Nuo aukštosios kultūros elitinėje filharmonijoje iki šiuolaikinio performanso istorine tematika. Tokie pirmieji mėnesiai šiųmetinei Lietuvos kultūros sostinei – Trakams.

Vokiečiai liko sužavėti

Trakų Salos pilies fortepijoninis kvartetas „Confero“ sausio pradžioje tapo Lietuvos kultūros sostinės ambasadoriais Vokietijoje, Hamburgo mieste. Vienoje moderniausių koncertų salių visame pasaulyje, įsikūrusių ant Elbės upės kranto, lietuviai susirinkusiems vokiečiams pristatė Arvydo Malcio kūrinį kvartetui „Milky Way“, taip pat kompozitorių Gabrielio Forė bei Johano Brahmso kūrinius.

Confero

„Elbphilharmonie Hamburg“ mažoji salė talpina daugiau nei 500 žmonių. Gerokai prieš lietuvių kvarteto pasirodymą bilietai buvo išpirkti. Pati Vokietijos regioninė spauda savo straipsnyje Hamburgo filharmoniją įvardijo kaip vieną garsiausių pasaulio salių. Koncerto organizatorių ir filharmonijos darbuotojų teigimu, ovacijos stovomis ir kelių minučių trukmės plojimai – retas reiškinys net ir tokioje garsioje, daugybę aukšto lygio muzikų mačiusioje salėje.

„Hamburgo filharmonijoje pasirodo tik aukščiausio lygio muzikantai. Visi esame lietuviai ir Trakų Salos pilies rezidentai. Turėdami galimybę ten surengti koncertą, jį paskyrėme Trakams kaip kultūros sostinei užsienyje pristatyti. Esame pirmieji lietuviai, kurie fortepijoniniu kvartetu grojo „Elbphilharmonie“. Turėjome galimybę aukščiausiu meniniu lygiu skleisti žinią apie Trakus“ – sakė Algirdas Šochas, kvarteto „Confero“ smuikininkas.

Be A. Šocho, Hamburge taip pat pasirodė altininkė Jonė Kaliūnaitė, pianistas Ugnius Pauliukonis ir į geriausių pasaulyje violončelininkų dvidešimtuką patekęs Vytautas Sondeckis. Būtent „Confero“ pasirodymus šiais metais ne kartą bus galima išgirsti Trakų pilies Didžiojoje menėje.

Pastebėjo ir spauda

Į šį koncertą Hamburge atvyko ir Trakų miestų-partnerių Šionebeko bei Reinės atstovai, su kuriais susitiko ir Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudeliėnė. Su šiais miestais Trakus sieja jau daugiau nei du dešimtmečius trunkanti draugystė, miestai palaiko glaudžius kultūrinius ryšius. Reinės ir Šionebeko atstovai sužavėti kvarteto pasirodymu kviečia „Confero“ pasirodyti ir šiuose miestuose.

Praėjusių metų vasarą Šionebeko miesto gyventojų delegacija kartu su meru Bertu Knoblauchu dalyvavo ir Trakų miesto šventėje, o 2018 m. į Vokietiją vyko ir Trakų savivaldybės atstovai. Be to, veiklą pradėjo ir neseniai įkurti Trakų ir Šionebeko partnerystės klubai. Planuojama, kad ateityje Trakų ir Šionebeko miestų mokyklos vykdys moksleivių mainus.

Tad ko gero neatsitiktinai Trakų Salos pilies fortepijoninio kvarteto „Confero“ debiutas Hamburgo miesto filharmonijoje buvo aprašytas vietos dienraščio „Schönebecker Volksstimme“ kultūros skilties puslapiuose.

„Išskirtinį Trakų muzikos atlikėjų koncertą, kurį atliko fortepijoninis kvartetas, publika entuziastingai lydėjo kelių minučių plojimais ir ovacijomis stovėdami“, – tokiais skambiais žodžiais užbaigiamas straipsnis regioninėje spaudoje.

Elbės filharmonija

Nuo klasikos iki performanso

Kultūros sostinės programoje aukšto lygio klasikinius koncertus keis pačios demokratiškiausios meno formos – performansai. Žmonės čia taps ne tik pasyviais pasirodymo žiūrovais, bet ir jo dalyviais, mat aktoriai vaidina tiesiog gatvėje ar kitose viešose vietose, o šiuo atveju – traukinyje, tad jo keleiviai taps scenografijos dalimi ir į kultūros sostinę traukiniais galės vykti kartu su signatarais.

Būtent tokia pagrindinė gatvės teatro projekto „Signatarai eina fotografuotis“ idėja – paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną suteikiant jai interaktyvią, estetiškai patrauklią ir kiek provokuojančią formą. Šio gatvės spektaklio metu Nepriklausomybės Akto signatarus vadinantys aktoriai kartu su kitais žmonėmis traukiniu važiuos iš Vilniaus į Trakus, o vėliau laukia teatralizuota jų eisena šiųmetinėje Lietuvos kultūros sostinėje.

Pirmą kartą šis projektas buvo pristatytas prieš dvejus metus, minint valstybingumo šimtmetį, o pernai iniciatyva pakartota. Kadangi pasirodymas paremtas improvizacija, kiekvieną kartą sukuriamas naujas spektaklis.

„Istorinių datų minėjimams būdingas patosas, pakylėtos kalbos – kiekvienais metais organizuojant panašius renginius, žiūrovams gali kiek pabosti. Norėjome šią šventę kiek paįvairinti ir Trakuose Vasario 16-ąją švęsime taip pat ir kiek neįprastesnėmis formomis“, – sakė Agata Mankeliūnienė, Trakų – 2020 metų Lietuvos kultūros sostinės projekto vadovė.

Po teatralizuotos signatarų eisenos Trakuose, kartu su jais bus giedamas Lietuvos himnas – „Tautiška giesmė“. Vasario 16-osios šventę vainikuos dinamiško ir energingo muzikinio stiliaus, giminingo su džiazu – diksilendo – koncertas. „Džiaugiamės, kad kultūros sostinės programoje tokia gausi tiek pačių raiškos formų, tiek muzikinių žanrų ir stilių įvairovė“, – pridūrė A. Mankeliūnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)