Tai – pirmasis tokios apimties ir masto R. Narkaus kūrybos pristatymas Vakarų Lietuvoje, kuriame bus eksponuojami naujausi menininko darbai. Parodoje bus plėtojamos 2022 m. Lietuvos nacionaliniame paviljone 59-ojoje Venecijos meno bienalėje pristatyto projekto „Gut Feeling“ idėjos.

Klaipėda – kaip ir Venecija – įsikūrusi prie jūros. R. Narkaus darbai, parkeliavę iš Italijos, uostamiestyje bus eksponuojami juos specialiai adaptuojant naujoms erdvėms ir Lietuvos pajūrio kontekstui. Parodą, kuri bus eksponuojama KKKC Parodų rūmų II aukšto didžiojoje salėje, papildys ir niekur anksčiau nerodyti, naujausi menininko kūriniai.

Venecijos meno bienalėje pristatytas „Gut Feeling“ yra kompleksiškas kūrinys, laviruojantis tarp nuoširdaus siekio pakeisti pasaulį, nenuilstančio tikėjimo bendradarbiavimo pažadu, egocentriškų menininko ambicijų, flirto su finansinėmis struktūromis, technologijų progresu ir humoro. Angliškas posakis „gut feeling“ reiškia nuojautą, pagal primirštą tautosaką ir naujausius mokslinius atradimus, tampriai susiejančią žarnyno ir smegenų veiklas.

Bendradarbiaudamas su garsiu fermentacijos specialistu, mokslininkais, menininkais, vietiniais gyventojais ir smulkiuoju verslu, viename paskutinių negentrifikuotų Venecijos skverų Castello rajone, R. Narkus sukūrė socialinę skulptūrą – siurrealistinį kooperatyvą, gaminantį paslaptingą produktą iš vietos vandenyse išgaunamų jūržolių. Ši dumblių rūšis (lot. „Undaria pinnatifida“) – globalizacijos procesų eigoje iš Tolimųjų Rytų į visą pasaulį – įskaitant Veneciją ir Klaipėdą – išplitęs invazinis augalas, taip pat žinomas „wakame“ vardu. Tai – viena maistingiausių ir sparčiausiai atsinaujinančių maisto žaliavų, žadanti išspręsti sparčiai augančios žmonijos netolimos ateities mitybos problemas.

Robertas Narkus (g. 1983 m. Vilniuje) – Vilniuje gyvenantis menininkas, dirbantis su įvairiomis medijomis, įskaitant performansą, fotografiją, videokūrinius, koliažus, pažangias technologijas ir kt. R. Narkus, kaip daugybės eksperimentinių meno, vadybos ir maisto gamybos organizacijų iniciatorius, įkvėpimo dažnai ieško verslo ir startuolių aplinkoje. Menininkas, supriešindamas šiose srityse paprastai tvyrančią optimizmo, veržlumo dvasią su dažnai nematomu šalutiniu produktu – nusivylimo kartėliu, kuria tragikomiškus darbus. R. Narkus savo kūriniuose jungia madingus daiktus ir tendencijas, naujausių teorijų fragmentus bei įvairių meno praktikų strategijas. Menininkas kuria daugiasluoksnę ir ypatingai išplėtotą esamojo laiko refleksiją, atvirą mūsų percepcijai ir įsitraukimui.

R. Narkaus parodos kuratorė Klaipėdoje, kaip ir Lietuvos paviljono 59-ojoje Venecijos meno bienalėje – Neringa Bumblienė. Profesionalė, dirbusi su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio menininkų solo parodų bei didelių tarptautinių grupinių projektų. Ji yra Vilniaus performanso meno bienalės meno vadovė ir Šiuolaikinio meno centro Vilniuje kuratorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją