Sofijos festivalio metu bus pristatytos 4 scenos meno kūrinių premjeros, sukurtos Kuliuose įgyvendinant EEE ir Norvegijos finansinių mechanizmų programos projektą „Atvira bendruomenės kūrybos erdvė Kuliuose“. Specialią muzikinę programą festivalio atidarymo vakarui liepos 1 dieną ruošia pianistas Rokas Zubovas su kolegomis iš Norvegijos, jų muzikos dėka Kuliuose M. K. Čiurlionis sutiks norvegų pasakų įkvėptą Perą Giuntą. Dar viena viešnia iš Norvegijos – choreografė Gunhild Bjørnsgaard, su „Taško teatro“ jaunaisiais aktoriais ruošianti choreografinį koncertą „Tylos pėdsakais“. „Taško teatras“ pristatys ir dar vieną premjerą – spektaklį apie mokytojų darbo realybę „Prestižinė profesija“. Klaipėdos jaunimo teatras festivalio metu parodys Kuliuose sukurtą, Žemaitijos krašto identiteto subtilybes nagrinėjantį spektaklį „Žemaitėjė“. Visos premjeros bus rodomos Kulių kultūros centre.

„Šie metai Sofijos festivaliui ypatingi dar ir tuo, kad Kuliuose duris atvers „Kultūros virenė“ – restauruotas kultūros paveldo pastatas pačioje miestelio širdyje. Unikalios, kamerinės XVIII a. pastato patalpos suteiks naujas galimybės Kulių bendruomenei, festivalio svečiams ir profesionaliems menininkams susitikti, kurti ir įprasminti savo laiką kartu mėgaujantis diskusijomis ir užsiėmimais kultūros ir meno, gastronomijos ir kelionių, istorijos ir paveldo srityse“, – sako festivalio sumanytoja Raimonda Masalskienė.

Tai, kad į Sofijos festivalį gera grįžti, patvirtina besitęsiančios tarptautinės draugystės su kūrėjais iš Japonijos ir Portugalijos. Kuliuose vėl svečiuosis portugalų tradicinės muzikos ir fado atlikėja Ana Lains su scenos partneriais, pianistu Paulo Loureiro ir gitaristu Bruvo Chaveiro. Jie pristatys naują muzikinę programą „Mátria lingua“ („Motina kalba“). Tuo tarpu naujose „Kultūros virenės“ erdvėse veiks dvi tarptautinių menininkų parodos. Japonų garso menininkas Tomoo Nagai, kurio ankstesni kūriniai jau įprasmina viešąsias Kulių erdves, kartu su kūrėja Renata Valčik ruošia garsovaizdžio instaliaciją „Tėkmė ir laikas“. Nauja draugystė šiemet užmegzta su čekų tapytoju Zdanek Danek – Sofijos festivalio svečiai bus kviečiami į jo tapybos darbų parodą antropoceno tema. Svečias iš Čekijos pakvies stebėti ne tik savo darbo rezultatą, bet ir kūrybos procesą – į Kulius jis atvyksta pasiruošęs čia pat tapyti ir įamžinti miestelio erdves ir apylinkes.

Nors Kulius apeiti ilgai netrunka, taip greitai pažinti visų miestelio istorijos niuansų nepavyks. Čia į pagalbą ateis Kulių bendruomenės gidė Inga Blėdienė ir profesionalūs teatralai, siūlydami temines ekskursijas ir teatralizuotą kultūros istorijos turą. Jie padės geriau suprasti, kaip Kuliuose atsidūrė Vaižgantas ir ką čia veikė knygnešiai, kur gyveno Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė ir kodėl Kuliuose XIX a. ypač daug žmonių buvo raštingi. Išsiilgusius dar daugiau prasmingų intelektualių diskusijų, Sofijos festivalis pakvies į Knygų klubo susitikimą, kuriame bus aptariamas G. Kanovičiaus prisiminimų romanas „Miestelio romansas“. O norintieji įdarbinti ne tik vaizduotę, bet ir rankas, galės dalyvauti skrybėlių dizaino dirbtuvėse su dizainere Sandra Straukaite.

Paskutinę festivalio dieną (liepos 9 d.) vainikuos teatralizuotas Kulių jomarkas – menininkų ir dizainerių turgelis, kuriame įdomu ne tik pirkti ir parduoti, bet ir susitikti su festivalio svečiais, pabendrauti su menininkais, mėgautis gyvybinga miestelio atmosfera. Jomarke svečiuosis klounų teatro studija, vienintelis vakarų Lietuvos rylininkas, apdovanotas Ukrainos akordeono meistras, veiks gastronomijos zona, knygų turgelis, o svečius lydės nepailstantys aktoriai-animatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją