Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, didžiausia profesionalaus scenos meno įstaiga Vakarų ir Šiaurės Lietuvoje, 2024 m. pradžioje planuoja įsikelti į naujuosius teatro rūmus. Ypatingu įvykiu visos Lietuvos muzikinio teatro istorijoje taps ne tik naujojo teatro pastato atidarymas. Pirmajame Nepriklausomos Lietuvos metu pastatytame teatre bus pristatyta išskirtinio kūrinio premjera – Philippo Glasso opera „Kelionė“.

Vienu įtakingiausių mūsų laikų kompozitoriumi tituluojamas 86-erių P. Glassas sukūrė 23 operas, tačiau iki šiol nė viena iš jų Lietuvoje nebuvo atlikta. Taigi, šiuo projektu bus atverta ne tik nauja Muzikinio teatro Klaipėdoje erdvė, bet ir Glasso sceninių kūrinių epocha Lietuvoje.

Trijų veiksmų opera „Kelionė“ (The Voyage) buvo sukurta Metropolitan operos užsakymu 500-osioms K. Kolumbo kelionės į Ameriką metinėms pažymėti. Operos pasaulinė premjera įvyko 1992 m. spalio 12 d. Metropolitan Operoje (JAV), europinė premjera – 2002 m. spalio 6 d. Linzo valstybinėje operoje (Austrija). Operos libretą anglų, lotynų ir ispanų kalba parašė Davidas Henry‘s Hwangas, remdamasis paties kompozitoriaus sukurta istorija.

Operos siužetas, kompozitoriaus žodžiais tariant, pasakojantis „apie atradimus ir atradėjus – tuos bebaimius žmones, kurie nuo pat žmonijos istorijos pradžios savo noru ir net be jokio apgailestavimo palikdavo jiems pažįstamą, saugų pasaulį, beatodairiškai nerdami nežinomybėn pasitikti savo ateities“, atliepia ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro istoriją.

„Daug metų teatras klajojo, ieškodamas savo tapatybės, keisdamas pavadinimus ir gyvavimo formas, įsikurdamas įvairiose erdvėse, be savo veiklai tinkamo pastato, ir gyvuodamas tik idėjos vedinų žmonių dėka. P. Glasso opera „Kelionė“ yra veikalas, vertai galintis atvesti Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą į naująjį kelionės etapą – gyvavimą naujuose teatro rūmuose. Kviečiame režisierius kuo aktyviau įsijungti į šį jaudinantį nuotykį ir drauge kurti šiuolaikinę operą bei šiuolaikišką teatro viziją“, – sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotoja menui Audronė Juozauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją