E. Nekrošiaus kūryba daugiau kaip tris dešimtmečius buvo tarptautinės teatro bendruomenės dėmesio centre. Režisierius buvo vienas iš kelių Centrinės ir Rytų Europos šalių teatro menininkų, reikšmingai paveikusių šiuolaikinio teatro raidą ir atspindėjusių gilumines visuomenines šių šalių transformacijas. Šiam, vienam iškiliausių šiuolaikinės Lietuvos kultūros kūrėjų, tarptautinį pripažinimą pelnė jo unikalus, į nieką nepanašus meninis mąstymas, iš kurio gimė šiuolaikinio scenos meno žodyne jau prieš kelis dešimtmečius prigijęs terminas Nekrošiaus teatras.

E. Nekrošius dirbo įvairiuose pasaulio ir Lietuvos teatruose. Bet didžiausią dėmesį skyrė savo įkurtam teatrui „Meno fortas“. Čia jis per du dešimtmečius surepetavo daugumą savo spektaklių. Kai kurie iš jų ir buvo rodomi „Meno forto“ salėje. „Meno fortas“ režisieriui reiškė ne tik vietą, į kurią jis nuolat sugrįždavo, bet taip pat išreiškė jo kūrybinę poziciją. Per teatro pavadinimą E. Nekrošius apibrėžė vertybines savo kūrybos koordinates. Dauguma jo „Meno forte“ sukurtų spektaklių jau neberodomi. Liko tik jų nuotraukos, eskizai, užrašai ir scenografijos objektai.

Parodoje pristatomi jau neberodomi spektakliai: „Hamletas“, „Makbetas“, „Otelas“, „Metai“, „Giesmių giesmė“, „Faustas“, „Idiotas“, „Dieviškoji komedija“. Eksponuojami režisieriaus kūrybinių bendražygių Nadeždos Gultiajevos ir Mariaus Nekrošiaus sukurtų spektaklių scenovaizdžių elementai, piešiniai, eskizai, kostiumai ir fotografijos iš̌ asmeninių archyvų. Su spektakliais susietos režisieriaus minčių ir užrašų citatos.

Ekspozicija jau apkeliavo režisieriaus kūrybai reikšmingas vietas – Neapolį Italijoje, Sankt Peterburgą Rusijoje, Liubliną Lenkijoje, Nacionalinę dailės galeriją ir Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejų Vilniuje, Raseinių krašto istorijos muziejų.

Paroda Klaipėdos dramos teatre bus eksponuojama nuo lapkričio 18 iki gruodžio 15 d.

Parodos architektas Marius Nekrošius
Kuratoriai: Audronis Liuga ir Julija Reklaitė
Dizaineris Audrius Jankauskas
Parodos rengėjas teatras „Meno fortas“
Koprodiuseriai: Fondazione Campania dei Festival (Neapolis, Italija),
Festivalis „Konfrontacje Teatralne“ (Liubilnas, Lenkija),
Teatras – festivalis „Baltiskij Dom“ (Sankt Peterburgas, Rusija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją