Renginio „OPEN SODAS“ programoje – išskirtinė galimybė nemokamai pamatyti retai rodomus lietuvių kūrėjų filmus, parodos atidarymas, koncertai, paskaita bei diskusijos su čia kuriančiais menininkais.

Duris į savo kūrybines erdves lankytojams atvers įvairių disciplinų menininkai ir organizacijos: tarp jų – fotomenininkė Aušra Griškonytė Volungė, Entity erdvė, Spongė Lab, Indre Butku iš Lightforms x Liustrai, Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga bei kūrybinė tyrinėtoja Austėja Platūkytė ir jos biomedžiagų biblioteka.

Renginio lankytojų laukia ir performatyvi menininko Vytenio Buroko paskaita „Menas, agurkėliai ir politika“. Susirinkusiems klausytojams jis žada kelti monumentalų klausimą – kaip ir kodėl prasidėjo kultūros ir visuomenės veikėjų susidomėjimas fermentacijos procesais?

Tą patį vakarą vyks parodos „Nuo duomenų taškų iki erdvinių patirčių“ atidarymas Entity erdvėje. Tai – paroda, kviečianti tyrinėti nepaprastas virtualaus pasakojimo galimybes kraštovaizdžio architektūroje klimato kaitos iššūkių akivaizdoje.

Pasak OPEN SODAS organizatorių komandos, šį kartą renginys dedikuojamas kaip niekad aktualiai ekologijos temai. Būtent todėl vakaro programoje laukia net dvi išskirtinių lietuvių kūrėjų filmų peržiūros. Pirmasis jų - menininkės bei kino kūrėjos Emilijos Škarnulytės svarbiausiuose pasaulio kino renginiuose pristatytas debiutinis filmas „Kapinynas”.

Įtraukiančiu psichodeliniu patyrimu ir mįslinga audiovizualine poema kino kritikų vadinamas kūrinys kviečia leistis į kelionę laiku nuo didžiojo sprogimo iki tolimos ateities, kurioje apie mūsų civilizaciją liudys tik atominės energijos liekanos.

„OPEN SODO“ metu taip pat bus rodomas debiutinis režisierės Justės Michailinaitės filmas „Bouna sera”. Tai – trumpas filmas apie pietų Europoje klajojantį cirką, kurį prieš 30 metų įkūrė šeima iš Vokietijos. Cirko nariai iki šiol neturi mobilaus ryšio, nesinaudoja internetu, gerbia gamtą, ima tik tiek, kiek reikia ir t.t. Po seanso žiūrovų lauks aptarimas kartu su pačia filmo režisiere J. Michailinaite.

„Sunku patikėti, kad šį rudenį SODAS 2123 švenčia jau trijų metų gimtadienį. Labai džiaugiamės, ką per tuos tris metus pavyko nuveikti, kokį būrį nuostabių kūrėjų ir kultūros organizacijų pavyko suburti, be jų tikrai nebūtumėm tiek nuveikę ir tiek išmokę. Gražus sutapimas, kad artėjant SODO gimtadieniui kviečiame į OPEN SODĄ apie ekologiją. SODUI nuo pat pradžių buvo be galo svarbu būti kiek įmanoma tvaresniu. Lankytojai turbūt pastebėjo, kad SODE labai stengiamės nepirkti naujų dalykų ir nuolat mąstyti kas su daiktais atsitinka po renginių, parodų ir pan. Apie tai drauge su SODO architektais Ona Lozuraityte Išore bei Petru Išora Lozuraičiu nuolat galvojame tiek iš ekologinės perspektyvos, tiek iš idėjinės, nes be galo įdomu dirbti su daiktais ir objektais, kurie turi atmintį ir istoriją“, – pasakoja viena iš kultūros komplekso SODAS 2123 iniciatorių Danutė Gambickaitė.

Viso renginio OPEN SODAS metu lankytojai bus laukiami atsinaujinusiame SODAS 2123 bare „Estafetė“, o muzikine programa šeštadienį rūpinsis Radio Vilnius rezidentai. Visą dieną iš SODAS 2123 kiemelio radijas bus transliuojamas gyvai.

Vakaro programoje laukia ir gyva muzika – nuo 20 val. kieme vyks atlikėjų Veceratone bei Stork diet koncertai.

Ant vaizdingos Rasų kalvos įsikūrusio kultūros kompleksas SODAS 2123 kūrėjai kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga apsižvalgyti kvies nuo 15 iki 22 valandos.

Kultūros kompleksas SODAS 2123 (Vitebsko g. 21/23, Vilnius) – tai Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) inicijuojama bei kuruojama bendruomeniškumo ir savivaldos principais veikianti visuomenei atvira erdvė. LTMKS veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją