Kultūros ministro Simono Kairio teigimu, ketinimų protokole numatyti įsipareigojimai abiem pusėms, tačiau šiuo metu tik Kultūros ministerija visus savo įsipareigojimus jau yra įvykdžiusi.

„Klaipėdos centrinio pašto kompleksas yra įrašytas į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą. Šį vertingą objektą ministerija už 2,3 mln. eurų išpirko iš AB „Lietuvos paštas“. Numatėme galimybę skirti finansavimą pagal Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos priemones – iš viso apie 7 mln. eurų. Dabar savo įsipareigojimų turi laikytis Klaipėdos miesto savivaldybė“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Ketinimų protokolą pasirašiusi Klaipėdos miesto savivaldybė įsipareigojo užtikrinti Klaipėdos centrinio pašto komplekso aktualizavimą ir kultūros bei kitų veiklų ir paslaugų teikimo užtikrinimą. Šiam tikslui miesto savivaldybė įsipareigojo skirti lėšų iš savo biudžeto. Pasak kultūros ministro, visas šis kontekstas ir įsipareigojimai Klaipėdos merui Arvydui Vaitkui ir jo komandai yra puikiai žinomi. 2023 m. liepą buvo sudaryta ministerijos ir miesto savivaldybės atstovų darbo grupė, kuri turėjo įvertinti, kaip savivaldybė yra pasiruošusi įveiklinti šį objektą.

„Praėjusių metų rugsėjį Klaipėdos miesto savivaldybė turėjo pateikti pašto įveiklinimo viziją ir konkrečius pasiūlymus. Užuot tai padariusi, savivaldybė dar lapkritį bandė įsiūlyti šį objektą Lietuvos jūrų muziejui, nors tai yra Kultūros ministerijai pavaldi įstaiga. Kilusius klausimus dėl techninio projekto rengimo ministerija taip pat buvo priversta spręsti viena, – primena S. Kairys. – Pastebime, kad miesto meras ir jo komanda bėga nuo šio klausimo ir vilkina procesą nepaisydami didžiulio įdirbio iš Kultūros ministerijos pusės. Apmaudu, kad šis ambicingas projektas stoja. Dar apmaudžiau, kad iš pastarųjų Klaipėdos kultūros lauko atgarsių panašu, jog tai – ne vienkartinis nesusikalbėjimas, o bendro miesto valdžios požiūrio į kultūrą ir meną rezultatas.“

Kultūros ministerija ir Klaipėdos miesto savivaldybė ketinimų protokolą dėl Klaipėdos centrinio pašto komplekso įveiklinimo pasirašė 2022 m. liepos 22 d. Ketinimų protokolas ir jame numatyti įsipareigojimai buvo viešai pristatyti spaudos konferencijoje, surengtoje Klaipėdos centrinio pašto pastate.

Klaipėdos paštas – architekto H. Shoede suprojektuotas ir 1893 m. pastatytas neogotikinio stiliaus pastatų kompleksas. Kultūros ministerija siekia, kad šis kultūros paminklu paskelbtas objektas būtų tinkamai restauruojamas ir prižiūrimas ir taptų gyvybingu traukos centru visuomenei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją