė gyventi į Nyderlandus. Baigusi mokyklą, T. Dragt buvo priimta į Vaizduojamųjų menų akademiją Hagoje. Po studijų pradėjo dirbti dailės mokytoja. Rašytoja yra prisipažinusi, kad iš pradžių buvo sunku vadovauti mokinių klasėms, bet ji atrado sėkmingą būdą nuraminti vaikus pasakodama jiems įvairias istorijas.

„Kartą papasakojau istoriją apie tai, kaip vaikinas atidarė duris išgirdęs pagalbos prašymą. Spontaniškai sugalvojau jam vardą ir „perdaviau“ laišką, bet nė neįsivaizdavau, kas tame laiške ir kuo viskas baigsis. Buvo paskutinė semestro diena ir vaikai klausėsi netekę žado. Tada per atostogas pradėjau šią istoriją užrašinėti ir taip gimė „Laiškas karaliui“, – atskleidė rašytoja.

Kai kurias istorijas T. Dragt pardavė žurnalams, bet rasti knygų leidėją jai buvo nelengva, mat rašytoja daugiausia kūrė fantastiką ir mokslinę fantastiką, o leidėjai labiau pripažino realistines knygas. Rašytoją įkvėpė J. R. R. Tolkieno Viduržemė ir vaikystė Batavijoje. Keliuose interviu rašytoja yra minėjusi, kad daugelio jos istorijų veiksmas vyksta Indonezijos džiunglėse.

Galiausiai, radusi leidėją, T. Dragt debiutavo knyga „Auksakalys ir vagių meistras“ (1961). Antroji knyga „Laiškas karaliui“, iliustruota pačios autorės darbais, pasirodė 1962 m. ir sulaukė didelės sėkmės.

1976 m. už savo kūrybą rašytoja buvo apdovanota Nyderlandų valstybine vaikų ir jaunimo literatūros premija. Jos kūriniai išversti į 33 kalbas. 2001 m. T. Dragt buvo įšventinta į riterius, o 2004 m. už knygą „Laiškas karaliui“ pelnė „Griffel der Griffels“ – prestižinį šalies literatūrinį apdovanojimą už geriausią XX a. antrosios pusės Nyderlandų knygą jaunimui. 2020 m. kūrinys ekranizuotas – pagal jį sukurtas „Netflix“ serialas „The Letter for the King“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją