„Ministerija nuolat konsultuoja, siekia padėti įstaigoms. Tikrai noriu patikinti, kad jokių teatrų ar bibliotekų uždaryti neketinama. Kartu su įstaigomis sprendžiame joms iškilusias problemas ir matome galimybių šiemet valstybinėms kultūros įstaigoms, kurių problemos iš tiesų objektyvios, finansiškai padėti. Tačiau kartu siekiame pabrėžti, kad jų finansų valdymas turi būti efektyvus, įstaigos turi siekti ir geresnės vadybos, ir naudoti savo turimas lėšas atsakingai“, – pabrėžė M. Kvietkauskas.

Pasak laikinojo ministro, Adomo Mickevičiaus bibliotekos direktorė Emilija Banionytė iki šiol jam nepateikė ataskaitos, už kokią nuomą biblioteka moka pinigus. Ministras teigė nežinąs, ką konkrečiai biblioteka nuomojasi, o kokia nuomai išleidžiama suma, žurnalistams jis atskleisti nenorėjo.

„Su bibliotekos direktore aptarėme finansinę situaciją. Kai kur trūkumai yra objektyvūs, bet kai kur galima būtų lėšas naudoti ir efektyviau, visų pirma siekiant, kad pagrindinė bibliotekos veikla būtų užtikrinta ir skaitytojų lūkesčiai patenkinti. (...) Bibliotekos atveju, mūsų manymu, reikėtų lėšas perskirstyti, kai kurių išlaidų yra nereikalingų, atsisakyti tam tikrų bibliotekos išlaidų nuomai ir tas lėšas skirstyti ten, kur labiausiai reikia“, – sakė M. Kvietkauskas.

Pasak M. Kvietkausko, bibliotekai papildomų lėšų bus ieškoma perskirsčius vidinius ministerijos finansinius resursus, tačiau Nacionaliniam operos ir baleto teatrui finansiškai padėti galimybių esą nėra, nes teatras nėra tiesiogiai pavaldus ministerijai.

„Teatro situacija yra šiek tiek kita. Tai viešojo administravimo funkcijas atliekanti įstaiga, savarankiškas biudžetinių asignavimų valdytojas. Nacionaliniam operos ir baleto teatrui padidinti biudžetą būtų galima tik keičiant biudžeto įstatymą. Tai Vyriausybės ir Seimo sprendimų dalykas. Kultūros ministerija tikrai mano, kad yra objektyvūs trūkumai dėl kylančių finansinių išlaidų. Kita vertus, mes taip pat labai siekiame, kad įstaigos savo finansus valdytų atsakingai, perskirstytų išlaidas, patobulintų, siektų geresnės vadybos. Kultūros vadyba, mecenavimas – tai taip pat svarbūs įstaigų gerovės šaltiniai“, – pabrėžė laikinasis ministras.

Pasak jo, Nacionalinis operos ir baleto teatras turėtų aktyviau ieškoti mecenatų, kartu turėtų atidžiau peržiūrėti repertuarą, galbūt atsisakyti kai kurių pastatymų.

Seime Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje dalyvavę Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktorė E. Banionytė skundėsi katastrofišku lėšų stygiumi jų vadovaujamoms įstaigoms. Tokia situacija esą susidarė 15 proc. sumažinus asignavimus valstybinių įstaigų ūkinėms išlaidoms. Įstaigų vadovai sakė, kad jei šiemet negaus papildomo finansavimo, įstaigos turės pristabdyti veiklą.