Į Jungtinę Karalystę U. Pauliukonį atvedė pianisto-edukatoriaus specialybė, tad literatūra, kurią jis dažniausiai renkasi, susieta su profesija – vyrauja pianizmo, muzikos tematika.

„Ar tai būtų romanai, memuarai, mokslinė literatūra – visa tai susieta su muzikos atlikimo menu, pedagogika ar šiaip artisto gyvenimu. Laisvalaikiu smagu paskaityti įkvepiančios literatūros apie žinomus žmones ir jų kelionę per gyvenimą, tokius kaip pianistai Danielis Baremboimas, Alfredas Brendelis, žinomus kompozitorius kaip Sergėjus Rachmaninovas, Aleksandras Skriabinas ar garsenybes kaip Barackas Obama“, – vardijo pašnekovas.

Ugnius Pauliukonis

Laiko knygoms bei savišvietai atsirado į valias

Visai neseniai U. Pauliukonis pasakojo atradęs audio knygas, įrašytas pačių autorių „Audible“ knygų programėlėje.

„Klausantis tų knygų lengva įsivaizduoti ir suprasti viską taip, kaip iš tikrųjų buvo – jei tai biografinė knyga ar memurai. Nes autorius, parašęs tą knygą, ją pats ir skaito. Atrodo, jog jis ar ji tiesiog sėdi šalia manęs ir viską pasakoja.. Įdomi, labai asmeniška patirtis“, – atradimu dalijosi pašnekovas.

JK karantinas įsigaliojo 2020-ųjų kovo pabaigoje. Tad muzikantai, kūrėjai, menininkai liko praktiškai izoliuoti, be jokio realaus darbo – koncertai, spektakliai, renginiai nebevyksta jau visus metus.

„Laiko knygoms bei savišvietai atsirado į valias. Mano gyvenimo draugė Gunda pasinėrė į knygų ir žurnalų pasaulį apie gyvenimo kokybę, dizainą, sveiką gyvenseną, tad ir man teko to gabaliukas, – šypsodamasis sakė pianistas. – Na, o aš asmeniškai atradau laiko tam, ką norėjau daryti ilgą laiką – gilinti kompozicijos, improvizacijos žinias. Mano bibliotekėlė pasipildė dar bent septyniomis knygomis apie muzikos teoriją, improvizaciją, kompoziciją, pedagogiką atlikimo meną...“

Žinant, kad U. Pauliukonis profesionalus muzikas, nė kiek nestebina, kad jo biblioteka tokia „muzikali“. Galima tik įsivaizduoti, kas dedasi fonotekoje...

„Ji pakankamai plati. Klausau įvairių atlikėjų muzikos. Paskutiniaisiais mėnesiais be klasikinės, kompozitorių muzikos klausausi publikai žinomo Jacobo Collier, Billo Evanso, iš naujo atradau neseniai į kitą pasaulį išėjusio kompozitoriaus, džiazo pianisto, edukatoriaus Chicko Corea atliekamą kūrybą“, – pasakojo pašnekovas.

Per metus – vienas gyvas koncertas

Tarp dviejų karantinų U. Pauliukoniui gyvame koncerte teko apsilankyti tik kartą – draugų organizuotame, vienoje iš Mančesterio bažnyčių, po sekmadieninių Mišių.

„Buvo be galo smagu po ilgo laiko klausytis gyvai atliekamos muzikos... Matyt, tą koncertą prisiminsiu ilgam vien dėl to, kokiomis aplinkybėmis jis vyko, ir kad tai buvo vienintelis koncertas, kurį girdėjau per vienerius metus“, – pažymėjo muzikas.

Paklaustas, kokius koncertus iš to „ano laiko“, kai dar nebuvo pandemijos, pavadintų pačiais įsimintiniausiais, U. Pauliukonis išskyrė pirmąjį savo pasirodymą su simfoniniu orkestru 2010-aisiais, Klaipėdoje.

Tarp pačių išskirtiniausių – koncertas su „Confero“ fortepijoniniu kvartetu Hamburgo Elbės filharmoninoje 2020-ųjų sausį, rusų pianisto Grigory Sokolovo koncertas, vykęs Nacionalinėje Filharmonijoje, Vilniuje 2010-aisiais.
Ugnius Pauliukonis

Renkasi nuotaikingus filmus

Kadangi šiuo metu nuotaikos pakankamai slogios, U. Pauliukonis pasakojo žiūrintis pakeliančius nuotaiką, energijos suteikiančius filmus.

„Iš naujo atradau „Marvel Studios“ išleistus filmus „Geležinis žmogus“, „Thor“, „Kapitonas Amerika“. Šie filmai kupini humoro jausmo, tad tai padeda išlaikyti gerą nuotaiką. Europos kūrėjų mėgstamiausi filmai būtų „Gyvenimas yra gražus“ bei „Tigras ir Sniegas“. Abu filmai režisuoti Roberto Benigni ir Vincezo Cerami. Abiejuose pasakojama istorija apie meilę ir šeimos santykius – priverčiantys susimąstyti apie gyvenimą, jo trapumą ir tikrąsias vertybes“, – trumpai apibūdino jis.

Visų laikų pačiu geriausiu filmu U. Pauliukonis įvardino italų režisieriaus Giuseppe Tornatore „Cinema Paradiso“: „Filmas ne tik pasakoja gražią istoriją, bet ir pasižymi puikiai parašyta kompozitoriaus Ennio Moriccone muzika, deja, jis paliko šį pasaulį praėjusių metų liepos mėnesį.“

Filmams žiūrėti pašnekovas pasakojo naudojantis „Netflix“ ir „Disney+“ platformas.

„Šiuolaikinės technologijos algoritmas pritaikytas taip, kad programa siūlo žiūrėti laidas ar filmus pagal kiekvieno pomėgius arba pagal tai, ką žiūrėjai anksčiau. Be to, suvedus raktinius žodžius pasirodo su jais susiję filmai, pavyzdžiui, meilė, muzika, antika, viduramžių istorija“, – patarė jis.

Atrado naujų kūrybinių kelių

Prieš pat karantiną U. Pauliukoniui teko nemažai keliauti darbo reikalais, tad teko lankytis daugelyje parodų, galerijų, teatrų.

„Nepaisant to, kad pats turėjau įtemptą koncertinį tvarkaraštį dažnai eidavau į orkestrinės muzikos koncertus, operas. Aplankiau galerijas Prahoje, Hamburge, Londone. Lankiausi Davido Lyncho parodose, Leonardo da Vinci parodoje, aplankiau paveikslų, skolintų iš Anglijos Karališkosios Šeimos archyvų ekspoziciją“, – pasakojo pašnekovas.

Kaip sakė U. Pauliukonis, karantinas jam, kaip muzikantui, atlikėjui ir pedagogui, darbo visiškai nenutraukė, gal net priešingai, privertė ieškoti kitų kelių, kaip išlaikyti savo žiūrovą, klausytoją. Minėtame jutubo kanale pianistas kalba apie muziką plačiąja prasme – šičia galima tiesiogiai bendrauti su savo publika, plėsti jos ratą.

Be to, kartu su drauge Gunda įkūrė kamerinės muzikos ansamblį „Sono“. Kovo 27-ąją surengs jau antrąją koncerto transliaciją jutubo ir feisbuko platformose. Tad šis karantinas, U. Pauliukonio tikinimu, įnešė ne tik chaoso, bet kartu atidarė ir naujų kūrybinių kelių.

Kai tik bus saugu, kartu su Gunda planuoja skristi atgal į Lietuvą aplankyti šeimos, praleisti kiek įmanoma daugiau laiko kartu. Na, o vėliau viliasi galėsiantys daugiau keliauti – ne tik darbo reikalais, bet ir poilsiui, naujų įspūdžių įgijimui.

„Norime aplankyti draugus, gyvenančius Azijos šalyse, Amerikoje, tikimės, tai įvyks. Karantinas privertė suprasti, kad žmogui visgi reikia bendravimo, pasimatymų su šeima, draugais, naujų ispūdžių ir potyrių, tad viso to trūkumą reikės kompensuoti 2021 ir 2022-aisiais“, – optimistiškai žvelgė U. Pauliukonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)