„Tikiuosi, kad šiame filme kiekvienas ir kiekviena atras save. Ir visi tai padarys savaip – įvairiausias reakcijas gražiai apibendrina vienas pokalbis su žiūrovais Toronte. Po seanso prie mūsų pasikalbėti priėjo dvi draugės. Viena sakė, kad bežiūrėdama filmą negalėjo atsidžiaugti savo ramiu, sustyguotu gyvenimu. O kita draugė jai paprieštaravo: „Tu juokauji? Aš visą filmą galvojau priešingai – kad gyvenu be galo nuobodų gyvenimą!“ Tad „Roberta“ tikrai kiekvieną palies savaip“, – sako filmo režisierė Elena Kairytė.

Pasaulinė filmo premjera pavasarį įvyko Toronte, Kanadoje, dokumentinių filmų festivalyje „Hot Docs“ – didžiausiame Šiaurės Amerikos ir viename reikšmingiausių pasaulio dokumentikos festivalių.

Pagrindinė filmo herojė Roberta Dell žiūrovams linki pasijusti suprastiems: „Aš tikiuosi, kad iš filmo žmonėms kils fainų dialogų. Ir gal jie atpažins save, gal nesijaus taip blogai, būdami nestandartiniai, kažkam keisti ir nepatogūs. Aš pati visą savo gyvenimą jaučiuosi kitiems labai nepatogi ir neįtelpanti į kažkokį rėmą. Daug metų dėl to pergyvenau, mėginau įsistatyti į tą rėmą, o tada atėjo suvokimas: „What’s the point?“ Tad tikiuosi, kad po filmo žmonės jau nebesijaus vieniši su savo struggle’ais ir supras, kad visi mes pereiname per tą patį. O ypatingai tada, kai mums – dvidešimt metų.“

Nacionalinės filmo premjeros vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai – būtent čia, alternatyvios muzikos ir meno erdvėje „Kablys“ režisierė sutiko Robertą. „Iki filmo ją sutikdavau skirtingiausiose vietose – nuo prabangaus restorano iki „Kablio“. Ant pastarojo laiptų Robertą pamačiau pirmą kartą. Tad, galima sakyti, čia ir gimė filmas, o vėliau čia vykstančiuose koncertuose dar ne kartą ją filmavau.“

Pagrindinei Elenos Kairytės filmo herojei Robertai reikia nedaug – ji tenori gyventi ramiai, bet nenuobodžiauti. Šios dvi priešpriešos ją dažnai nuveda į destrukciją. Stebint Robertą vis naujame jos gyvenimo etape, išryškėja jos kartą neretai lydintis finansinio ir dvasinio nestabilumo, neužtikrintumo, nuolatinės kaitos jausmas. Filmo gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras.

Po lapkričio 22 d. nacionalinės filmo „Roberta“ premjeros „Kablyje“, Vilniuje jį bus galima išvysti „Skalvijoje“, „Pasakoje“ ir „Forum Cinemas Vingis“, Kaune – kino centre „Romuva“, o taip pat Klaipėdoje („Arlekinas“), Panevėžyje („Garsas“), Gargžduose („Minija“), Varėnos ir Visagino kultūros centruose. Daugelį filmo seansų lydės susitikimai su kūrybine komanda, išsamią informaciją apie filmo peržiūras galite rasti čia. Filmo sklaidą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras.

Tai yra pirmasis režisierės Elenos Kairytės pilno metro filmas. Iki šiol Lietuvos žiūrovams ji yra pristačiusi du trumpametražius filmus: „Mudu abudu“ (2019) ir „Mažasis mėnulis“ (2020).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją