„Yesterday“ Lietuvos kino teatruose pasirodys rugsėjo 8 – ąją dieną. Tai gyvas, įtaigus pasakojimas apie tai, kaip buvo kuriamas lietuviškas rokas, kokią žinią jis skleidė, ką išgyveno jį groję muzikantai ir muzikos fanatai.

Prieš daugiau nei 50 metų iš vakarų su trenksmu į mūsų šalį įžengęs bigbytas ir rokenrolas, buvo daugiau nei muzikinė srovė, tai buvo sprogimas atnešęs begalinį laisvės troškulį, naujų idėjų alkį ir ypatingą meilę šiai muzikai. „The Beatles“, „The Rolling Stones“, „The Shadows“ ir kitų vakarietiškų muzikos grupių muzika pavergė novatoriškumo ir tikrosios laisvės išsiilgusį jaunimą. Persekiojami sovietinės ideologijos jie drąsiai priešinosi bet kokiems suvaržymams kūrė muzikines grupes, rengė pogrindinius muzikos festivalius, rinko milžiniškas gerbėjų minias. Rokas, džinsai bei ilgi plaukai jiems buvo laisvės manifestas, jie svajojo, tranzavo, skaitė Keruaką, naktimis gaudė „Amerikos balso“, „BBC“ ar „Radio Luxembourg“ bangas, maištavo. „Aistra muzikai, laisvės ir individo idėjos buvo tokios stiprios jaunimo tarpe, kad net ir po KGB represijų, sekusių po Kalantos susideginimo, niekur nedingo“, – pasakoja filmo režisierius Audrius Juzėnas.

Filmo treileryje matyti originalūs, niekur nematyti kino kadrai iš JAV prezidento R. Reigano bibliotekos, Lietuvos bei asmeninių roko pionierių archyvų. Siekdami sukurti vientisą, įtaigų kino pasakojimą, kuris atspindėtų to laikmečio dvasią, filmo kūrėjai peržiūrėjo bemaž 140 dokumentinių filmų. Vaizdinės medžiagos, įrašų iš to meto kultinių lietuviškų roko grupių, kaip „Kertukai“, „Raganiai“, „Aitvarai“ ir daugelio kitų, nėra išlikę, tačiau archyvuose peržiūrėjus kalnus kino kronikų, pasitelkus Romualdo Požerskio filmuotus kadrus, meistriškai atkuriama bitlomanijos epocha.

Filmas pavadintas vienos garsiausių „The Beatles“ dainos „Yesterday“ garbei yra aliuzija į bitlomanijos epochą, į tai, kas buvo vakar, bet gyva mumyse šiandien.

„Tai filmas apie Lietuvos jaunimą, šešto ir septinto dešimtmečio pradžioje į rankas paėmusį ne šautuvus ir automatus, kaip pokario kovotojai, broliai ir seserys miškuose, o vakarietiškus ginklus – gitaras, būgnus ir elektrinius vargonėlius, kad roku ir jaunimo muzikos galia sudrebintų geležines uždangas ir pasipriešintų sovietinei sistemai“, – teigia kino režisierius A. Juzėnas.

Filmo „Yesterday“ gamybą ir platinimą dalinai finansavo „Lietuvos kino centras“ bei „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją