Prancūzų rašytojų, seserų dvynių Anne-Sophie Lesage ir Fanny Lesage duetas skaitytojams siūlo savo knygą „Ta, kuri pasakė na ir f**k“, kurią vadina antistresiniu romanu. Ši knyga pirmiausia skirta moterų auditorijai, ypač toms, kurios mėgsta savipagalbos knygas, įvilktas į romano formą – šis žanras, pasak V. Maksvytės, pastaruosius kelerius metus pasaulyje labai populiarus.

Be to, jos nuomone, knyga turėtų patikti „Instagram“ kartai, nes joje daug schemų, paveikslėlių, galima iš karto pildyti ir žiūrėti, kas tinka tau pačiam. „Tai yra lengvo turinio, bet gali būti labai naudinga knyga“, – sakė V. Maksvytė.

„Ta, kuri pasakė na ir f**k“

Apie ką ši knyga? Tai Alisos, jaunos netobulos moters, nusprendusios liautis dėl visko sukti galvą, dienoraštis. Šiai paryžietei vos daugiau nei 30, ir ji pavargo gyventi gyvenimą, kuriame stiklinė visuomet pustuštė, o ne puspilnė, todėl vieną sumautą dieną ji nusprendžia padėti tam tašką. Išsiaiškinusi, kad net 40 % mūsų laimės priklauso tik nuo mūsų pačių (akis atveriantis atradimas Alisai!), ji pasineria į viską, kas tą laimę galėtų padėti pagaliau pajusti: saviugdos knygas, TED konferencijas, anoniminių galvočių pagalbos grupę, meditaciją, pagaliau išgirstus draugių ir mamos patarimus – ir tai tik pradžia. Savo paieškas, atradimus ir klystkelius (#netobulairlaiminga), ji aprašo ir iliustruoja šiame dienoraštyje, kuriame netrūksta humoro, įkvėpimo, „f**k it“ ritualų ir išlaisvinančio netobulumo.

Grigorijus Služitelis (g. 1983 m. Maskvoje) baigęs GITIS Režisūros fakultetą, Teatrinio meno studijos aktorius, grupės O’Casey solistas. „Savelijaus dienos“ – jo pirmoji knyga. Ji sulaukė didelės sėkmės, buvo palankiai įvertinta tiek skaitytojų, tiek kritikų ir pelnė ne vieną apdovanojimą.

Ši knyga – tai pasakojimas iš katino perspektyvos. Šis katinas Savelijus nuo pat pirmųjų gimimo dienų labai smalsus, pastebintis detales, filosofuojantis, ironizuojantis, sutinkantis daugybę žmonių, tad jo akimis meistriškai atskleidžiami žmonių charakteriai ir Maskvos gyvenimas.

Savelijaus dienos

„Katės literatūroje – nenauja tema. Suprantama, už kačių visada slypi žmonės. Mažųjų herojų misija didelė – padaryti mus žmogiškesnius. O mes, dažnai vieniši ir pavargę nuo visko, bandome „užkaišioti katėmis sielos spragas“, kaip sako katinas Savelijus“, – taip pristatoma ši knyga.

Trečia, pati rimčiausia knyga yra Pierre Lemaitre romanas „Gaisro spalvos“. Nors tai yra antroji trilogijos dalis (pirmoji buvo „Iki pasimatymo ten aukštai“), tačiau, pasak V. Maksvytės, ją galima skaityti tiek kaip tęsinį, tiek kaip atskirą romaną.

1951 m. Paryžiuje gimęs Pierre Lemaitre kaip rašytojas debiutavo tik sulaukęs 55-erių. Bet jau pats pirmasis, 2006-aisiais išleistas, jo romanas „Travail soigné“ („Kruopštus darbelis“) sulaukė palankių atsiliepimų. O didžioji šlovės valanda išmušė 2013 m., kai už romaną „Iki pasimatymo ten aukštai“ P. Lemaitreʼas buvo apdovanotas prestižiškiausia Prancūzijos literatūros Gonkūrų premija. „Gaisro spalvos“ yra „Iki pasimatymo ten aukštai“ tęsinys ir antroji trilogijos dalis, kurią galima skaityti ir kaip atskirą kūrinį.

1927-ieji. Visa Paryžiaus grietinėlė susirenka į turtingo bankininko Marselio Perikūro laidotuves. Jų dėmesio centre – jauna velionio duktė Madlena, kuriai lemta perimti tėvo sukurtą verslo imperiją. Moteris puikiai suvokia, kad lengva nebus – iki tol ji visiškai nesidomėjo nei tėvo reikalais, nei jo verslu. O per laidotuves pro trečio aukšto langą iškritęs Madlenos septynmetis sūnus Polis motinos mintis nukreipia visai kita kryptimi.

„Gaisro spalvos“

Pajutę neeilinę galimybę lengvai pasipelnyti, daugybė godžių veikėjų ima kurpti greito pralobimo planus ir suka ratus aplink Madleną, bet ši, pasitelkusi visą savo išradingumą, teisybės troškimą ir netikėtas Polio idėjas apie naują verslą, pakyla į kovą.

Madlenos kova vyksta kur kas didesnių įvykių fone. Po Pirmojo pasaulinio karo atsigaunančioje Vokietijoje šalies nacionalsocialistų partijos valdžios laiptais sparčiai kyla charizmatiškas oratorius, aistringai kalbantis apie nepelnytas sankcijas mylimai tėvynei, vokiečių rasės viršenybę ir naują pasaulio tvarką. Jo žodžių įžiebta liepsna netrukus virs didžiuliu gaisru, visiems laikams pakeisiančiu Europą ir visą pasaulį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją