Pirmoji peržiūrų ciklo dalis gruodžio 2 d. pakvies susipažinti su Palestinos regioną reprezentuojančiais kino kūrėjų Mohammedo Almughanni, Basmos Alsharif, Nahed Awwad ir Emanuelės Gerosos darbais.

Atrinkti skirtingos trukmės ir žanrų filmai gilinasi į regiono kasdienybės kontekstą, kuriame matyti politinė disproporcija, o kartu parodo žmonių bandymus kurtis gyvenimą, apeinant jiems brėžiamas ribas, ir įgyvendinti svajones, nepaisant nuolatinės atskirties būsenos ir atsikartojančių trauminių patirčių. Taip pat – tai atminties ir ateities tyrinėjimai, kuriuose ieškoma susitaikymo.

Antrojoje ciklo dalyje gruodžio 9 d. bus rodomas trijų dalių filmas Route 181, Fragments of a Journey in Palestine–Israel, sukurtas dviejų Izraelio piliečių – palestiniečio Michelio Khleifi bei žydų tautybės Eyalo Sivano.

Filme siekiama pasinerti į sudėtingą istorijos ir dabarties santykį. Tai dviejų filmo kūrėjų, suformuotų skirtingų patirčių, tradicijų ir aplinkų, kelionė per besikeičiančius riboženklius, atmintį bei ateities lūkesčius, bandant ieškoti sąlyčio taškų ir iš pirmo žvilgsnio jau prarastų susitaikymo galimybių, stengiantis suprasti skirtingas vizijas ir tai, kas paprastai užmirštama, o svarbiausia – išklausyti.

Filmų peržiūros programą papildys skaitinių sąrašas Palestinos ir Izraelio konflikto tema, sudarytas ŠMC skaityklos komandos ir politikos mokslų daktarės, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojos Ievos Koreivaitės.

Pasak peržiūrų programos sudarytojo, ŠMC kuratoriaus Edvardo Šumilos, filmų apie šį regioną rodymas įsiplieskus konfliktui yra leidimas sau pažinti kitą bei kelti klausimus: Ar įmanoma pasmerkti smurtą ir kartu gilintis į jo priežastis ir kilmę? Ar įmanoma atrasti, kas mus jungia vis didėjančios poliarizacijos akivaizdoje?

Šie ir panašūs klausimai girdėti ir neseniai pasirodžiusiame filosofės Judithos Butler komentare apie regione susiklosčiusią situaciją – pasak jos, „kad sielvarto užlietame pasaulyje subręstų kitokia politinė moralė, reikia laiko, kantrios ir drąsios edukacijos, įvardijančios, ką būtina užtikrinti, kad moralinį pasmerkimą lydėtų moralinė vizija“.

Moralinės vizijos paieškos siejasi su utopijos vaizdiniu – bandymu beviltiškumo akivaizdoje įsivaizduoti smurto pabaigą ir tolesnį gyvenimą.

Programos „Kitokia valia: Palestinos filmai“ pavadinimas nurodo į žydų kilmės Vokietijos filosofo ir kritiko Walterio Benjamino (1892–1940) tekstą „Kitokia utopinė valia“. Sekant W. Benjamino mintimi, radikali utopinė vaizduotė, leidžianti pasimokyti iš dabarties situacijų ir atrasti naujas gyvenimo formas, gali gimti tik ten, kur prikeliami praeities įvykiai. O tam, kad leistume sau įsivaizduoti ateitį, kurios trokštame – tiek mūsų, tiek tolimesniuose regionuose, – turime suprasti smurto istoriją bei priimti, kad žinojimas ir įsigilinimas neteisina dabarties nusikaltimų.

„Kitokia valia: Palestinos filmai“ programos filmų peržiūros vyks gruodžio 2 ir 9 d. nuo 17 val. „Meno avilio“ sinematekoje. Filmų peržiūros – nemokamos. Filmų programa skelbiama ŠMC ir „Meno avilio“ interneto svetainėse bei soc. tinklų paskyrose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją