„Renginio metu bus galima aplankyti 25 šiuolaikinį meną pristatančias erdves, kuriose vyks parodų atidarymai, susitikimai su kūrėjais, diskusijos, ekskursijos, filmų peržiūros ir kiti renginiai. Viską pamatyti per keturias dienas sunku, tačiau lankytojams siūlyčiau atkreipti dėmesį į renginius, kurie vyks tik galerijų savaitgalio metu – edukacinės veiklos, susitikimai, diskusijos, performansai ir kiti renginiai“,- apie galerijų savaitgalio maršrutą kalba šių metų renginio programą sudariusi jaunosios kartos menotyrininkė ir kuratorė Gabrielė Radzevičiūtė. Galerijų savaitgalio metu savo galeriją ar renginį galės atrasti įvairūs lankytojai – tiek meno mylėtojai, tiek retai menu besidomintys ir parodas lankantys žmonės ir net vaikai.

Vilniaus galerijų savaitgalis

Anot renginio kuratorės, po pirmojo organizuoto galerijų savaitgalio, lankytojų skaičius išaugo net tris kartus. Šis lankytojų skaičiaus kitimas rodo, kad visuomenė vis labiau pradeda domėtis menu. „Pastaraisiais metais renginyje apsilankė apie 9 000 lankytojų. Tikimės, kad ateityje susidomėjimas tik augs ir renginys prigis prie tokių jau gerai pažįstamų renginių kaip „Muziejų naktis“ ar „Kultūros naktis“. Tačiau, norint užauginti didelę „meno mylėtojų“ auditoriją, neužtenka vieno renginio. Tam įtaką daro tiek kultūros politika, tiek švietimas, tiek pačios kultūros prieinamumo skatinimas“, – sako G. Radzevičiūtė.

Renginio organizatoriai šiais metais kviečia aplankyti 25 meno galerijas, renginys orientuojasi į šiuolaikinio meno sklaidą, todėl yra pristatomos ne visos mieste veikiančios galerijos ar muziejai. „Suburti miesto meno erdves ir iniciatyvas vienam savaitgaliui yra vienas iš didesnių iššūkių. Tačiau daugiausiai jėgų atima rėmėjų ir partnerių paieška, kurių indėlis labai svarbus nekomerciniam meno renginiui“, – sako šių metų renginio programos sudarytoja.

Galerijų savaitgalis Lietuvoje imtas organizuoti dar visai neseniai – 2016 metais. Tačiau kitose Europos Sąjungos šalyse tokie renginiai organizuojami jau daugiau nei dešimtmetį. „Vilniaus galerijų savaitgalį pradėjo organizuoti Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga, siekdama atkreipti lankytojų dėmesį į plačią sostinės šiuolaikinio meno panoramą, bei skatindama atrasti naujus besiplečiančio kultūrinio žemėlapio taškus“, – sako galerijų savaitgalio kuratorė G. Radzevičiūtė. Nors renginys organizuojamas jau ketvirtąjį kartą, jo pagrindinis tikslas nesikeičia. Renginio organizatoriai ir toliau siekia visuomenei sukurti progą pažinti mieste veikiančias meno erdves, aplankyti parodas, susitikti su kūrėjais ir išugdyti ilgalaikį lankymosi galerijose įprotį.

VILNIAUS GALERIJŲ SAVAITGALIO DALYVIAI:

Galerija „Atletika“ (Vitebsko g. 21, 23)
Galerija (AV17) (Totorių g. 5)
Galerija „Dūmų fabrikas“ (Dūmų g. 3)
Galerija „Meno niša“ (J. Basanavičiaus g. 1/13)
Galerija „SHCH/ŠC“ (Teatro g. 7A)
Galerija „Trivium“ (Vilkpedės g. 7–105)
Galerija „Vartai“ (Vilniaus g. 39)
Kultūros kompleksas „SODAS 2123“ (Vitebsko g. 21, 23)
LDS galerija „Arka“ (Aušros Vartų g. 7)
Lentvario depas (Geležinkelio g. 15, Lentvaris)
Menininkų centras „Autarkia“ (Naugarduko g. 41)
Meno projektų erdvė „Studium P“ (Pylimo g. 20)
Nacionalinė dailės galerija (Konstitucijos pr. 22)
Parodų erdvė „VITRINA & Bench“ (Kauno g. 36, kombinatas „Dailė“, II a.)
Projektų erdvė „Editorial“ (Latako g. 3)
Prospekto galerija (Gedimino pr. 43)
Susitikimų erdvė „Lokomotif“ (Geležinkelio g. 13, Lentvaris)
Šiuolaikinio meno centras (Vokiečių g. 2)
Tarpdisciplininis edukacijos, rezidencijų ir parodų centras „Rupert“ (Vaidilutės g. 79)
UMI galerija „Kalnas“ (Krivių g. 10)
Vilniaus fotografijos galerija (Stiklių g. 4 / Didžioji g. 19)
VDA parodų salė „Titanikas“ (Maironio g. 3)
VDA tekstilės galerija „Artifex“ (Gaono g. 1)
VDA galerija „Akademija“ (Pilies g. 44)
VDA projektų erdvė „Krematoriumas | Meno krosnys“ (Maironio g. 6, II vidinis kiemas)

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją