Nuo rugsėjo 7-osios, ketvirtadienio, iki pat sekmadienio, rugsėjo 10-osios, daugiau nei 30 galerijų, muziejų ir meno erdvių atvers duris lankytojams. Meno gerbėjams lietuvių ir anglų kalbomis parengti unikalūs ekskursijų maršrutai, sujungsiantys keletą vienoje teritorijoje esančių galerijų bei supažindinsiantys su vietovės meno tinklu. Sekmadienio ekskursijų maršrutai pritaikyti ir klausos sutrikimų turinčiai auditorijai.

„Vilniaus galerijų savaitgalio“ organizatoriai primena, kad socialiniuose tinkluose būtina dalytis ne tik parodų ir meno kūrinių nuotraukomis, bet ir pažymėti, kas juos sukūrė. Tikimasi, kad socialinės reklamos kampanija „Žymėk autorių“ (angl. Tag the Author) padės ugdyti visuomenės pagarbą kūrybinei veiklai, autorių ir gretutinėms teisėms. Festivalyje prasidėjusi socialinė kampanija tęsis iki rugsėjo pabaigos. #žymėkautorių grotažymė, pažymėtas menininkas ir „Vilniaus galerijų savaitgalis“ yra ir galimybė laimėti meno kūrinį.

Vilniaus galerijų savaitgalį organizuoja VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir kultūros kompleksu SODAS 2123. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Festivalio rengėjai parengė ir kultūros žmonių rekomendacijas – ką jie suplanavę aplankyti ir pažiūrėti „Vilniaus galerijų savaitgalyje“.

Mados analitikė Deimantė Bulbenkaitė

Deimantė Bulbenkaitė

Andriaus Arutiuniano paroda „Counterfates“ galerijoje „Medūza“. Rekomenduoju, nes tai pirma solo Andriaus paroda Lietuvoje, o užsienyje jo pristatinėti nebereikia. Andrius žinomas kaip vieno geriausių praėjusių metų Venecijos meno bienalės paviljonų autorių, yra neįtikėtino jautrumo ir įžvalgumo garso menininkas. Be to, atidarymo dieną bus galima įlipti į seną „Mercedes“ ir važiuojant per Vilnių klausytis Andriaus kūrinio „Armen“.

Mildos Lembertaitės ir Annos Ruth paroda „Užkalbėjimai“ galerijoje „Editorial“. „Editorial“ yra viena mėgstamiausių mano galerijų, tad kiekvienas atidarymas joje tampa didele švente. Ketvirtadienį skubėsiu pamatyti bendro Mildos ir Annos darbo, kuriame susipins skulptūra ir tapyba.

Grupinė paroda „Minčių statytojai“ galerijoje „Atletika“. Joje dalyvauja šeši menininkai, bus rodomi Antono Karyuko, George’o Finlay’aus Ramsay’aus, Ievos Rižės, Joginto Čepulio, Marijos Šnipaitės, Sophie Durand darbai. Rekomenduoju, nes labai mėgstu parodos kuratorės Aistės Marijos Stankevičiūtės braižą ir tai, kaip ji jaučia meną. Manau, kad „Atletikos“ erdvėje šiuos menininkus jis atskleis per išskirtinai gražų pasakojimą.

Filosofas, rašytojas Kristupas Sabolius

Kristupas Sabolius

Mano rekomendacija susideda iš vienos brandžios, laiko patikrintos parodos ir dviejų naujienų.

Nacionalinė dailės galerija. Nomedos ir Gedimino Urbonų paroda „Dalinai užpelkinta institucija“. Nomedos ir Gedimino Urbonų pelkių tyrimas kupinas ir įspūdingų atradimų, ir naujų pasiūlymų, kaip elgtis, kaip mąstyti aplinkodairinių iššūkių akivaizdoje.

Galerija „Editorial“. Mildos Lembertaitės ir Annos Ruth paroda „Užkalbėjimai“. Meno erdvė „Medūza“. Andriaus Arutiuniano paroda „Counterfates“. Nei vienos, nei kitos parodos dar nemačiau, tačiau būtent jose būtinai apsilankysiu per galerijų savaitgalį. Savo tonais ir temomis parodos šiek tiek siejasi. Tačiau tiek Mildos Lembertaitės ir Annos Ruth dėmesys mitologijai bei ritualams, tiek ir Andriaus Arutiuniano alternatyvaus žinojimo bei garsinio mąstymo kryptis dirgina nusistovėjusios vaizduotės formas.

Teatro režisierė Eglė Švedkauskaitė

Eglė Švedkauskaitė

Grupinė paroda „Minčių statytojai“ galerijoje „Atletika“. Aistės Marijos Stankevičiūtės kuruojama paroda intriguoja žadėdama įsiskverbti į mūsų mintis, užčiuopti greitai pranyksiantį, efemerišką rudens pradžios voratinklį.

Olandų multimedijų menininkės Daphne van de Velde paroda „Apie mane ir tave“ „Prospekto“ galerijoje. Parodą norisi aplankyti vien užmetus akį į aprašymą – apie mūsų visų kūnus, čiupinėjimo pasaulyje pasiilgusius švelnaus prisilietimo.

Kazio Varnelio namai-muziejus. Puiki proga pamatyti šio žymaus, tačiau mums per mažai pažįstamo menininko kūrybos raidą, taip pat, kaip kažkur skaičiau – skaityk ne tų rašytojų knygas, kurie tau patinka, skaityk tai, kas patiko jiems. Todėl ir man patinka galimybė pamatyti tai, ką kolekcionavo pats Kazys Varnelis. Be to, muziejuje eksponuojama ir puiki, pasaulyje pripažintos JAV menininkės Kristos Svalbonas paroda „Išvietinimas / Displacement“.

Tekstilininkės Mortos Jonynaitės paroda „Innocence Becomes Sharks“ „InTheCloset: Vilnius“. Pelesos gatvėje įsikūrusi instaliacija susieta su vandeniu, jūra ir pakrantės smėliu – ypatingais įkvėpimo šaltiniais ir man, ir daugeliui menininkų.

Mokslo žurnalistė Goda Raibytė-Aleksa

Goda Raibytė-Aleksa

Pasirinkau parodas, kurios tyrinėja man aktualiausias temas, – klimato krizę ir kosmoso tyrinėjimus:

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje vyksta prieš dvejus metus 17-oje Venecijos architektūros bienalėje didelio susidomėjimo sulaukusio menininko Julijono Urbono projektas „Planeta iš žmonių“. Interaktyvi instaliacija, kurią kūrė įvairių disciplinų komanda, Lietuvos paviljoną Venecijoje buvo pavertusi savotiška kosmoso erdvės tyrimų laboratorija.

Nacionalinė dailės galerija rengia ekskursiją po Nomedos ir Gedimino Urbonų parodą „Dalinai užpelkinta institucija“. Ekspozicijoje – svarbiausi pastarojo dešimtmečio Nomedos ir Gedimino Urbonų darbai ir ankstesnių projektų archyvai.

„Ideas Block“ meno ir kultūros erdvėje „Kompresorinė“ paroda „[Ne]kritika / [not]criticising“ sujungs chemijos mokslų daktarės, aplinkosaugos aktyvistės ir meno kūrėjos Alisos Palavenis „Terra Plastica“ bei menininko, klimatologo Justo Kažio „Savikritikos beieškant“ meninius projektus.

„Vilniaus galerijų savaitgalis“ vyks rugsėjo 7–10 dienomis daugiau nei 30-yje miesto kultūros erdvių. „Vilniaus galerijų savaitgalį“ organizuoja VšĮ „Galerijų savaitgalis“ kartu su Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga ir kultūros kompleksu SODAS 2123. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją