Varšuvoje gyvenantis lenkų dailėtyrininkas Krzysztof Stanisławskij sukaupęs nemažai medžiagos apie Lietuvos menininkų kūrybą, nusprendė surengti lietuvių dailės parodą „Współczesna sztuka Litwy. Od nowa“. Paroda 2008–2009 m. jau buvo pristatyta Lenkijoje: Bytgoščiaus miesto galerijoje, taip pat ,,Szyb Wilson“ galerijoje Katovicuose, Olštino meno galerijoje.

Parodoje eksponuojami 33 šiuolaikinių Lietuvos menininkų kūriniai (tapyba, fotografija, instaliacija, video, objektai). Parodos kolekcija pasižymi vientisumu ir išlaiko idėjines proporcijas tarp atskirų ekspozicijos segmentų. Vienas dominuojančių prasminių akcentų – tai lietuvių dailės ir fluxus estetikos sankirtos, įkūnytos R. Diržio, K. Grigaliūno ir K.Venclovo kūrinyje „Jonas Mekas ant kojokų“, kuris tapo vizitine parodos kortele. Kitas parodos segmentas – lietuvių tapybos klasikos rinkinys, kuriame puikuojasi E. A. Cukermano, R. Bartkevičiaus, A. Vaitkūno, R. Čeponio paveikslai.

Ne mažiau svarbi konceptualiosios tapybos grandies atstovų plejada. Trečiasis kolekcijos akcentas – foto ir video darbai, kuriuos pristato įvairių sričių menininkai. Ypatingą dėmesį kuratorius skyrė lietuvių tekstilininkų darbams, kurie pasižymi idėjos dominavimu bei technikos ir medžiagų įvairiapusiškumu.

Parodos atidarymo metu bus pristatytas didžiausias per pastaruosius 10 metų išleistas albumas (282 psl.) apie šiuolaikinius Lietuvos menininkus. Kataloge gausu kūrinių reprodukcijų bei išsamūs K. Stanisławskio tekstai apie menininkus ir jų kūrybą. Katalogas išleistas lenkų – anglų kalbomis. Taip pat bus pristatytas katalogas (lietuvių – lenkų kalbomis) su iliustracijomis iš jau įvykusių Lenkijoje surengtų parodų bei straipsniais ir atsiliepimais apie šią parodą iš lenkų spaudos.

Dailėtyrininkė Rita Mikučionytė, parengusi paskaitą „Dabartinė lietuvių dailė: lenkiškojo pjūvio interpretacijos“ pastebi, kad įdomu palyginti ir suvokti, ką artimiausi kaimynai vertina lietuvių dailės kontekste. Gegužės 7 dieną, 17.00 valandą, lektorė aptars lenkų kuratoriaus K. Stanisławskio įžvalgas parodoje „Šiuolaikinis Lietuvos menas. Naujai“.

Parodos bei katalogų pristatymą Lietuvoje organizuoja galerija „Meno parkas“ bei Bydgoščiaus miesto galerija. Parodos atidaryme Klaipėdoje dalyvaus projekto kuratorius Krzysztof Stanisławskij.

Paroda Klaipėdos dailės parodų rūmuose veiks iki birželio 1 d.