Kino teatruose šiuo metu vis dar rodomas filmas „Vonka“, o tokio paties pavadinimo Sibéal Pounder knyga buvo, priešingai nei įprastai, parašyta pagal jo scenarijų.

„Tai knyga, kuri turėtų patikti ir suaugusiems, ir vaikams. Mano amžiaus suaugusieji, turintys vaikų, turbūt vaikystėje skaitė Roald Dahl „Čarlį ir šokolado fabriką“, žavėjosi, kikeno iš tos istorijos, patyrė daug emocijų, o šioje knygoje pasakojama Vonkos, to šokolado fabriko vadovo priešistorė, kaip jis tapo tuo, kokį matome toje kitoje istorijoje“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

„O pradedame nuo mažo berniuko, kuris buvo labai labai neturtingas, o jo mama kiekvieną kartą sutaupiusi šiek tiek pinigų pirkdavo po vieną šokolado pupelę, kad kada nors jam padarytų gimtadienio dovaną – šokolado gabaliuką. Tai yra toks labai jautrus momentas ir mažasis Vonka taip susižavi šokoladu, kad jo didžiausia svajone tampa tapti šokolado fabriko direktoriumi, gaminti šokoladą ir visus džiuginti“, – kalbėjo vaikų literatūros ekspertė.

Vonka

Pasak jos, šioje knygoje, skirtoje vaikams nuo 8 metų, talentinga rašytoja bando atkurti tiek paties Roald Dahl kūrybos ypatybes, tiek filmo autorinę estetiką ir poetiką: „Tai tikrai labai širdį paliečianti, žavi ir kartu juokinga istorija“.

Melvio Burgess – rašytojas, labiausiai išgarsėjęs savo knyga „Heroinas“, tačiau tai – tikrai ne vienintelis jo kūrinys.

„Ir šiandien paaugliai dar leipsta nuo knygos „Heroinas“, tad šis autorius ir Lietuvoje puikiai pažįstamas, labai garsus, ši jo knyga gal penkiolika kartų buvo perleista – tikrai fenomenas.
Bet knyga „Vilko kauksmas“ yra visiškai kitokia, negu galėtų pagalvoti skaitę bent kelias kitas jo knygas. Tai, beje, buvo debiutinė M. Burgess knyga“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Ši knyga yra pasakojimas apie paskutinių vilkų medžioklę Anglijoje. „Nedideliame kaimelyje pasirodo medžiotojas, kuris yra toks, galima sakyti, blogiukas, kurio tikslas – sumedžioti paskutinius rūšies gyvūnus, nes tada jis gaus labai daug garbės. Ir jaunas berniukas netyčia prasitaria paslaptį, kurią pažadėjo tėčiui saugoti, bet labai norėdamas sužavėti tą medžiotoją pasako, kad čia dar gyvena vilkų, nors Anglijoje jau veiksmo metu vilkų beveik nebėra. Aišku, tas medžiotojas panorsta pagauti vilkus ir berniukas pajutęs kaltę supranta, kad turi padaryti viską, kad padėtų tam vilkui išgyventi, kad jis iš tiesų nebūtų paskutinis vilkas Anglijos žemėje“, – pasakojo ji.

Vilko kauksmas

„Tai tokia labai jautri, netikėta M. Burgesso istorija, jauniesiems paaugliams ir vaikams maždaug nuo 12 metų. Ji tikrai tokia rūsčiai, šiurkščiai gana parašyta, bet kartu tikrai pamokanti istorija apie savo klaidų suvokimą ir bandymą ištaisyti, ką padarei negerai“, – kalbėjo vaikų literatūros ekspertė.

Pasak jos, M. Burgessas, nors pats jau būdamas vyresnis žmogus, savo kūryba sugebėjo pagauti, kas vyko paauglių literatūroje 8-9 dešimtmetyje, kuri tuo metu labai radikalėjo: „Jis buvo labai modernus, suprato, kas rūpi paaugliams ir kad jiems tos šviesios istorijos, kuriose blogiausias dalykas yra nebent tėvų skyrybos, nebeatitinka to, ką jie mato, ką išgyvena jie patys ar jų draugai. O tai yra labai įvairus gyvenimas“.

Lietuvių autorė Ilona Ežerinytė maždaug prieš dešimtmetį laimėjo leidyklos „Alma littera“ organizuotą paauglių literatūros konkursą su savo debiutine knyga paaugliams nuo maždaug 13 metų „Sutikti Eidą“, kuri dabar perleidžiama iš naujo.

„Šilta, mąsli knyga apie vienatvę ir kartu draugystės troškimą, su šiek tiek fantastinių elementų. Mergina Algė yra vieniša, labai mėgstanti stebėti gyvenimą, o ne jame dalyvauti, kurti istorijas savo galvoje, bet niekada nepabandyti jų įgyvendinti. Ir vieną kartą pastebėjusi kavinėje moterį, kuri visada užsisako du puodelius kavos, nors sėdi viena, ją užkalbina. Moteris jai papasakoja apie galimybę gauti tobulą draugą, bet laikinai. Reikia parašyti ir tam tikri ateiviai čia, į šią žemę atsiunčia tobulą draugą. Algė tuo susidomi, parašo laišką ir praktiškai vienu momentu jos gyvenime pasirodo du nauji žmonės, bet ji nežino, kuris yra kuris“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Sutikti Eidą

„Apie tai sukasi intriga, kaip ji mano, kas vis dėlto vienas yra tobulasis atsiųstas draugas, kurį turės tik mėnesį. Knyga labai ragina atmerkti akis, neužsidėti rožinių akinių, kuriuos mes, žmonės, kartais labai mėgstame dėvėti, ir pastebėti kiekvieną žmogų šalia, ką jis mums gali suteikti ir ką mes jam galime duoti. Tikrai labai daug paaugliškos jausenos talpinanti knyga, manau, kiekvienam maždaug 13-15 metų paaugliui tas vienišumas, artimumo troškimas yra be galo artimas ir pažįstamas jausmas“, – svarstė ji.

Selma Lagerlöf – pirmoji Nobelio literatūros premijos laureatė moteris. „Jos beveik visos knygos be galo svarbios, bet šita, „Portugalijos karalius“, yra ypatingai graži, jautri ir skaudi istorija apie beribę tėvo meilę savo dukrai, tokią didelę meilę, kad praradus dukrą net išprotėjama. Bet parašyta be galo gražiai, įtaigiai. Ir yra toks įdomus momentas, kuris panaudojamas šioje knygoje, kad viduramžiais juokdarys buvo tas, kuris karaliui galėdavo nebijodamas pasakyti tiesą į akis, ko negalėjo niekas kitas. Šioje istorijoje nutinka labai panašiai. Protą praradęs tėvas tampa kaimo keistuoliu ir byloja daug akivaizdžių tikrų dalykų, kurių kiti nenori pasakyti. Bet, aišku, pirmiausia tėvo meilė dukrai“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Portugalijos karalius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją