Į Vilniaus knygų mugę atvykusią lietuvių kilmės rašytoją Rūtą Šepetys tiesiog apgulė lankytojai. Gauti rašytojos autografą susirinko minia žmonių.

Rūtos Šepetys knyga „Tarp pilkų debesų“, pasakojanti žiaurią istoriją apie penkiolikmetę lietuvę mergaitę, su šeima ištremtą į Sibirą, Amerikoje pasirodė pernai pavasarį. Dabar ji jau išleista ne tik Lietuvoje – iš viso 29 šalyse.

Rašytoja sako, kad nors jos knyga – grožinė literatūra, romanas, bet ji paremta tikrais liudininkų pasakojimais, todėl džiaugiasi, kad per ją tūkstančiai žmonių pagaliau sužinojo, ką Lietuva iškentėjo.

„Parašiau knygą, kuri nėra mano istorija, ši istorija priklauso Lietuvai. Kai aš aplankiau savo gimines ir jie man papasakojo apie trėmimus, buvau šokiruota, negalėjau įsivaizduoti, kad tai vyko.

Aš norėjau prabilti apie Lietuvos žmones, kad apie juos išgirstų Amerikoje. Mano didžiausias tikslas, kad žmonės susidomėtų mano knyga kaip grožine literatūra ir per ją atrastų tikrąją istoriją“, – sako R. Šepetys.

Rašydama knygą rašytoja lankėsi Lietuvoje, kur bendravo su daugybe liudininkų, išgyvenusiųjų, klausė jų istorijų, kurias vadina tikromis gyvenimo pamokomis.

„Tie žmonės buvo labai drąsūs ir dalijosi savo išgyvenimais su manimi. Didelė dalis tų istorijų įtrauktos į knygą. Tie žmonės man davė didžiules drąsos pamokas, papasakojo neįtikėtinas istorijas apie gyvenimo stiprybę. Todėl dabar, kai knyga išspausdinta 29 šalyse, Lietuva, maža šalis, pasauliui gali duoti didelių pamokų – drąsos ir meilės“, – teigia rašytoja.

Rūtai Šepetys knyga „Tarp pilkų pelenų“ – pirmoji. Per tą laiką rašytoja spėjo parašyti ir antrą, ir ėmėsi trečios, nors dar dirba muzikos vadybos srityje.

Nori išmokti lietuvių kalbos

Be rašymo R. Šepetys turi dar vieną svarbų tikslą – išmokti lietuvių kalbos.

„Aš nekalbu lietuviškai, dėl to labai gailiuosi. Mano tėvas vedė amerikietę, todėl kai augau, šeimoje kalbėjome angliškai, ir dabar, kai man 45 metai, pradėjau lankyti lietuvių kalbos pamokas“, – pasakoja R. Šepetys.

Į knygų mugę iš viso atvyks kelios dešimtys užsienio svečių. Didžioji dalis jų mugėje pasirodys šeštadienį.