„Labai džiaugiamės galėdami pakviesti klausytis antrosios dalies audioformatu. Gedimino Gelgoto kūrinių bei istorinės muzikos intarpais papuoštas kūrinys įgauna papildomą dimensiją, kurią klausiusieji pirmąją „Silva rerum“ dalį jau spėjo įvertinti. Tikrai didžiuojamės, kad galime pristatyti autorės kruopščiai išieškotus kūrinius, kad knygoje skamba tokios žvaigždės kaip Asmik Grigorian balsas“, – sako leidyklos „Baltos lankos“ audioknygų leidybos vadovė Gintė Pačėsė.

Lietuvių kompozitoriai ir operos žvaigždės

Pirmoji romano dalis audioformatu ne tik sulaukė didžiulio pasisekimo tarp skaitytojų, bet ir užmezgė naujas kūrybines partnerystes.

Šiuolaikinės klasikinės muzikos kūrinius „Transitory“ ir „Sanctifaction“ (atliekamus kartu su Romanu Patkoló (kontrabosas)) „Silva rerum“ audioknygai paskolinęs G. Gelgotas vėliau libretui pasitelkė K. Sabaliauskaitę, kurdamas sostinės 700-metų jubiliejui skirtą „Vilniaus sarabandą“. Anšlaginių premjerų Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje sulaukęs kūrinys bus dar sykį atliekamas Vilniaus 701-ojo gimtadienio proga, 2024 m. sausio 25-ąją. Šįkart – netradicinėje erdvėje, sostinės „Kablyje“.

„Klasikinė – taip pat ir šiuolaikinė klasikinė – muzika yra patikrinama to, kiek nuoširdžiai ir demokratiškai ji žadina vaizduotę, yra klausoma, nuolatos reinterpretuojama, aktualizuojama vis naujuose kontekstuose, auditorijose, erdvėse. Tas galioja net legendiniams kūriniams – todėl labai džiaugiuosi, kad „Silva rerum II“ skamba ir nuostabi Giacomo Puccini kūrinio „Quando M’en Vo“ („La Boheme“) iš elektroninės operos fantazijos „XYZ“. „Vilnius City opera“ kompozicijos autoriai – Mario Basanov ir Vidis, atlikėjai Asmik Grigorian (sopranas), Mario Basanov, Vidis. Šio kūrinio daug klausiau rašydama antrą dalį, jis man tarsi padėdavo nukeliauti į Žemaitijos žiemą Milkantuose ir atšiaurią, bet kupiną grožio atmosferą“, – sako Kristina Sabaliauskaitė.

Knygoje klausytojai taip pat išgirs Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XVII a. muziką iš įrašų leidyklos „Semplice“ išleisto albumo „Cantate Domino“: „Misae Paschale: Toccata“, atliekamą Balio Vaitkaus (vargonai), ir „Indica mihi“, atliekamą Vilmos Pigagaitės (sopranas), Nerijaus Masevičiaus (bosas) ir Giedrės Lukšaitės-Mrazkovos (klavesinas).

Romane taip pat nuskamba klasiko Antonio Vivaldi kūrinys fleitai ir styginiams, G minorinė, „La Notte“ (atlikėjai: Silvio Celeghin (vargonai), Margherita Gianola (fleita), dirigentas Francesco Fanna) bei kompozitoriaus Giulio Caccini kūrinys „Amarilli mia bella“, kurį atliko Max van Egmond (baritonas), Chris Farr (klavesinas).

„Didžioji Vilniaus saga“

K. Sabaliauskaitės tetralogija „Silva rerum“ – bene pirmasis tarptautiniu lietuvišku bestseleriu tapęs, literatūrinėms Lietuvos ir užsienio premijoms nominuotas ir geriausių užsienio prozos vertimų kategorijose apdovanotas romanas. Lenkijoje „Silva rerum“ susilaukė keliolikos tiražų ir buvo praminta „didžiąja Vilniaus saga“, o Latvijoje skaitytojų balsavimu buvo išrinkta tarp šimto visų laikų mėgstamiausių latvių knygų. Lietuvoje skaitytojams renkant „Šimtmečio knygų šimtuką“ „Silva rerum“ teko garbinga trečioji vieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją