Ransom Riggs yra parašęs visą seriją tokių knygų: „Alma littera“ jau yra išleidusi tris iš jų – „Kiaurymių miestas“, „Ypatingų vaikų namai“, „Sielų biblioteka“ – o šiais metais pasirodys dar du tęsiniai.

„Šita istorija pasakoja apie šešiolikmetį Džeikobą, kuris gyvena paprastą gyvenimą, nesitiki labai didelių išgyvenimų, bet jį visą gyvenimą labai domino jo senelio istorijos – tokios keistos, fantastiškos, su siaubo prieskoniais. Jis galvojo, kad senelis, norėdamas jį pralinksminti, išsigalvoja kažkokius dalykus, bet sulaukęs šešiolikos gauna iš senelio dar keistesnį laišką, ir nusprendžia nuvykti tais keliais, kuriuos nupasakoja senelis, į nedidelę Velso salelę, į ponios Pelegrinės vaikų namus – ypatingų vaikų namus. Ir ten paaiškėja, kad senelio pasakojimai tikrai nėra išsigalvojimai“, – siužetą atskleidė E. Baliutavičiūtė.

Ypatingų vaikų namai
Kiaurymių miestas
Sielų biblioteka

„Tuose namuose gyvena, kaip ir rašoma, ypatingi vaikai, turintys ypatingų galių. Jų pasaulis susilieja su mūsiškiu, realiuoju, bet iš tikrųjų nėra visai taip – tam pasauliui gresia daug problemų ir bėdų, o Džeikobas įsisuka į tų nuotykių, įvykių ir siaubų sūkurį, visame tame tampa pagrindiniu veikėju. Pribloškianti serija – negali atsitraukti nuo vienos knygos, skaitai ir nori greičiau čiupti kitą, ir tėveliai tikrai gali skaityti“, – pasakojo vaikų literatūros ekspertė.

Baugius pasakojimus autorius praturtina originaliomis senovinėmis nuotraukomis – jis turi pomėgį lankytis sendaikčių krautuvėlėse ir ten ieškoti nuotraukų, kuriose yra kažkas keisto, neįprasto, o paskui jas panaudoja savo knygose, nebūtinai tiesiogiai atspindėdamas, kas vyksta, bet kurdamas šiurpią, mįslingą atmosferą.

Ši knygų serija yra skirta jauniesiems skaitytojams nuo 14 metų.

Kita šiurpių knygų serija – Sandros J. Paul „Tamsos mokykla“ ir „Apleistas namas“, pasakojanti apie nedidelį Varnų miestelį.

„Pirmą serijos knygą „Tamsos mokykla“ gal skaitytojai ir prisimena – joje pasakojama apie po audros per naktį miestelyje išaugusią mokyklą, į kurią kviečiami visi to miestelio vaikai. Tačiau ten dedasi labai keisti dalykai – vaikai dingsta, niekas jų neprisimena, vienintelis Kvintenas žino, kad tie vaikai egzistavo. Ir jis, aišku, pasiryžęs išsiaiškinti tiesą, kad ir kokia baugi ji būtų“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Tamsos mokykla

Antrąją dalį „Apleistas namas“ galima skaityti tiek kaip pasakojimo tęsinį, tiek kaip atskirą knygą. „Vėl pasakojama apie tą patį miestelį, vėl didžioji audra, kol tėvai atskirai švenčia, vaikai lieka vieni namuose. Ir pradeda drebėti sienos, dingsta elektra, iš niekur atsiranda keista skrynia – negana to, jie visi trumpam praranda sąmonę, o po to atsibunda ir supranta, kad yra įkalinti tame name. Autorė puikiai kuria tokią baugią atmosferą, kur verti tuos puslapius ir kartu bijai, kas toliau įvyks. Kvintenas irgi ten pasirodo – tikrai įtraukianti serija“, – pasakojo ekspertė, pasak kurios, šią knygų seriją gali skaityti vaikai nuo 10 metų.

Apleistas namas

V. E. Schwab knyga „Galantija“, skirta skaitytojams nuo 14 metų, susilaukė daug atgarsio tarp jaunimo – platformoje „Goodreads“ 2022 metais ji buvo įvertinta kaip geriausia knyga jaunimui fantastikos srityje.

„Mes labai greitai išsivertėme į lietuvių kalbą – tamsi, mįslinga, atmosferinio siaubo istorija. Čia nėra iššokiančių pabaisų, bet nuo pat pradžių atmosfera yra tokia, kad viskas pilka, slogu, tvyro nežinia“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Galantija

„Pagrindinė veikėja, mergaitė, auga vaikų globos namuose, neturi šeimos, bet tik apie tai ir svajoja, kaip turėti savo šeimą. Viskas, kas jai yra likę iš šeimos prisiminimo, yra motinos dienoraštis, kuri, atrodo, išprotėjo ir rašė į tą dienoraštį keisčiausius dalykus. Ir vieną dieną, visiškai netikėtai, ji sulaukia laiško iš savo dėdės, apie kurį nieko nežinojo, ir jis kviečia į šeimos namus, apie kuriuos ji irgi nieko nežinojo. Ji, aišku, išvyksta – pasirodo, yra didžiulis dvaras, vadinamas „Galantija“, tik ten jos niekas svetingai nesutinka, pusbrolis iškart veja lauk, bet ji, žmogus, kuris niekada neturėjo namų, yra pasiryžusi padaryti viską, kad tuos namus atrastų“, – pasakojo ekspertė.

„Bet tie namai pasirodo ne tokie gražūs ir šviesūs, yra ir motinos keistų įspėjimų iš to keisto dienoraščio, nes namuose dedasi labai keisti dalykai – visi kiti Priorai, kaip vadinasi jų giminė, sulaukia ne paties šviesiausio galo tuose namuose. Bet ji pasiryžusi sužinoti tiesą, kas čia vyksta, ir per tą smalsumą patenka į tikrai labai sudėtingas situacijas. Tačiau ji stipri, niekada nepasiduoda, ir ta stiprybė per visą knygos kelionę veda į priekį. Knyga patiks ir vaikinams, ir merginoms, ir kai kuriuos suaugusius galėtų sužavėti – galima su paaugliais po to aptarti, nes žavi ir autorės stilius, ir pati istorija“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją