Teikti knygas konkursui gali visi leidybinę, spausdinimo veiklą vykdantys fiziniai ir juridiniai asmenys, taip pat knygų dailininkai ir jų autoriai. Konkursui priimamos knygos pagal šešias temines grupes: grožinė literatūra ir eseistika; knygos vaikams; mokslinės, dalykinės knygos, vadovėliai; meno leidiniai (monografijos, katalogai, albumai, išskyrus fotoalbumus); bibliofiliniai ir eksperimentiniai leidiniai; meninės ir dokumentinės fotografijos leidiniai.

Konkursui teikiamų knygų laukiama iki 2024 m. sausio 12 d.

Pirmoji Knygos meno konkurso premija buvo įteikta Romui Orantui (1949–2012) už žydų pasakų ir legendų knygą „Saliamono žiedas“ (leidykla YAD, spaustuvė „Spindulys“) 1993-aisiais. Šiemet konkursas vyks jau 32-ą kartą: pateiktus leidinius dviem etapais vertins dešimt srities ekspertų, premijomis ir diplomais įvertintų knygų apipavidalintojai, leidėjai ir spaustuvininkai bus apdovanojami Vilniaus knygų mugėje, kur tradiciškai rengiama ir apdovanotų leidinių ekspozicija, o neseniai pradėtos rengti ir ekskursijos su gidu. Pasibaigus mugei, knygų ekspozicija pratęsiama dailininko, bibliofilo Kazio Varnelio namuose-muziejuje.

Kultūros ministerijos Knygos meno konkursas dalyvauja platesniame knygų vertinimo tinkle ir knygas laureates kasmet teikia konkursui „Best Book Design from all over the World“. Šiemet lietuvių kūrėjus jame lydėjo sėkmė – Pagrindinės metų premijos (2021) laimėtojos Ingos Navickaitės-Drąsutės apipavidalinta knyga, kurią lietuviškojo konkurso ekspertai pavadino struktūriška ir inovatyvia, pateko į „Best Book Design from all over the World“ trumpąjį sąrašą. Tai „(1944–1991). Former NKVD – MVD – MGB – KGB Buildings / Buvę NKVD – MVD – MGB – KGB pastatai“ – menininkės Indrės Šerpytytės projektas, kurį išleido Kauno fotografijos galerija, spausdino leidykla „BALTO print“ (sudarytojas Gintaras Česonis).

Knygą apipavidalinusios Ingos Navickaitės-Drąsutės teigimu, tai vienas iš didžiausios apimties ir įdomiausių fotografinių leidinių, prie kurių jai teko dirbti, žavėjęs autorės pasiryžimu pasitelkti skirtingų sričių specialistus ir sudokumentuoti tokį milžinišką kiekį NKVD, MVD, MGB, KGB kalėjimų ir tardymo vietų. Pasak taiklaus Ossian Ward epiteto, ši knyga yra kaip memorialas. Ją sudaro Ossian Ward ir Natalijos Arlauskaitės tekstai, 353 pastatų maketų fotografijos bei užrašų knygelės, autorės pildytos tyrimo ir medžiagos rinkimo metu, faksimiliniai puslapiai.

„Turėdami omenyje didelę apimtį ir siekdami kiek įmanoma palengvinti leidinio svorį, su autore bei knygos sudarytoju Gintaru Česoniu popierių rinkomės labai atsakingai: buvo panaudotas mažiausios gramatūros popierius, turintis šimtaprocentį neperšviečiamumą. Viršeliui parinktas „lietuviško miško“ spalvos popierius, artimas skulptoriaus Algirdo Jasilionio iš medžio išdrožinėtiems namų modeliams; ši spalva taip pat atliepia ankstesnius Indrės Šerpytytės kūrinių spalvinius pasirinkimus. Popieriaus paieškose bei leidinio lėlės gamybos procese labai daug padėjo specialistė Vilija Liutkevičienė („Papyrus Lietuva“). Kiekvienas egzempliorius turi ranka įrištą elementą, prie kurio atsiradimo prisidėjo kelios labai kruopščios rankos. Viršelyje – neapibrėžianti teritorijos sienų Lietuvos žemėlapio grafika, įspausta metalizuotais sidabro dažais ant samanomis ir lietuviškais miškais dvelkiančio popieriaus, įveda į Indrės Šerpytytės kūrinį bei suformuoja knygos veidą“, – apie kūrybinį procesą sakė Inga Navickaitė-Drąsutė.

Pasaulio leidinių atranką „Best Book Design from all over the World“, bendradarbiaudamas su nacionaliniais konkursais, organizuoja Vokietijos fondas „Stiftung Buchkunst“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją