„Imperijos paveldėtojai“ – net ne viena knyga, o visa serija, kurių Lietuvoje jau yra išleistos trys knygos. Jų autoriai – švedų rašytojas Oskaras Källneris ir iliustruotojas, komiksų kūrėjas Karlas Johnssonas.

„Labai įtraukiančios knygos, kuriose pasakojama apie brolį ir seserį, kurių mama vieną dieną netikėtai dingsta. Įtarimai kyla, galbūt tėtis čia kažkaip prisidėjęs? Policija jau beldžia į duris, vaikai pabėga į mišką, kur mama paskutinį kartą matyta, ir jų gyvenimas virsta aukštyn kojomis. Na, labiau negali apvirsti, nes jie sužino, kad yra ateiviai, tiksliau, pusiau ateiviai. Jų mama yra tikriausia ateivė, o jų tėtis yra žmogus – ir jie leidžiasi į kosminę kelionę surasti savo mamą“, – šypsojosi E. Baliutavičiūtė.

„Imperijos paveldėtojai“

Pasak jos, visa knygų serija yra pilna be galo daug nuotykių, keistenybių, išmonės.

„Vaikai vis bando pasivyti mamą, rasti, kas ją pagrobė, bet pakeliui patiria daug nuotykių, vis daugiau sužino apie savo tikrąją prigimtį, apie imperiją, kurios paveldėtojai galbūt yra. Tokia serija, kur, atrodo, gali praryti prisėdęs – vaikas, šiek tiek pramokęs skaityti, sukramtys šitas knygas kaip niekur nieko, mėgausis ir norės vis naujos. Ir kas yra be galo smagu, kad nors šioje knygų serijoje daugiausia yra teksto, bet yra ir labai smagių komiksinio stiliaus iliustracijų, kurios dar labiau pagyvina skaitymą, labai džiugina“, – pasakojo ji.

E. Baliutavičiūtė sakė, kad savarankiškai šias knygas gali skaityti vaikai nuo 7-8 metų, o tėvai gali jas skaityti net ir dar mažesniems.

Gabriella Santini knygoje „Lobių ieškotojai. 12 neįtikėtinų istorijų apie prarastus lobius“ rasite 12 neįtikėtinų istorijų apie lobių medžiotojus, ieškojusius mitinių civilizacijų, aukso skrynių ir pradingusių gėrybių. Kaip ir kiekvienoje lobio medžioklėje, viskas prasidėjo nuo užuominos... O į priekį juos vedė nuotykių ir naujų atradimų troškimas.

„Lobius reikia suprasti labai plačiai – nuo tikrų pilnų aukso skrynių, iki kultūros, meno istorijos vertybių, kurias vienu ar kitu metu surado įvairūs tyrinėtojai, ar net atsitiktinai, kaip nutiko su Lasko urvu Prancūzijoje, kur buvo atrasti įspūdingi akmens amžiaus žmonių palikti piešiniai. Taip pat čia pasakojama ir apie Gintaro kambario paieškas, ir panašiai. Šita knyga tikrai vaikui duoda supratimą apie pasaulį, apie kultūros, meno vertybes, ir apie tuos, kaip mes dažnai suprantame, kažkokius tikruosius piniginius lobius. Ji papasakoja istoriją, kaip tie dalykai atsirado, kodėl jie tokie svarbūs, kaip buvo atrasti. Ji nuveda po visą pasaulį, ją smagu ją skaityti, yra daug piešinių ir labai džiugina pirmasis atvartas, žemėlapis su užuominomis, po kur vaikai keliaus“, – pasakojo literatūros ekspertė.

„Lobių ieškotojai. 12 neįtikėtinų istorijų apie prarastus lobius“

Pasak jos, ši knyga patiks tiems vaikams, kurie domisi pasauliu, nori istorinių žinių, bet kartu ir tiems, kuriems patinka tiesiog grožiniai pasakojimai, nes tai yra beletrizuotas pasakojimas, ne tik faktai. „Ir tėvus džiugina – daug galime sužinoti skaitydami kartu su vaikais“, – pridūrė ji.

Marie-Aude Murail – labai garsi autorė, gavusi Hanso Christiano Anderseno medalį, tai yra, tarsi vaikų literatūros Nobelio premiją.

„Oh, boy!“

„Ši prancūzų autorė labai daug parašiusi, į lietuvių kalbą išversti tik keli kūriniai, o knygos „Oh, boy!“ jau yra pakartotinis leidimas, dėl kurio be galo džiaugiuosi. Tai sunki istorija, apie tris vaikus, tapusius našlaičiais, kurie prisiekia vienas kitam niekada neišsiskirti ir jie padarys viską, kad taip ir būtų. Jiems talkinanti socialinė darbuotoja bando surasti kokius nors išlikusius artimuosius, kas galėtų priglobti ir suranda vyresnį brolį – kitos motinos, bet to paties tėvo. Tas brolis visada sako oh boy, nors jau yra peržengęs dvidešimt metų, atrodo, suaugęs, bet yra visai vėjavaikis, nesusigaudo pasaulyje – kai pirmą kartą išgirsta apie globą, net nesupranta, kas tai per dalykas. Nors skaudi situacija, bet labai ironiškai, žaismingai parašyta knyga – galima įsivaizduoti ją kaip tam tikrą situacijų komediją, kartais net su juodojo humoro prieskoniais“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

„Autorė ne veltui epigrafu pasirinko Romaino Gary mintį, kad humoras yra orumo apraiška, patvirtinimas, kad žmogus yra pranašesnis už tai, kas jam nutinka. Dėl to ir autorė tose sudėtingose situacijose stengiasi įžvelgti humorą, ironiją, pralinksminti skaitytoją – ji labai įdomiai balansuoja, kas ne dažna, gal prancūzams būdinga, suderindama rimtą turinį ir humorą. Paaugliams nuo 13-14 metų, sakyčiau, tikras perliukas, jei ieško realistinių, sudėtingų istorijų, bet kartu nori netikėtumų“, – kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją