Ministrui Simonui Kairiui:

„Norėčiau Jūsų paklausti, ar Medijų rėmimo fondas įsteigtas tuo tikslu, kad būtų galutinai sužlugdyti kultūros leidiniai? Kodėl sukelta dirbtinė krizė? Argi nebuvo galima organizacinių naujojo fondo steigimo darbų atlikti pernai ankstyvą rudenį? Dabar MRF žada konkursą dėl paramos paskelbti vasario pabaigoje, vadinasi, kovo mėnesį bus rengiamos paraiškos, balandžio, gal ir gegužės mėnesiais (turint omenyje šio fondo jau pademonstruotą apsisukimų „greitį“) vyks tų paraiškų svarstymas, taigi net jei parama bus suteikta, paraiškovus ji pasieks anksčiausiai birželį.

Ministre, kaip manote, ar kultūros leidiniai ištvers tokį pusmečio badmetį?

„Kultūros barų“ žurnalo leidybą esame priversti nutraukti nuo 2024 m. sausio mėnesio, nes išaugus spausdinimo kainoms neišgalime sumokėti spaustuvei, jau nekalbant apie kuklius honorarus bendradarbiams ir autoriams.

Gal Kultūros ministerija žino, kaip kultūros leidiniams išbristi iš krizės, kurią ji pati sukėlė? Galbūt Medijų rėmimo fondas disponuoja tam tikra bazine lėšų suma, kuri, visiems kultūros leidiniams išdalyta po lygiai (pavyzdžiui, po 60 proc. paramos, gautos 2023 m.), leistų jiems išgyventi, kol bus paskirstyta konkursinė parama? Ar jokia gelbėjimo akcija net nesvarstoma? Jeigu ne, vadinasi, gelbėtojai taps žlugdytojais. Juk nutrūkusi, pavyzdžiui, „Kultūros barų“ leidyba reikš, kad žurnalas išnyks ir nebeatsigaus.

Būčiau dėkinga už Jūsų atsakymą, nes atsisveikinime su skaitytojais „Kultūros barų“ redakcija turės nurodyti konkrečią priežastį, kodėl žurnalo leidyba nutraukiama, nors Medijų rėmimo fondo biudžetas 2024 metams padvigubintas.“

Tikėdama, kad šią absurdišką problemą išspręsti valstybės lygiu visai nesunku, naiviai laukiau palankaus sprendimo. Deja, nė į vieną iš mano laiškų kultūros ministras apskritai neatsakė, matyt, jam tinka, kad MRF elgiasi kaip šuo ant šieno – lėšos gautos, bet jos neskirstomos. Laukiama, kol neliks dalies pretendentų į paramą?

Kultūros periodinių leidinių asociacijos atstovas MRF taryboje Gytis Norvilas pasiūlė „Kultūros barams“ gyventi skolon, žadant, kad spaustuvei, darbuotojams, autoriams sumokėsime... po gero pusmečio. Tokio avantiūrizmo tikrai negalime imtis, juk neaišku, ar MRF paramą apskritai gausime.

Į Lietuvos kultūros tarybą „Kultūros barų“ redakcija dėl paramos nesikreipė, nes turėdami specialų fondą nenorime atimti lėšų iš kitų kultūros sričių. Tad paskutinį atsisveikinimo su skaitytojais numerį 1 / 2 bandysiu išleisti savo asmeninėmis lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)