Ekskursijos gidė, LNOBT choro artistė Inga Bagaliūnienė ją numato pradėti Vilniaus rotušės aikštėje. Būtent Rotušėje dar 1809 m. nuskambėjo šįmet „LNOBT Open“ festivalį atidarysianti Josepho Haydno oratorija „Pasaulio sutvėrimas“. Jos atlikimu rūpinosi garsus Vilniaus universiteto medicinos profesorius Jozephas Frankas, kurio žmonai dainininkei Christine‘i Gerhardi pats J. Haydnas dedikavo soprano (Ievos ir angelo Gabrieliaus) partijas savo oratorijoje. Ji atliko jas abi premjeriniuose koncertuose Vienoje, o vėliau – ir Vilniuje.

Įdomu, kad kompozitorius J. Haydnas, ne kartą viešėjęs Frankų šeimos namuose Vienoje, vaikystėje ir pats turėjo labai gražų balsą, tad vos išvengė anais laikais „madingos“ balso skaidrumui išsaugoti skirtos kastravimo operacijos: tokiam sumanymui pasipriešino būsimojo kompozitoriaus tėvai. Neatsitiktinai jo oratorijoje „Pasaulio sutvėrimas“, pradėsiančios festivalio „LNOBT Open“ programą, nėra nė vienos partijos, skirtos kastrato balsui.

Lietuviškasis „Pasaulio sutvėrimas“

Įdomu priminti, kad lietuvių kultūra turi savąjį „Pasaulio sutvėrimą“: taip pavadintas ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio nutapytas dvylikos paveikslų ciklas, ir jo nebaigtos simfoninės poemos rankraštis. Sutrumpinta šios simfoninės poemos versija neseniai buvo atlikta Nacionalinėje filharmonijoje.

M. K. Čiurlionio svajonė pastatyti lietuvišką operą „Jūratė“ susilaukė liūdnesnio likimo. Libretą šiai operai sukūrė kompozitoriaus mylimoji Sofija Kymantaitė laimingiausiomis jų bendravimo Vilniuje dienomis. Pats M. K. Čiurlionis parašė operos muziką ir nupiešė jos dekoracijų eskizus.
Deja, sudėtinga finansinė jaunos menininkų šeimos situacija, o vėliau – gyvybines jėgas sparčiai besiglemžusi autoriaus liga neleido įgyvendinti šio didingo nacionalinės muzikos projekto. Liūdniausia, kad neišliko operos libretas, tad M. K. Čiurlionio „Jūratė“ liko pasmerkta užmarščiai.

Nuo LDK laikų iki nūdienos

Pusantros valandos trukmės ekskursijoje „Senojo Vilniaus muzikinės įdomybės“, kuri birželio 27 ir 28 dienomis 18.30 val. prasidės Rotušės aikštėje, o 20 val. baigsis prie premjerai besirengiančių Valdovų rūmų, išgirsite ir kitų senojo Vilniaus muzikinių istorijų. Pavyzdžiui, sužinosite apie masonų ložės rengtus koncertus, kurių pelną „talentingieji broliai“ dažniausiai skirdavo labdarai, o taip pat apie vilnietį, kurį muzikos mokė Wolfgangas A. Mozartas, ir vilnietę, kuriai laiškus rašė Ludwigas van Beethovenas.

Vaikštinėjant po vakarėjantį Vilniaus senamiestį, ekskursijos gidė I. Bagaliūnienė papasakos ir naujųjų laikų muzikinių istorijų, siejamų su kompozitorių Broniaus Kutavičiaus ir Kęstučio Antanėlio kūryba.

10 Eur kainuojančius bilietus į ekskursiją galite įsigyti LNOBT bilietų kasoje bei internetu. Ten pat rasite bilietus į festivalio „LNOBT Open“ renginius: teatralizuotą oratorijos „Pasaulio sutvėrimas“ pastatymą, operų „Kaimo garbė“ ir „Lietuviai“ koncertinius atlikimus bei Baleto Gala koncertą, kuriame dalyvaus žymūs Lietuvos ir užsienio šokėjai. Šie renginiai birželio 27–liepos 6 dienomis bus pristatomi Valdovų rūmų Didžiajame kieme po atviru dangumi pastatytoje scenoje.

Siurprizas festivalio lankytojams: jau nuo birželio 17 dienos festivalio „LNOBT Open“ bilietams bus taikomos nuolaidos. Pirkdami bilietus į bet kurį vieną festivalio renginį, galėsite pasinaudoti 25 proc. nuolaida, o pirkdami bilietus į du ar daugiau festivalio pasirodymų – 35 proc. nuolaida.

Na, o pirmadienį, birželio 19 d. 17.30 val., kviečiame į Valdovų rūmų lankytojų vestibiulio auditoriją, kurioje svečiai iš Italijos – režisierius Fabio Ceresa ir choreografas Mattia Agatiello – išsamiai papasakos apie savo kuriamą oratorijos „Pasaulio sutvėrimas“ pastatymą, pradėsiantį festivalį „LNOBT Open“. LNOkalbis „Kaip sutverti „Pasaulio sutvėrimą““ bus verčiamas į lietuvių kalbą. Dalyvavimas šiame renginyje nemokamas, tačiau reikalinga išankstinė registracija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją