Penktadienis poliklinikoje

Naująjį savo spektaklį „Poliklinika“ režisierius Agnius Jankevičius vadina eksperimentu, kuriame stebuklingos teatrinės apgaulės piliulės atskiedžiamos realybės vandeniu. Grupė bendraamžių, remdamiesi savo asmenine patirtimi bei kasdienybės stebėjimais, patys rašė tekstus, ieškojo nūdienai aktualių ikonų bei simbolių. Spektaklyje viskas – pradedant Kalniečių mikrorajonu Kaune, „britvomis“, „SSG“ dainomis, „ukolais“ ir baigiant barbitūratais – autentiška ir nesumeluota.

Čia dygsta hašišinio dusulio pagimdytos gigantiškos orchidėjos, kino klasiko Ingmaro Bergmano „Rudens sonata“ recenzuojama „matu“, vaiduoklio Kasparo šypsena puošia tyros meilės skelbėjų veidus, o Vytauto Didžiojo galvą Rusijos link nusineša plėšri Juodosios jūros žuvėdra...

Spektaklis - ne silpnų nervų žmonėms. Jiems nepagelbės ir spektaklio scenografijos ašimi tapęs raudonas Lietuvos žemėlapio kontūras, kurio viduryje įrašytas bendrosios pagalbos numeris 112.

Tai spektaklis apie įvairias mūsų tautą kamuojančias ligas, kurios atskleidžiamos per keturių spektaklio veikėjų istorijas. Čia galima atpažinti melomaną, dievinantį Hendrixiuką – panašūs ilgaplaukiai sukiodavosi kiekvienoje mokykloje, intelektu nešvytinčią kaimynę, maniakiškai švelnų Björk gerbėją. Taikliausiai iš realybės „išluptas“ yra šnekusis daugiabučio kiemo gyventojas Sieras, atviraujantis su praeiviais.

Dvidešimt metų jį kamuojantis košmaras apie Vytautą didįjį, kurio galvą, Juodojoj jūroj išmurkdytą jo žirgo žemaituko, į Rusijos pusę nusineša plėšri žuvėdra, sukelia žiūrovų salėje juoko audrą. Už šį vaidmenį aktorius Paulius Tamolė šiemet buvo nominuotas aukščiausiam teatriniam apdovanojimui „Auksiniam scenos kryžiui“.

Šokantis miražas

Šeštadienį pamatysime šokio spektaklį „8 kvadratiniai metrai“, kuris tapo savotišku „Gyčio Ivanausko teatro“ manifestu. Pasak kritikų, tai - ryškus šiuolaikinio spektaklio pavyzdys. Jame daug užuominų: čia ir sekso „pramonė“, ir bergždžias TV spoksojimas, ir bejausmis šokis dėl šokio. Gero humoro dozė pinasi su rimtimi: žmonės čia laksto, guli, treniruojasi, plauna kojas, kažką žiūri, puošia alijošių kalėdiniais žaislais ir vėl šoka, kol šokis tampa jų gyvenimo būdu.

8 kvadratiniai metrai - tai simbolinė „pamišėlių“ erdvė, kurioje kiekvienas gyvena savo įsivaizduojamame pasaulyje, bendrauja tik jiems suprantama kalba, girdi tik sau suprantamus garsus. Vienintelis būdas išlikti šiame beprotiškame pasaulyje - šokti.

Choreografės Brigitos Urbietytės argentinietiškąjį tango spektaklio autorius Gytis Ivanauskas įspraudžia į netradicinius rėmus. Čia viskas estetiška ir gražu lyg miraže. Netgi tai, kas, atrodytų, nesuderinama. Argentinietiškas tango pamišėlių palatoje pagimdo ne tik eilę duetų, istorinių siužeto paralelių, bet ir fantasmagorišką voverę, kaip savo kūdikį saugančią milžinišką riešuto vaisių. Ji irgi šoka tango!

Durys į praeitį

Penktadienio vakarą muzikiniame klube „Kolonada“ koncertuos grupė „Night Come“ iš Lenkijos, savo muzikines šaknis ir įkvėpimą radusi senajame juodaodžių bliuze bei 7-8 dešimtmečių elektroninėje roko muzikoje.

„Muzika yra tarsi ilga upė, tai bangos ant vandens, kurios yra anapus visko. Negali pamatyti nei kur jos prasideda, nei kur baigiasi. Kai mes grojame scenoje, mūsų gyvenimas virsta ištisu nežinomybės laikotarpiu. Tuomet stengiamės sukurti ypatingą atmosferą ir norime pamiršti apie tikrovę,“ - sako grupės nariai.

„Night Come“ atlieka pavyzdinį roką ir bliuzą, kartais - roko muzikos improvizacijas. Grupė yra išleidę du albumus: 1995 m. kasetę „Frequencies and Perceptions“ ir 1999m. kompaktinį diską „Charm“.

„Night come“ repertuare nuo nuolat buvo daug legendinės grupės „The Doors“ dainų. Pirmas specialus šių dainų koncertas, pavadintas „Touch Me - Two Days of The Doors“ („Paliesk mane – dvi the Doors dienos“), įvyko 1992m. legendiniame Varšuvos klube „Fugazi“. Kitas sumanymas pagroti „The Doors“ muzikos grupei gimė 1997 m., ir ji organizavo sėkmingą koncertą „Jim Morrison Night“ Varšuvoje.

2005m. „Night Come“ padarė pertrauką, o 2006m. grįžo į sceną ir tęsia darbą ties „The Doors“ projektu. Druskininkų teatro festivalyje „Night come“ pasirodys su trečiuoju specialiu projektu „A Tribute to Jm Morrison & The Doors", kurį sudaro apie 15 „The Doors“ kompozicijų. Šiose dainose skamba originalus garsas ir naujos „The Doors“ dainų muzikinės koncepcijos. Jim‘o Morrison‘o sukurti dainų žodžiai ir eilėraščiai, suderinti su šviesomis ir „The Doors“ muzika, atveria naują meninį spektrą.

Kitą savaitę Druskininkų teatro festivalio kino programoje du intriguojantys filmai – erotinė drama „Ledi Čaterlei“ (Prancūzija) ir įvaizdžio svarbą demaskuojantis „Diringas“ (Lietuva).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją