„Šiais metais pagrindiniu kino industrijos renginių programos akcentu taps „Oskaro“ laureato Allano Starskio kino dailės meistriškumo dirbtuvės. Džiaugiamės, kad lietuvių kino profesionalai turės neeilinę galimybę mokytis iš pasaulinio garso meistro, kurio kūrybinė biografija verta išskirtinio įvertinimo ir pagarbos. „SCA kryptys“ nuosekliai tęsia ir naujų kino balsų paiešką, padėdamos jiems atsiskleisti ir stiprėti antrus metus rengiamuose scenarijaus vystymo seminaruose. Jų sėkmė leidžia tikėtis stiprių paraiškų ir originalių meninių sprendimų trumpametražių filmų konkursinėje programoje ir pagrindiniame konkurse, kuriančiuose tinkamą matomumo ir įvertinimo erdvę naujojo Europos kino kūrėjams“, – teigia kino festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Kino dailės paslaptys su „Oskaro“ laureatu Allanu Starskiu

Vienas laukiamiausių festivalio svečių, „Oskaru“ už filmo „Šindlerio sąrašas“ kino dailę įvertintas Allanas Starskis, atskleis profesinės meistrystės subtilybes dviejų dienų meistriškumo dirbtuvėse kino dailininkams, rengiamose kartu su Lenkijos institutu Vilniuje. Kadruotės, spalvų paletės, modelių niuansai, meninis tyrimas ir jo interpretacija, darbo skirtingose lokacijose ir studijoje specifika, komandos bendradarbiavimo principai – Allanas Starskis pasidalins patirtimi, pateikdamas pavyzdžius iš filmų, kurių dailę sukūrė bendradarbiaudamas su žymiausiais kino režisieriais.

Allanas Starskis dirbo su Stevenu Spielbergu, Andrzejumi Wajda, Agnieszka Holland, Romanu Polanskiu, Peteriu Webberiu, Fatihu Akinu. Kūrė kino dailę filmams „Žmogus iš geležies“ (1981), „Europa, Europa“ (1990), „Šindlerio sąrašas“ (1993), „Vašingtono skveras“ (1997), „Pianistas“ (2002), „Oliveris Tvistas“ (2005), „Hanibalas: pradžia“ (2007). Už filmo „Šindlerio sąrašas“ kino dailę ​​įvertintas „Oskaro“ statulėle, už filmo „Pianistas“ – prancūziškuoju „Cezario“ apdovanojimu. Šiemet Gdynės kino festivalyje Lenkijoje pagerbtas Platininiu liūtu už viso gyvenimo nuopelnus.

Scenarijaus rašymas – kaip Magelano kelionės

Kino ir televizijos scenaristas, režisierius, scenarijaus konsultantas Gualberto Ferrari, daugiau nei 30 metų konsultuojantis kino kūrėjus scenarijų rašymo klausimais, surengs meistriškumo dirbtuves „Modernių scenarijų problemos. Kaip jų išvengti?“, kuriame dalinsis įžvalgomis, kaip kurti veikėjus ir istoriją, kad ji būtų universali, bet išliktų autentiška. Gualberto Ferrari maršrutai konsultuojant scenaristus primena Magelano keliones, besidriekiančias nuo Europos iki Azijos ir Pietų Amerikos, todėl teoriniai patarimai kino kūrėjams grindžiami skirtinguose žemynuose ir kultūrose įgyta praktine patirtimi.

Ypatingo kino kūrėjų dėmesio sulaukė ir praėjusiais metais teigiamų atsiliepimų sulaukusios individualios scenarijaus vystymo dirbtuvės. Šiais metais iš 19 dalyvavusių buvo atrinkti 3 trumpametražiai ir 3 ilgametražiai lietuviški filmai, kurių kūrybinės grupės kartu su Gualberto Ferrari ieškos kiekvienam tinkamiausių scenarijaus vystymo principų.

Individualios scenarijaus vystymo konsultacijos šiemet bus teikiamos režisierės Inesos Kurklietytės ir prodiuserės Živilės Gallego ilgametražiam filmui „Pakeisiu pasaulį“; režisieriaus Rinaldo Tomaševičiaus ir prodiuserės Linetos Lasiauskaitės ilgametražiam filmui „Miręs tarp gyvųjų, gyvas tarp mirusiųjų“; režisierės Kamilės Milašiūtės, scenaristės Teklės Kavtaradzės ir prodiuserės Klementinos Remeikaitės ilgametražiam filmui „Šeimos jausmas“; režisierės Eglės Razumaitės trumpametražiam filmui „Signalinis kelias“; režisieriaus Vytauto Oškinio trumpametražiam filmui „Senelis“; režisierės Žygimantės Elenos Jakštaitės trumpametražio filmo „Nepasiekiamas asmuo“ projektui.

Ukrainos kino industrija karo metu

Praėjusiais metais prie „Scanoramos“ komandos prisijungusi ukrainiečių kino kritikė, žurnalistė, kino festivalių programų sudarytoja ir tarptautinių vertinimo žiuri narė Natalija Serebriakova supažindins su Ukrainos kino industrijos situacija karo kontekste. Seminare „Fokusas – Ukraina. Ukrainos kino industrija karo metu“ ji aptars filmus, kurie turėjo būti baigti prasidėjus karui arba buvo sukurti jam vykstant, iššūkius ir finansavimo problemas, filmavimo fronte specifiką ir filmų tematikos pokyčius.

Lietuvos kino industrija šiandien: atvirumas pokyčiams, finansavimo galimybės ir intelektinė nuosavybės teisė

Kino industrijos santykį su istoriniais, politiniais ir technologiniais pokyčiais apmąstys kartu su daugiau nei 6 tūkstančius kūrėjų vienijančia asociacija LATGA rengiama diskusija „Atvirumas pokyčiams: progresas ir kaita Lietuvos kino industrijoje“. Skirtingoms kartoms atstovaujantys kino režisieriai Algimantas Puipa, Laurynas Bareiša, Andrius Lekavičius, kino prodiuserės Živilė Gallego ir Dagnė Vildžiūnaitė, kino ir kultūros istorikė Lina Kaminskaitė-Jančorienė bei diskusijos moderatorė, kino kritikė Monika Gimbutaitė aptars svarbiausius Lietuvos kino industrijos įvykius, lėmusius esminius pokyčius ir naujus procesus.

Kartu su „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyriumi organizuojamas seminaras „Kūrybiškos Europos finansavimas: ko tikėtis audiovizualiniam sektoriui 2024-aisiais?“ pristatys artimiausių metų MEDIA paprogramės veiklos gaires. Skyriaus koordinatorė Austėja Milvydaitė išsamiai aptars finansavimo prioritetus, atvirus kvietimus paraiškoms teikti, vertinimo kriterijus.

Seminare „Kinas + teisė. Kūrybos ir teisės niuansai, svarbūs kiekvienam prodiuseriui“ advokatas Andrius Iškauskas aptars intelektinės nuosavybės, technologijų ir žiniasklaidos teisę. Ilgametę patirtį sukaupęs teisininkas patars, kaip spręsti probleminius intelektinės nuosavybės teisės klausimus.

Renginiai atviri kino profesionalams ir norintiems jais tapti, vietų skaičius ribotas. Registracija vykdoma čia.

Renginių programa

Lapkričio 11 d., šeštadienis

10.00–11.30

Modernių scenarijų problemos. Kaip jų išvengti? Gualberto Ferrari scenarijaus rašymo meistriškumo seminaras

Dalyvauja: Gualberto Ferrari (Prancūzija, Ispanija)

Moderatorė – Goda Januškevičiūtė

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Renginys anglų k.

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B

12.00–13.30

Fokusas – Ukraina. Ukrainos kino industrija karo metu

Dalyvauja: Natalia Serebriakova (Ukraina)

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Renginys anglų k.

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B

14.00–15.30

Kinas + teisė. Kūrybos ir teisės niuansai, svarbūs kiekvienam prodiuseriui

Dalyvauja: Andrius Iškauskas

Renginio partneriai – lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“, Kino ir televizijos moterų asociacija. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B

Lapkričio 12 d., sekmadienis

12.00–13.00

„Kūrybiškos Europos“ finansavimas: ko tikėtis audiovizualiniam sektoriui 2024-aisiais?

Dalyvauja: Austėja Milvydaitė

Renginio partneris – „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje MEDIA skyrius

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B

Lapkričio 18 d., šeštadienis

11.00–17.30

Oskaro laureato Allano Starskio kino dailės meistriškumo dirbtuvės

Dalyvauja: Allanas Starskis (Lenkija)

Renginys anglų k.

Renginys skirtas kino industrijos profesionalams

Renginio partneris – Lenkijos institutas Vilniuje

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B, I salė

16.30–18.00

Atvirumas pokyčiams: progresas ir kaita Lietuvos kino industrijoje

Dalyvauja: Algimantas Puipa, Laurynas Bareiša, Andrius Lekavičius, Živilė Gallego, Dagnė Vildžiūnaitė, Lina Kaminskaitė-Jančorienė

Moderatorė – Monika Gimbutaitė

Renginio partneris – asociacija LATGA

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B, II salė

Lapkričio 19 d., sekmadienis

11.00–16.00

Oskaro laureato Allano Starskio kino dailės meistriškumo dirbtuvės

Dalyvauja: Allanas Starskis (Lenkija)

Renginys anglų k.

Renginys skirtas kino industrijos profesionalams

Renginio partneris – Lenkijos institutas Vilniuje

Vieta: „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ konferencijų salė, Gedimino pr. 44B

Daugiau informacijos čia.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 9–19 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir Visagine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją