Pasak kultūros ministro Simono Kairio, ambicingi tikslai ir užtikrinta solidi finansinė injekcija leidžia planuoti visiškai naujus kokybinius pokyčius kalbant tiek apie įstaigų pastatus, tiek ir apie juose kuriamą turinį.

„Priimti sprendimai leis prikelti naujam gyvenimui vertingus kultūros objektus, kai kurių jų būklė buvo tapusi įsisenėjusia problema. Kauno centrinio pašto pastatas iš esmės pakeis savo funkciją ir taps pirmą kartą Lietuvoje įsteigiamos įstaigos – Nacionalinio architektūros instituto – namais. Palangos kino teatras „Naglis“ taps regionine filmoteka. M. Žilinsko dailės galerija praturtės naujomis ekspozicinėmis erdvėmis, šiuolaikišku dizainu. Na o po metų, kai visa Lietuva minės 150-ąjį M. K. Čiurlionio jubiliejų, intensyvūs darbai turėtų užvirti modernizuojant M. K. Čiurlionio namų muziejų Druskininkuose, – sako kultūros ministras S. Kairys. – Labai džiugu, kad kartu keisis ne tik pačios įstaigos: Kaunui, Palangai, Druskininkams šie projektai taip pat reiškia galimybę atnaujinti savo veidą ir kuo geriau išnaudoti atsiveriantį milžinišką potencialą.“

Šimtamečio Kauno centrinio pašto pastatas sulauks išorinio fasado tvarkybos darbų, kuriais bus siekiama išsaugoti vertingąsias pastato savybes. Remonto darbai bus atliekami pietiniame korpuse ir operacijų salėje, pagal naujus poreikius bus pertvarkyti inžineriniai tinklai. Pastatas bus pritaikytas naujai kuriamos įstaigos NAI – Nacionalinio architektūros instituto – reikmėms: čia atsiras nuolatinių ekspozicijų erdvė, biblioteka, bibliotekos skaitykla, bus įrengtos saugyklos, kūrybinės rezidencijos, edukacinės ir darbo erdvės ir kt. Bendra projekto vertė – apie 16,5 mln. eurų, projektą įgyvendins Kultūros infrastruktūros centras (KIC).

Palangos kino teatras „Naglis“, virsiantis nacionaline filmoteka, kartu taps ir Vakarų Lietuvos regiono kino ir medijų traukos, sklaidos ir edukacijos centru. Baigus modernizavimo projektą pastate įsikurs dvi profesionalų kiną rodančios salės, audiovizualinių menų kultūros centras su skaitykla ir mediateka, veiks audiovizualinio darbo ir rezidencijų studijos, ekspozicijų erdvės, taip pat lauko kinas. Pagrindinės filmotekos veiklos aprėps kino kultūros sklaidą ir edukaciją, taip pat vietos kultūros žmonių ir kūrėjų bendradarbiavimo projektus. Projektą įgyvendins Lietuvos kino centras, jo vertė apie 9,1 mln. eurų.

Kauno M. Žilinsko dailės galerijoje baigus modernizacijos projektą atsiras naujos renginių, ekspozicinės erdvės, atnaujintas įėjimas iš Nepriklausomybės aikštės, atnaujinami fasadai, dangos, esamos galerijos erdvės, cokolyje veiks skaitykla ir suvenyrų parduotuvė. Galerijos pastatas bus pritaikytas žmonėms su negalia. Projekto vertė apie 16,5 mln. eurų, projektą įgyvendins Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.

Druskininkuose esantį M. K. Čiurlionio namų muziejų ketinama modernizuoti atnaujinant muzikos ir svečių namus, ekspoziciją ir įrangą. Dabartiniame pastate įsikurs bilietų kasos, bus įrengta patyriminė erdvė. Pastatas ir jo infrastruktūra bus pritaikyti žmonėms su negalia. Projektą taip pat įgyvendins Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, projekto vertė – apie 1,46 mln. eurų.

Planuojama, kad visi keturi projektai bus baigti įgyvendinti iki 2027 m. pabaigos. Anksčiausiai – jau 2026 m. I ketvirtį – turėtų būti baigtas Palangoje būsiančios filmotekos modernizavimo projektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją