„Manau, kad dabar Vivaldi būtų žymiai agresyvesnis ir tiesmukesnis, jeigu „Metų laikus“ kurtų šiandien. Jei šiandien kas nors išdrįstų parašyti „Metų laikus“ iš dabartinės realistinės perspektyvos, oho, manau, kad tai būtų labai drąsu“, – svarstė dirigentas ir kompozitorius Hache Costa.

Originalusis ciklas buvo parašytas lygiai prieš 300 metų. Šiuolaikiškos adaptacijos premjera įvyko spalio 24 dieną Madrido „EDP Gran Via“ erdvėje minint tarptautinę Klimato kaitos dieną. Koncertas ypatingas ir vizualiniais sprendimais – skambant muzikai fone rodomi miško gaisrų ir kitų klimato kaitos padarinių, pavyzdžiui, sausrų, vaizdai.

„Realybės smūgis? Situacijos siaubo suvokimas? Man labai patiktų, jeigu klausytojai imtų ir supyktų, nes tik realus suvokimas, kas iš tikrųjų vyksta, paskatins imtis veiksmų. Šiuo atveju pyktis padėtų geriau suprasti siunčiamą žinutę. Tas įgalintas pyktis šiuo atveju būtų puiku“, – kalbėjo H. Costa.

Mokslininkai drastiškus klimato pokyčius visame pasaulyje sieja būtent su klimato kaitos procesais.

„Buvo nejaukių momentų, nes įnešta tokių netikėtų pokyčių, tai labai ryškiai pasijunta, nes labai gerai žinau originalų kūrinį. Tiesiog tie pokyčiai labai netikėti. O būtent tai ir vyksta su klimatu. Mes tų pokyčių nesitikime, to šalčio, karščio, vėjų, bet jie vyksta, todėl, manau, kad adaptacijos tikslas pasiektas“, – sakė koncerto klausytoja ir fortepijono studentė Raquel.

Ispanijos meteorologijos asociacijos prezidentas Ernesto Rogriguezas Camino sako, kad klimato kaitos padariniai Ispanijoje juntami labai stipriai: „Ateinantys keli dešimtmečiai atneš pokyčių, kokių tendencijas šiandien matome Ispanijoje. Tai ilgiau trunkančios ir intensyvesnės karščio bangos. O nuo tų karščio bangų neatsiejami miškų gaisrai ir intensyvūs krituliai, kurių padariniai katastrofiški“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją