Daugelis suaugusiųjų yra girdėję apie septynis didžiuosius pasaulio stebuklus, tačiau Roberto Morgese knyga „20 nepaprastų pasaulio stebuklų“ pasakoja apie ypatingus pastatus, atsiradusius ne taip seniai – bent jau mūsų eroje.

„Kažkas sugalvojo, kad stebuklų yra septyni, tad kodėl negali būti jų dvidešimt ar daugiau? Manau, tai yra autorių vaizduotė. Į šią knygą pateko, manyčiau, tikrai verti dėmesio pasaulio objektai“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

20 nepaprastų pasaulio stebuklų

„Knygoje kalbama apie mūsų eros metais pastatytų pastatų istoriją, su jais susijusias įdomybes, nuo Gaudi iki Laisvės statulos – keliaujama per visą pasaulį ir žiūrima, kas yra gražiausia, įdomiausia. Ši knyga skirta vaikams nuo 6 metų, kad jiems būtų ne per sunku ir įdomu skaityti ar klausyti apie pastatus. Tad pasitelkiama istorija, pasakojimas, kaip kažkas keliauja, pamato, juos pristato – čia vaikai patiria ne tik pasakojimą, įdomią istoriją, bet kartu ir daug sužino apie pasaulį, apie tuos dvidešimt pasaulio stebuklų“, – kalbėjo ji, užtikrindama, kad kai informacija sujungiama su nuotykiais – įsiminti yra lengviau ir smagiau.

„Knygą lydi daug gražių iliustracijų, kur galima pajusti ir to meto įvairių pasaulio miestų gyvenimą, gatvių gyvenimą, pamatyti visus tuos pastatus, Koliziejų, Eifelio bokštą ir tt. Mažiems vaikams tikrai bus labai smagu klausytis, kaip jiems skaito, o vyresni patys ir žiūrės, ir skaitys, ir tikrai atras naujų įdomių dalykų“, – sakė vaikų literatūros ekspertė.

Tea Orsi „Didžioji miško būtybių knyga“ – labai smagi, spalvinga knyga vaikams, kuriems patinka fantastinės, mitinės, stebuklingos būtybės.

„Nuo fėjų, nimfučių iki orkų, trolių ir panašių – jų tikrai daug ir įvairių šioje knygoje. Vėlgi, tai nėra knyga, kurioje būtų tiesiog sausai sudėliota informacija. Joje skyriai sudėlioti taip, kad pirmiausia būtybė yra trumpai pristatoma, tarsi enciklopedinė informacija, bet paskui lydi įvairių šalių parinktos pasakos, susijusios būtent su ta būtybe. O tos pasakos ir iš Rumunijos, ir iš Graikijos, Olandijos, visur kur, – labai įdomu pasiskaityti“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Didžioji miško būtybių knyga

Ši knyga taip pat skirta vaikams nuo 6 metų. „Kaip tik tada vaikai labai domisi įvairiomis fantastinėmis būtybėmis – ši knyga savotiška enciklopedija, bet kartu pasakų knyga. Galima sužinoti, kas smirda, kas ne, kuriuose miškuose galima sutikti, kiek sveria troliai ir pan.“, – juokėsi ji.

Artimesnė tikrai enciklopedijai knyga, skirta vaikams nuo 7-8 metų – Ben Hoare „Gamtos lobiai“.

Gamtos lobiai

„Ji veda ne tik į mišką – veda visur, kur yra gyvūnų, augalų, mineralų, gamtos statinių, per visą pasaulį palydi vaiką. Ji supažindina vaiką su kokiu nors fenomenu, ypatybe, kas tai yra. Pavyzdžiui, kaip susidaro paukščio kiaušinis, kur yra randamas vienas ar kitas dalykas, kuo jis ypatingas? Net ir apie paprasčiausią rudeninį lapą pasakojama – mes įpratę jį matyti ir kartais nesusimąstome, koks jis įdomus dalykas, kas jame vyksta, kodėl jis tampa staiga raudonas, nors buvo žalias visą vasarą? Visa tai yra paaiškinama ir, manau, tiems mažiesiems smalsuoliams, kuriems viskas yra kodėl kodėl, tikrai būtina atsiversti šią knygą. Net ir suaugusiam – juk negalime visko žinoti, tad kartu su vaiku gali būti labai įdomu patyrinėti tą gamtos lobių pasaulį“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

„Kas vyksta kosmose?“ – lietuvių autorės, žinomos mokslo žurnalistės Godos Raibytės-Aleksos knyga.

„Labai nuoširdžiai pavydžiu tos knygos tiems, kurie dabar yra vaikai – aš norėčiau turėti tokią savo vaikystėje“, – prisipažino E. Baliutavičiūtė.

Kas vyksta kosmose

„Ši knyga labai skiriasi nuo daugumos knygų apie kosmosą, skirtų vaikams. Labai dažnai, kai leidžiamos vaikams knygos apie kosmosą, jos pristato pagrindinius dalykus – kas yra saulė, kas yra žvaigždė, kaip veikia meteoritai ir tt. Čia irgi yra tos informacijos, vaikas nėra tiesiog įmetamas, bet ji išsiskiria pačiomis įdomiausiomis, šviežiausiomis kosmoso tyrinėjimo naujienomis, kas vyksta pastaraisiais metais. Tokių knygų beveik nėra, kur labai nuosekliai supažindinama, kas ir kodėl nuskrido tyrinėti į Marsą, kokie tyrimai vyksta Veneroje, kaip mes galėtume išgelbėti Žemę, jei į ją skristų koks didelis objektas, ar galėtume išgelbėti, kas yra daroma, kad to būtų galima išvengti ir tt.“, – pasakojo ji.

„Be galo įdomi knyga, kuri atvers kosmoso ir kosmoso tyrinėjimų pasaulį, papasakos, kuo lietuviai prie viso šito yra prisidėję. Ir man be galo gražu, kad šita knyga parašyta su viltimi, kad vaikai įsikvėps ir jie bus tie, kurie ateityje darys naujus atradimus, kurie padės mums, žmonijai, ir visam mūsų pasauliui, Žemei išgyventi ir tt.“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė ir pridūrė, kad ir suaugę, jei domisi šia tema, turi čiupti ir skaityti, nes tikrai ras daug įdomių ir itin aiškiai išdėstytų dalykų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją